Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jezevčík nebo jagdterier



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Erika Doležalová | 09.04.2013 18:45
Radku, údržba není hrozná právě v případě, že se z bordera nechá ta tlustá huňatá koule :-) Pokud má bordík vypadat alespoň jako kočička s opičí hlavičkou, pak to trochu práce a času zabere :-) Osobně se vždycky dlouho přemlouvám a každý den si říkám "Tak, dneska je ten den D a pustím se do toho.." a zas nic.. No ale s velkým sebezapřením jsem to včera zmákla, ale nebaví to ani mě, ani fenu (mě asi ví :-)

Milane, předpokládám, že máš na mysli hlasitost na (teplé) stopě a to já zas moc nemusím, jsem radši, když bezpečně poznám, že tam někde (v leči, v noře, kanálu..) opravdu něco je. I na naháňkách se mi to líbí víc, průběh je takový klidnější a když už se psi rozhlásí, flinty letí do ramen protože prasata opravdu jdou a néé že celou leč se ozývá řev psů a černá je přitom dáávno někde v pryč :-) V kanálech to samé, lišky často po lovu projdou dva tři, než se v některém usadí, takže liščina je pak cítit (skoro) všude a přitom ne všude kmotra je.. Když tam pustím jaga, bude klidně hlásit celou cestu a zatímco my jsme "narychtovaní", ona si súsměvem na konci vyleze a kouká jakože "Já za to nemůžu, ale fakt tam asi předtím byla.." Zato když jde do akce bordina, je krásně tichoučko, posloucháme u skruží, jak ťape vodou a pak "psí koncert" a liška už běží.. :-)
Ale samozřejmě záleží na vkusu každého soudruha :-)

Autor: Milan Jirmann | 09.04.2013 16:01
Když už jste tady mimo téma začali o BRT, tak u nich je hlasitost individuální nebo spíše výjmečná, jejíž absenci já osobně u loveckého psa považuji za velký nedostatek.
LOVU ZDAR!!!

Autor: Radek Chadim | 09.04.2013 15:53
Jezevčík oproti většině teriérů má tu nevýhodu, že je na krátkých bězích, což na naháňky a dlouhé dosledy ve sněhu není. Když je naháňka se sněhem, tak jezevčící vydrží maximálně jednu leč, teriéři jsou na tom podstatně lépe, ale samozřejmě jako kopov, braka a další honičská plemena to není, to je zase trošku o nečem jiném :-). Teriéři jsou oproti jezevčíkům vytrvalejší, což má své výhody i své nevýhody. Dále mezi borderem a jagošem je rozdíl, že bordři bývají opatrnější a méně narůživější, jagoši vlítnou na věc a hotovo. Je to vidět u těchto plemen i u norování, kdy jagoš z nory obvykle nevyleze, dokud není konec, border po chvilce dorážení nezřídkakdy vyběhne z nory, zkontroluje situaci a jde zase na věc - to mám z vlastní zkušenosti a potvrdilo mi to i několik zkušenějších chovatelů těchto plemen. Stejně tak s vracením při naháňce, jagoši jsou náruživější lovci, a patrně proto se častěji ztrácí - těžko jim to vyčítat. Bordeři se lépe vrací a je to podle mých zkušeností proto, že jsou více vázaní na vůdce a nejsou tak vášniví lovci, jako jagoši, ale nejsou to žádný měkoty.
Eriko, ta údržba borderteriéra není tak hrozná, zase je spousta bordrů, co vypadají jako tlustá huňatá koule, protože starost o jejich srst je nulová.

Autor: Erika Doležalová | 09.04.2013 15:18
Nééé Strejdo, už žádného psa který se musí škubat! Ano, mohla bych s tím vydrbat a sjet ji strojkem, ale to vzhledem k následnému zhoršení kvality srsti nechci :-(

Autor: strejda zajíc | 09.04.2013 13:42
Eriko,jestli chceš vědět,co je to trimování,pořiď si irského teriéra a BRT budeš nazývat hladkosrstým psíkem....:-))

Autor: Erika Doležalová | 09.04.2013 12:06
Samozřejmě souhlasím Ladislave, u štěněte a mladého psa je to nezbytné, zejména pro navázání vzájemného vztahu a pro probuzení loveckých vloh. Já měla na mysli spíše už dospělého psa. Jestliže se říká, že nejhorší pes je "kotcový", tak já doplním, že ještě horší je kotcový jagoš - ale když si zvykne, i tak se to dá, ne každý může mít psa navolno na zahradě nebo doma.
Jezečík má proti jagovi jednu velkou výhodu - je mnohem "skladnější", ono když se leze na posed "v plné polní", tak jezevčík se pod paži nebo do batohu vezme přeci jen pohodlněji :-) Což samozřejmě neznamená, že s jagošem to nejde, bereme obě feny (jgt a brt) každý rok na jelení říji a už mám na to systém, po příchodu ke kazatelně fena sama usedne za žebřík (já chodím s BRT, partner s jagou), protože ví, že musí počkat, já vylezu nahoru, odložím věci (flinta, dalekohled, poseďák, batoh...) a pak vynesu fenu. Dolů v opačném gardu, nejdřív madam a pak zbytek :-)
Když bych porovnala práci obou fen, tedy bordera a jaga, myslím si, že rozdíly jsou jen nepatrné. Borderka v noře pracuje spíš jako vyhaněč, jen když je škodná opravdu "neuřvatelná", tak si kousne. Na povrchu ale jde do kontaktu ihned. Naproti tomu jaga je pod zemí víc drsňák, vletí tam a když je liška pomalá, hned jde do chvatu. Naposledy vytlačila z krátkého kanálu jezevce, ten se ale venku otočil, přehupl fenu a vrátil se zpátky, takže ho musela vyhnat tentokrát z druhého konce a venku se na něj bez rozpaků vrhla. Jestliže je jezevec nebezpečný v noře, pak na povrchu je to mnohem mnohem horší protivník! a přesto šla fena tvrdě na kontakt. S poslušností jsou na tom obě tak nějak stejně, řekla bych, že borderka možná o něco lépe. Zato zas nemá dotažené odložení, takže když nechám v autě jagu, bude klid, když tam zůstane BRT, bude řev :-) Na naháňky feny nebereme (riziko ACH je v současné době příliš velké :-( takže práci v leči nemůžu posoudit. Když ale vezmu BRT na zaječí hon, hledá, slídí, hlásí jen na viděnou, vrací se. Jagu jsme naposledy vzali loni, při druhé leči zmizela a našli jsme ji až v (naší) vsi :-) Asi ji to nebavilo :-)
Původní jago se dožil krásných 13ti let, v norách dávil lišky i chvatoval jezevce, tahal je z nory či kanálu ven, od divočáků si držel zdravý odstup, ale šel do nich i v nepřehledném terénu (z vysokého hustého ostružiní tlačil jedno po druhém :-)
Myslím si, že ať se rozhodnete jakkoli, nebude to špatně :-) (ale za mě jednoznačně jago :-) Bordíka už bych asi nechtěla, neee snad proto, že by na něm bylo něco špatně z loveckého hlediska, ale to trimování je faaakt opruz! :-)

Autor: Hardy | 08.04.2013 21:40
Já musím naprosto souhlasit s tím, co napsal Rici. Mám dva jezevčíky drsňáky a lepšího přítele bych nebral :)Jo a jejich práci taky nemohu vynachválit. Ono podle mého, pokud má majitel svého psíka rád, tak by ho vychvaloval za každých okolností. Ale co vím z doslechu a z vlastního pozorování, jagdteriér vyžaduje více času na výchovu. Opravdu záleží na tom, na co člověk psíka potřebuje, nebo na co ho bude používat. A jestliže se chce člověk vyvarovat strachu z kontaktu a naháněk, kdy se bojí, aby to psík neodnesl, tak podle mého s jezevčíkem takových situací tolik nebude.
Mně okouzlili jezevčíci drsňáci :)

Autor: Břéťa Ambrož | 08.04.2013 21:06
Ty vole Prroude, tohle není normální... dnes v 10:40 napíšeš, že v tomhle vlákně končíš, běžný čtenář zaplesá radostí... a ted napíšeš znova... Ser.š si do huby, nechápu jak dokážeš sám se sebou žít...

Autor: prroud | 08.04.2013 21:00
Taky amatersky,ten nasich deda JGT je super pes,zamiloval jsem si ho,dostal me,hned bych ho poridil znova,ale potrebuju neco vetsiho,silnejsiho,divocejsiho,co lame ruce,mame tu dost "neprizpusobivejch",drog a pruseru,takze jdu do belgickyho ovcaka.......proud

zas dostanu,ze se vmesuju, ale nedalo mi to:-)

Autor: Václav Sládek | 08.04.2013 20:48
Nebudu psát pro a proti ani zkušenosti.Sám jsem cvičil dva jezevčíky a jednoho bordíka a vždy jsem byl spokojený.Když se ti líbí jdi do jaga myslím že jsi rozhodnutý a je to tvá srdeční záležitost.Tak jsem na tom byl i já s bordíkem.Pár lidí mě od něj zrazovalo ale byla to srdcovka a láska na první pohled pak velká spokojenost.Asi tak.Přeji štastnou "ruku" při výběru štěněte.

Autor: Jan Sokala | 08.04.2013 20:34
Taky přidám něco do ,,mlýny,,
Mám jagdteriera už 9 let.Rici zná :-).A taky nevím zda jsem měl štěstí,ale teho psa nemůžu vynachválit.Byl to můj první pes.Výcvik byl těžký,ale když člověk příjde jak na to,a pochopí ho,tak je to docela zábava.Mám s ním jarky,lesní,barvařské,podzimky,norovačky,vše v prví ceně.Pro mě uplně všestranný pes,samosebou že se ohaři na honě na drobnou nemůže vyrovnat,ale co se týče kachen,prasat a barvy,nedám na něj dopustit.Konkrétně na kachny a prasata ho využívám co se dá,aporty z vody za které by se nestyděl sebelepší ohař,práce na barvě nádhera,a co se týče prasat je to opravdu zážitek.Jelikož u nás na úseku je nor poskvornu,k liškám se moc nedostane.Je to ale opravdu temperamentní pes,většinou se vrací v rozmezí 5-25 minut.Byl ale případ kdy na naháňce na černou jsem psíka našel až druhý den v sousední vesnici,nevím jestli by se vrátil,ale nálezce ho zavřel u sebe na dvoře :-).
Za sebe můžu říct že bych se volby JGT nebál.......ale ani jezevčíka,asi brzo doma jeden připude.

Autor: rici czech | 08.04.2013 17:30
Jelikož jsem vždy měl ohaře ,tak shodou okolností se mi dostalo do rukou štěně jagdteriéra,od kamaráda.Od začátku jsem ho brával s ohaři ,abych řekl pravdu snažilo se je napodobit.Už od zhruba 5měsíců nosilo aporty a to i z vody.Absolutní poslušnost a i lehká vycvičitelnost z něho dělala všestranného psíka.Na zkouškách vloh se mi ho podařilo odvolat i ze štvaní zajíce,což u tohoto plemene je co říct.Ostrost tam byla přiměřená ,v roce norovala na ostro v melioraci a měli jsme 2 lišky.Postupem času a hlavně po dosažení psí "plnoletosti" po dospění ,se mi na pochůzce urvala za srnčím ,já v domění že do 10minut je zpět jsem se jí už nedočkal.Nepočítal jsem s tím že lovecký pud bude tak silný ,že půjde několik kilometrů(což se nikdy předtím nestalo)a svůj život ukončilo auto na vzdálené silnici.Aneb jak mne druhý den chlácholil kolega se slovy-dobrého psa ti srazí auto nebo zastřelí na honě či při norování kolega,a se špatným se otravuješ 15 let.Něco na tom pravdy bude.Po čase při návštěvě druhého kamaráda jsem si chtě nechtě pod hubertusem odvážel štěně jezevčíka.Už od 3 měsíců se u něho začala projevovat lovecká vášeň.U něho jsem postupoval ůplně jinak ,jelikož na práci mám ohaře, tak jezevčík se stal pouze tlumičem škodné(kdy je pod dohledem ,případně doslechem:-),a vynikajícím "šoulačkovým" psem a psem na dohledávky.Neboť i při čekaných na srnčí jsem se cítil osamocen (ohaře neberu ze známých důvodů) tak drsňák mi to vynahrazuje.Postupně jsem ho usměrnil ,že zůstává klidný i v případě že srnčí pochoduje několik metrů kolem nás,no a na posedu moc místa nezabere a v případě horší rány je okamžitě po ruce.Zbytečně jsem mu od štěněte nedával moc prostoru "ať se nerozběhá" a myslím že se to vyplatilo.Takže odpovědět na otázku jestli jag či jezevčík se asi spolehlivě nedá, každopádně pokud by se jednalo o použití na naháňkách ,kachny a hony tak asi Jagdteriér, pokud o "poseďáka,šoulačkáře,na dosledy noru a každodenního parťáka tak u mne jezevčík i naproti omezení vůči jagovi asi vede.Tak to vidím já, ale ze dvou jedinců se nedá nijak posuzovat,snad jsem měl štěstí:-).

Autor: Ladislav Zamarski | 08.04.2013 16:17
Ano, Eriko. Jde jenom souhlasit. Abych vysvětlil, s tím že musí být denně venku, by se dalo dost rozvést. Platí to dost na štěňátka, aby jim to zevšednělo a nebylo jim to vzácné. Jde o vrácení v přijatelných časech, samozřejmě vás musí mít taky rado a musí si vás hlídat. Ale to už je věc vztahu. No a u starších, když nebude často v revíru, tak když ho pustíte, tak bude jak urvaný z řetězu a bude zaležet na přivolaní a na tom co od psa vyžadujete. Můj osobní názor přiklad ( pes pracující 2 km ode mne ) to mi nevyhovuje a ta vzdálenost není žádný problém.

Autor: Erika Doležalová | 08.04.2013 15:44
Záleží, jaké bude využití psa (zda kromě norování bude brán i na naháňky, dosledy atd..) a kolik na něj budete mít času. Moc nesouhlasím s tím, že každý jago "musí makat a být denně v revíru", ano, je to jistě pro psa dobré, ale není to nezbytné. Stejně tak, jako se říká, že záleží na konkrétním jedinci - tak zrovna u jagů to až tak úplně taky neplatí, protože jen opravdu minimum jsou psi "neostří" :-) a to už musí mít nějaký pádný důvod, jinak to prostě "mají v sobě".
Pokud si pořídíte jaga, počítejte s ohromným temperamentem, učenlivostí, tvrdohlavostí (více u psů-samců, zejm. v pubertě). Drtivá většina psů chodí "na kontakt", ať je to liška, jezevec nebo divočák. Podle toho taky postupně vypadají - ne nadarmo se říká, že zhruba od dvou let věku psa se ho děti začínají bát :-))) (kvůli tomu, jak vypadá). Ikdyž se mladý pes může zpočátku jevit jako měkký, zdání často klame. Naše současná jaga do cca roku věku nijak zvlášť neměla zájem o umělou noru, lišku za mřížkou apod. Hlásit dvě minuty na zavřenou lišku ji nebavilo, byla schopná noru bez zájmu opustit. Divočáka se skoro bála, hlásila, ale víc asi ze strachu. Teď je jí 2,5 roku, dáví lišky a dělá chvaty i na jezevce a praseti se pověsí buď na slecho, nebo ho chytá za zadní běhy.. (takže to pojmenování "bezmozek" má své opodstatnění :-)
Takže tak nějak shrnutě, pokud máte čas a hlavně trpělivost, tak si vemte jaga. Ale počítejte s tím, že norování se neobejde bez šrámů (jago jen málokdy vzdá souboj se škodnou a když už ano, tak je na tom většinou špatně..) a na naháňky radši s vestou :-)

Autor: Martin Skřivánek | 08.04.2013 13:31
jako prvního psa ź těchto dvou bych doporučil jezevčíka.

Autor: Jiřík | 08.04.2013 12:13
Aha Proude,
už je mi to jasný. Bylo mi divný, že do diskuze o loveckých psech píšeš zprávy typu " jinak jsem si ho našel". Nemyslel jsem si, že se musíš svěřovat úplně se vším.

Autor: Jiřík | 08.04.2013 12:11
Aha,
už je mi to jasný. Bylo mi divný, že do diskuze o loveckých psech píšeš zprávy typu " jinak jsem si ho našel". Nemyslel jsem si, že se musíš svěřovat úplně se vším.

Autor: Ladislav Zamarski | 08.04.2013 11:38
Jagdteriera jsem si vybral pro práci.
Ono, když si chci něco pořídit, tak musím mít jasno, co chci. Každé plemeno má svoje, každý jednotlivec je osobnost. Hodně zaleží, co si z toho jedince vychováš, co podpoříš, co potlačíš, k čemu ho chceš. Když jsem se rozhodoval já, tak jsem jezdil na zkoušky, klubové akce, pak jsem je sledoval na loveckých akcích. Když se mi líbila práce, tak jsem se dal do řeči s vůdcem, co a jak a dělal si vlastní úsudek a názor ( kdybych poslouchal ty, co jagoše jenom viděli nebo se jim nezdařila výchova atd., tak jsem si ho nikdy nepořídil). To by byla samozřejmě chyba. Mám doma tříletou fenu a jsem nadmíru spokojený. Pořizuješ si hlavně parťáka a ne stroj, jak jsem hodně krát viděl. Komu se pejsek vydaří, ten plemenu propadne a bude ho vychvalovat, ten kdo to nezvládne, bude hanit, ať je to jakékoliv plemeno. Ono to tady zaznělo, jgt potřebuje makat, pohyb v revíru. Ta důslednost platí u všech plemen, aby poslouchali, ale u jgt se nedodržení důslednosti vymstí. Je toho hodně, tak pokud chcete, tak můžu další postřehy přes e-mail, pokud máte zájem.

Autor: Martin Skřivánek | 08.04.2013 10:53
milý Proude,mně vůbec nevadíš.jen někdy nepochopím co chceš říct.klidně piš budu to šifrovat dál :-).

Autor: prroud | 08.04.2013 10:40
To nebyla rada Martine ale reakce na Radkovo psani,pise vtipne a ja se smeju rad.Jak vis,psal jsem ze nejsem myslivec,jen bejvalej lovec,se psem jsem nelovil,ani se to nesmelo,takze radit nemuzu a ani se o to nesnazim.Pripadam si nekdy jak ve skole,zvedni ruku a mluv jen kdyz budes tazan,jinak do kouta:-))))).A to jsme dospeli lidi,pravda?:-).Kdyz to nekomu vadi,ze nepisu na rozkaz,snazim se omezit pocet svejch reakci,jak vidno,moc mi to nejde:-))).Vy(nekteri) ale musite bejt morousove a mate nudny zivoty,kdyz vam vadi i pokec a vyhejbate se mu,protoze "to neni fundovany" ;-),ale pobavil jsem te rad......proud

Rozumim Petrovi Havlinovi,ze jsem zrejme asi nechte zahlcoval pouhou zabavou erudovany temata a on je rad "sedivy,prisne k veci, jak siml kaze",tak se opravdu snazim omezovat a nepsat tolik,nebo jen za cas odstavecek,sem tam se do me presto nekdo pusti a vysvetlovanim jich je pak bohuzel vic nez bych za sebe chtel.Tim vyjadrenim,ktery melo vyznit ve smyslu,ze je jagos prima pes to melo z moji strany skoncit.Tak to konci ted v tomhle tematu,jen pravy fundovany odbornici necht tu maji prostor,je ho tu malo a zrejme jsem o nej nekteryho nechte pripravil:-)

Autor: Martin Skřivánek | 08.04.2013 10:25
jo táák ty sis našel v atlase jak vypadá jagoš :-).ty mně bavíš.ty mu fakt poradíš :-).

Autor: prroud | 08.04.2013 10:21
Martine,nasel jsem si toho jagdteriera,abych byl v obraze a zjistil,ze mamky pejsek,starej deda,je presne ten stejnej pes,a popis jagdterieru na nej sedi i co se jeho "loveckejch" vasni tejka,ovsem nema papiry,poridili si ho s tatkou pro radost,ze to neni rozhodne zadnej blbec jsem psal protoze ho tedy znam,to byla reakce na Petra,kdyz napsal,ze nechce cist,ze je to bezmozek:-).-Nespletl jsem si forum Jiriku.-Frantisku,s Chocholouskem bych si popovidal rad.-Jardo,je mi lito ze ti nesedim a proste me teda ignoruj,kdyz to tak je,nic proti tobe nemam,nekaz si se mnou naladu,mas urcite hodne zkusenosti,je skoda je nedavat dal.Ale vsechny reakce pro me jsou poucenim a diky za ne:-)......proud

Autor: Jarda Březina | 08.04.2013 09:43
Zdravím Tě Františku, tato diskuze zde již byla, ale samozžejmě, Tvůj dotaz nebude zodpovězen, protože každý člověk si musí (vyzkoušet, vědět, vycítit ...) jaké plemeno mu bude vyhovovat. Vlastním plemeno JGT a niky bych, už neměnil. Začínal jsem s BRT a ani na něj nemohu říct nic špatného, vše je o výchově, času a psíkovi. Pokud máš dostatek času, ale opravdu každý den a jsi důsledný v životě, byl by si spokojen s JGT, ale pokud jsi časově zaneprázdněn a už nyní víš, že na psíka nebude tolik času, doporučil bych BRT. Je to plemeno k nezaplacení a nenáročně, na čas. Výchovou se začíná pozvolna cca 1,5 letech a výcvik, není natolik optížný jako u JGT. Ale jak jsem zmiňoval, každy si musí vyzkoušet co mu bude vyhovovat. J.B.


pozn. zařekl jsem se, že jsem nebudu příspívat dokud tady bude pproud. Bohužel jsem nevydržel. Vzkaz pro pprouda: Nemohl by si začít přispívat do spolku včelařů, třeba by ses tam hodil více, než-li zde ničit toto forum.

Autor: František Dušák | 08.04.2013 08:58
Prd je na Chocholouška.

Autor: Jiřík | 08.04.2013 08:42
Proude, nesplet sis fórum? Jinak hezkou zábavu.

Autor: Martin Skřivánek | 08.04.2013 05:09
Proude některé tvoje příspěvky nepoberu ani po několikátém přečtení :-).co jsi našel a co máš za teriéra a jak jsi mu ted poradil???

Autor: prroud | 07.04.2013 20:05
To nejsou samozrejme nikdy "ti nasi" ;-).....proud

Jinak jsem si ho nasel.....a jako bych videl toho naseho pejska,hodne veci se tim vysvetluje a rozhodne to neni zadnej blbec,to teda ani nahodou:-)

Autor: Radek Chadim | 07.04.2013 19:46
Na otázku jestli jezevčíka nebo jagdteriéra je jediná rozumná odpověď: border teriéra :-). Každý teriér je prostě teriér, temperamentní pracovitý pes potřebující pohyb, mající občas svou vlastní hlavu. Jagdterier je obecně nejvytrvalejší a přirozeně nejostřejší ze všech teriéru, i když hodně záleží na původu a nejdůležitější je správně a důkladně vést psa při výchově (jako u každého psa). Samozřejmě u každého plemene se najdou jedinci, co pro využití v myslivosti nejsou nejlepší.

Autor: Petr Krátký | 07.04.2013 16:57
Kolegové myslivci chtěl bych si pořídit časem ještě jednoho psa.Teď mám´jezevčíka drsnosrstého a jsem spokojen ale dost se mě líbí i ten jagdteriér jsem dost zapálenej do norování a tak bych se chtěl poradit ale nepište že je to bezmozek atd. Chtěl bych to slyšet od skušenejch lidí co vědí jak pracuje atd. Děkuji za odpověď