Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Selátka



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 04.04.2013 10:39
Vzhledem k velikosti 50 kg a tedy věku maximálně rok a kousek je skoro statisticky :-) jisté, že ta bachyně nebude mít 11 selat. Na volném poli se ty počty a příslušnost selat k jednotlivým bachyním pozorují lépe než v řepce, kukuřici nebo lese, pač divočáci na tom poli ideálně v tom dubnu :-) jsou více od sebe a ty ostrůvky bývají více izolovanější. V lese na vnadišti je to vše tak pomíchané, že ani při mnoha záběrech z fotopasti si nikdy nejsem jist, která selata patří kam. Řepka je kapitola sama pro sebe, tam bývají částečně pomíchané i různé tlupy, né každá zvěř vytahje, spousta selat se ztrácí, bývá tam vysoká koncentrace zvěře na relativně malé ploše a odhadovat co kam patří je velice obtížné.

Autor: Erika Doležalová | 04.04.2013 10:16
Myslím si to stejné, co píše Radek, že to nejspíš byla selata více bachyní. Loni mi ráno u kukuřice přeběhla přes louku bachna, která sice těch 50 kilo měla minimálně dvakrát :-D zato měla za sebou zapřažený vláček cca 12-15ti selat - těžko to byla všechno její. Pravděpodobnější je to, že jednu maminu někdo ulovil a siroty se přidaly k jiné bachyni. Pokud už jsou natolik velká, že se uživí sama, není to problém, jinak nemají šanci, protože cizí bachyně selata později nepřijme (jak se kdysi tvrdilo a spousta lidí tomu věří), pouze pár dní po metání, než se ustanoví "sací pořádek" a pak až později, kdy je toleruje, aby chodila s její rodinou.
Takže těch 11 selat jednak nejspíš není jedné bachny a druhak možná ani né té 50ti kilové, která kaamrádovi přišla - silnější bachyně mohly být opodál někde v krytu a selata šla se starší ségrou..

Autor: Radek Chadim | 04.04.2013 10:09
Včera opět 9-ti členná tlupa (předevčírem jsem jich napočítal 10), šla sice daleko, ale na sněhu žádná selata vidět nebyla.

Nám na odpuzování loni u řepy zabíraly lidské vlasy, já jsem sice tomu nepřispěl ani vláskem a kdo mě již viděl se tomu nemůže ani divit :-), ale nějaký účinek to mělo, i když byl vlas aplikován až po nejkrytičtější době.

Meynhard píše, že bachyně má 12 struků, první dva obvykle nemají moc mléka a z toho důvodu a ze zkušenosti, kdy on při svých výzkumech bachyni s více než 10 selaty nepotkal, se domníval, že vice než 10 selat bachyně zpravdila nemívá. Větší počty než těch 10, které občas někteří svědci viděli na vlstní oči, přisuzoval tomu, že jsou to selata od více bachyní, která se narodila skoro ve stejnou dobu a tudíž mající přibližně stejnou velikost a tudíž jsou považovány za selata od jedné bachyně.
Loni u nás chodila bachyně s devíti selat na vnadiště, což bylo tak nejvíc co jsem kdy viděl, většinou počty bývají 6-8 selat.

Autor: prroud | 04.04.2013 09:16
Ti knouri jsou ale kanci pedofilni,co?:-)......proud

Ale novy poznatky rikaji,ze pedofilie neni prej nemoc,jenom nedockavost:-)....Takze Vatikan je vlastne jen nedockavej....Maňaaas,dedukceee:-)

Autor: David Honzík | 04.04.2013 08:49
Včera přišla kamarádovi na hromadu bachynka,cca 50 kg a měla 11 selat. Je to vůbec možné,aby jich měla tolik?

Autor: Milan Lukeš | 03.04.2013 20:54
U nás první selata na sněhu už koncem února...jinak u nás s černou čekáme velký problém...vodí i bachny cca 30kg a není problém potkat rudl o počtu 30 ks...kolega střelil už tři selata z jednoho rudlu a stále na pole vytahují tak nevim jak jinak je vyplašit...

Autor: prroud | 03.04.2013 20:23
Proc by melo,kdyz neni nemyslivecky "lovit" malinky liscata......proud

Jsem si rejpnul,dobra:-)(uz to moc nefunguje),ale ted Davide trochu selskyho.Strelite bachne sele,ona se uz nevrati,otazka je jak dlouho se nevrati,otazka druha,jak to dopadne,kdyz to udela dalsi myslivec o par set metru dal,a dalsi,a dalsi....atd.,nemyslim si,ze je to reseni,protoze kdyby to fungovalo,strelis na vnadisti vzdycky tak jeden kus za sezonu.

Autor: David Honzík | 03.04.2013 20:18
Pro Arnyho: Wild schwein stop i Hukinol už máme dávno za sebou. Před dvěma rokama jsme měli ty samé problémy, nepomohla dokonce ani střelba do vzduchu (samozřejmě brokovnicemi). Vím, že je to zcela nemyslivecké a někteří mi tady pěkně od plic vynadají, ale pomohlo až ulovení jednoho malého selete. Poté bachny odtáhly a měli jsme klid.

Autor: Arny | 03.04.2013 19:35
První selátka jsem viděl už začátkem března, přežila několikeré přívaly sněhu a daří se jim jak se zdá, dobře. Za poslední týden jsem viděl několik bachen se selátky, které se přesunuly na pastviny soukromých zemědělců, kde způsobují výrazné škody. Nepomáhají ani pachové ohradníky. Bachny se selaty přišly ještě tu noc, kdy jsme pachový ohradník aplikovali přímo na ohradu. Použit byl" WILD SCHWEIN STOP".

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2013 18:01
Davide mráz nevadí tolik jako mokro.snad vydrží.

Autor: Radek Chadim | 03.04.2013 17:26
Včera na poli 10 divočáků, z toho 3 větší, letošní selátka zatím žádná.

Autor: Drahoš Hikl | 03.04.2013 16:23
Včera jsme si s kamarádem vyjeli na čekanou.Už před osmou vytáhl z lesa myslím, že můj známý rudl o 9ks,pokud by byly blíž vybrat se dalo tak z 30kg třech kusů, snima šmarovala drobotina odhadem 6-8 selátek.Kamarád měl v dohledu jen siky.

Autor: David Honzík | 03.04.2013 14:40
Zdravím,kolegové.Včera večer mě na hromadu přišla bachna a měla 8 selat.V sobotu jsem viděl 2 bachyně a 15 selat.Jak je vidět,to letošní mrazivé počasí prasátkům vůbec nevadí.Jak jste na tom vy?