Dnes je 4.5. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Pojmy a dojmy:-).



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 30.06.2013 10:13
Otazka je,jestli by te vubec hledala:-)))))))))))

Autor: strejda zajíc | 30.06.2013 10:00
A jak mám vědět,že JT není nick?Vytvoříš majlovou adresu a už můžeš psát pod jménem,které vůbec nemusí být tvoje.A navrch,tady nick představuje určitou osobu,kterou známe a není důležité,zda se podepisuje svým jménem,včetně hodnosti a titulů.Takže v podstatě jsme(a nejsme)všichni stejně anonymní.
Krásně je to vidět,když si najedeš na karty,co tam kdo uvede.Takže nechme si tu svoji "intimitu",nemám obavy,že po spáchání vraždy na MF si mne policie nenajde!:-)

Autor: prroud | 30.06.2013 08:37
To bude nejspis tim,ze na internetu "nosi svou kuzi na trh" jenom "neznalek" , nebo nekdo lehkomyslnej,zjisti si Jaroslave co vsechno umej urcity lidi(treba jen obycejny ajtaci,a zdaleka ne jenom oni)s datama lehkomyslnejch lidi,kdyz budou chtit a budou trosku sikovny,muzou takovejm zatracene zkomplikovat a zneprijemnit zivot.....ackoliv se to zda,internet nikdy nebyl,neni a nebude anonymni,zadny data se v nem "neztraceji"....

Autor: Jaroslav Tatalák | 29.06.2013 22:52
No konečně to došlo.Víte hoši, já to beru ale pod svým jménem naplno a neskrývám se za nějakým jak říkají nickem. Tak hoši naplno a otevřeně a není o čem hovořit. S pozdravem J.T.

Autor: Ron Gordon | 29.06.2013 00:39
Jaroslave, nějak jsem tu tvoji "intimitu" nezkousnul, ale ten zatracený němec nechtěl pustit. Když jsem se chystal do postele tak se mi nějak rozsvítilo a ještě jsem se vrátil - neměl jsi na mysli " inkognitě ", ono to bude více k pochopení.

Autor: Jaroslav Tatalák | 28.06.2013 22:31
Vy dva vážení nickové,to se vám kecá v intimitě. Ale přikláním se k názoru Rona,že když jdu do lesa pracovně(zakrmovat)nebo opravovat zařízení, proč bych nemohl jít v montérkách? Dokonce na sasmostatnou šoulačku si beru maskáčovou blůzu. Ostatní společné akce respektuji dané nám mysliveckým řádem , ale především tradicemi. K prroudovým poznámkám se tady nedá reagovat , protože ten kluk je mimo mísu.Ještě si neuvědomil , že je ve středoevropské kotlině a proto pořád chrllí nějaké americké poučení, které je u nás k hov-u.

Autor: Fesoj | 28.06.2013 16:48
Tak s tímhle nelze nesouhlasit.

Autor: Ron Gordon | 28.06.2013 14:06
Takže pro pořádek Haralde se Ti omlouvám za zkomolení jména po slavném švedském králi, ale byl to jen obyčejný překlep, který jsem nepostřehnul. Ano Haralde, pokud se budu bavit s laikem či včelařem, tak jej nebudu opravovat, že srna nemá nohy, ale běhy, těm to je šuma fuk, nanejvýš se dovím, aby si ty běhy používal mezi svými. Za svého koníčka se nestydím, stydím se však za některé také myslivce. Za mých mladých let se používal výraz " stavovská čest" dnes je in "životní styl" nevím, co je pro myslivost vhodnější. Někdy se používá výraz, šaty dělají člověka, ale určitě to neplatí, že šaty dělají myslivce. Jo, jsou ji tací, kteří by měli nejraději i pyžamo v mysliveckém a na slipech bažanta nebo zajíce. To je každého osobní věc, jak se cítí myslivecký ustrojen. A poklud jdu do revíru opravdu jen zakrmit, tak tam jdu pracovat a vůbec mi ty monterky nevadí, navíc v dnešní době jsou i pěkné zelené, na zimu i zateplené, to však není zapotřebí, protože se zahřeji prací. Bavme se spíše o tom, že když již je Česká myslivost zapsána jako kulturní dědictví, tak aby zůstala tak jak byla a né aby jsme ji zaneřazovali .

Autor: prroud | 28.06.2013 09:58
No ja bych to videl s mysliveckym podobne jako ty co premejslej prakticky:-).Kde jde o sdruzovani myslivcu,nebo jejich (re)prezentaci a tradice,k tomu patri i spolecnej lov,jako myslivecka tradicni zalezitost,tam bych ani nepremejslel a sel v mysliveckym!Ovsem do lesa bych urcite nezatracoval kdyz jdu na lov ony "bushmany" a "ghillie",co komu sedi,jisteze ty ucelovy a ne ruzny "kasparky" co se za ne vydavaji,jen aby se vydelalo:-)).Jde prece o priblizeni se ke zveri.I kdyz muj osobni nazor na kamuflaz je uplne jinej, nez co se nosi a prodava!Nedelal bych z toho moc vedu ani nevedl zabomysi valky,tradice je tradice a je to rozhodne pekna vec a myslim i dulezita,je hezky a potrebny o ni dbat,ale dobrovolna, nedelal bych z ni dogma,ocamcad pocamcad,s rozumem:-).Malej priklad: Zas az tak teply,nebo naopak vzdusny to tradicni obleceni neni,ani tak ultradobre nemaskuje,a z nalezityho materialu,abych na nem trval i za "extremniho" pocasi,nebo mozny situace v prirode:-)

Autor: Harald Altmann | 28.06.2013 01:14
Rone, zřejmě reaguješ na můj příspěvek. Jenom pro pořádek, jmenuji se Harald. Jinak to ostatní je věc názoru. Z Tvého příspěvku mám pocit, že se za svého koníčka stydíš.
Jen aby ten pajáca v montérkách neumrzl až půjde přikrmovat. Preferoval bych teplejší oblečení nežli montérky. Nikde jsem nepsal, abys šel přikrmovat v kravatě a uniformě. Nepodsouvej mi něco, co jsem neřekl. Je jistě spousta jiného, vhodnějšího, oblečení do lesa než montérky nebo uniforma s kravatou.
Tvé větě: "Ano, myslivost je mým koníčkem a tak když se mu věnuji, tak se podle toho chovám a oblékám.", mám rozumět tak, že někdy má zvěř běhy a jindy zase nohy? Hmm.....
"Není nutné vždy a všude prezentovat, že mým koníčkem je myslivost.". To jistě ne, ale při činnostech souvisejících s výkonem práva myslivosti se to tak trochu patří, nemyslíš? A právě o tom se tady bavíme....

Autor: Ron Gordon | 27.06.2013 11:04
Dovolím si Heralde s tebou mírně nesouhlasit. Nevidím na tom nic špatného, když půjde nyslivec zakrmit v montérkách, zvěř bude vděčnější , když bude mít v krmelci pravidelně naplněno od pajáca v monterkách, než když bude týden čekat na návštěvu pajáce v uniformě s kravatou. Montérky k lovu nejsou úplně to nej, ale při srovnání s různými pofidernými kamuflážemi či hejkaly je to na stejné úrovni. Já by to stím životním stylem nepřeháněl, to že jsem myslivec neznamená že budu mít doma jen myslivecké oblečení a všude budu chodit jen v mysliveckém. Ano, myslivost je mým koníčkem a tak když se mu věnuji, tak se podle toho chovám a oblékám. Když jdu na myslivecký ples tak si vezmu myslivecký oblek, když jdu na ples hasičů tak si vezmu klasický civilní oblek, když půjdu na pohřeb myslivci tak v mysliveckém, když někomu jinému, tak v civilním. Není nutné vždy a všude prezentovat, že mým koníčkem je myslivost.

Autor: Harald Altmann | 27.06.2013 02:35
Je třeba dodržovat myslivecké tradice a mluvu. Mávnout nad tím rukou, jak je zřejmé z některých příspěvků, může jenom nemyslivec (lovecký lístek z nikoho myslivce nedělá. Myslivost není jenom koníček. U myslivce je to životní styl). Myslivost je zapsána na seznamu UNESCO jako kulturní dědictví a měli bychom dělat vše proto, aby to tak zůstalo.
Souhlasím s tím, že "i chlap v montérkách může mít srdce zelenější než představitel ČMMJ.", jak píše M.Brabec. Záleží ale na tom kde v těch montérkách zrovna je. Jestli je v práci (třeba u soustruhu) tak může. Jestliže v honitbě opravuje myslivecká zařízení, pak také, jestli je v lese a přikrmuje, tak to není úplně ono, ale budiž. Jestliže je ale v montérkách na lovu, pak je to u mě ...... a ne myslivec.
P.S. černý holiny mi nevaděj.

Autor: Čestmír Kunetka | 26.06.2013 10:25
Michale, dobře jsi to napsal. Někdy mi to připadá, že někdo vymyslí nějaký zástupný problém, prkotinu, jen aby se odvrátila pozornost od těch problémů skutečných, a to nejen v myslivosti. Vždy je to jen o lidech a v lidech.

Autor: Jaroslav Tatalák | 25.06.2013 23:04
No Rone, byly i jiné košile levnější,ale toto mělo kvalitu, vydrželo to extrémy a šlo to v souladu se zelenou náturou. A v nošení vojenské(mimo maskáčů) nebo lesácké výstroje nevidím žádný zásek.Spíš mě vadí bušmenské oblečení,které ač desetitisícové,byť nepraktické ale je to IN No a ke zbraním- taky mě nevoní nějaký bývalý sa vz.58, byť předělaný na jednotlivé rány, uměliny obložené železem, ale taková je doba a hold asi my staří pravomilci myslivecké estetiky a kultury nic nenaděláme, hold je to v souladu se zákonem. A tak se s tímto faktem budeme muset asi smířit. S pozdravem J.T.

Autor: Michal Brabec | 25.06.2013 19:12
Máš pravdu, Rone. Kdyby "č" a "ř" byly největší problémy naší myslivosti, to by byla krása. A nakonec i chlap v montérkách může mít srdce zelenější než představitel ČMMJ. Je to jenom o nás..

Autor: Ron Gordon | 25.06.2013 18:01
Nebuďme tak " úzkoprsí", vždyď tu naši zemičku přejedeme za den křížem , krážem a tu si dáme brambory, jinde zase zemáky, kousek dál erteple, jinde zase krumple či kobzole a vesměs víme o co se jedná. Takže když někde maji bulkaře, jinde paličkáče a další zase paličkáře, víme také o co se jedná. Spíše výrazy typu chcipáček, kryplík a podobné mně pohoršují, tam se ztrácí úcta k zvěři, ten srneček za to nemůže, zkrátka se již takový narodil.
Fesoj - jo za dob tvého mládí nebyly zelené kostkované košile, protože byl dostatek zelených policejních či vojenských a to i bundokošil a byly velmi levné.

Autor: strejda zajíc | 24.06.2013 00:23
Máš pravdu,Pavle,žádný "lovu díkař"neřekl ani ň!
P.S.A k tomu tykání,snad už jsme se dohodli,kamarádi si prostě tykají!Nebo tady nejsme kamarádi?:-)

Autor: Pavel Toman | 23.06.2013 23:13
Dědo, proti Vám jsem všivák mladej, tak mi tykejte, není-li to proti Vašemu přesvědčení či životnímu názoru.
Zřejmě jsme se dostali v této debatě do přílišných detailů, asi všichni zúčastnění máme na mysli, aby se mluva neprznila,neničila a nebyli jsme leniví ji používat a studovat, naslouchat jí a předávat ji dál,podle nejlepšího přesvědčení, vnímání a cti k myslivosti jakožto národnímu bohatství a životnímu stylu.

Autor: Děda z lesa | 23.06.2013 22:52
Abych Vás uklidnil, oni jsou v těch č a ř opravdu nejasnosti.
Dr.Šiman preferuje nesmlouvavě parukáče a knoflíkáče, ale nevadí mu paličkář. Konkrétně uvádí : knoflíkáč - lépe paličkář, str.43,126.
Naproti tomu kupodivu v novém slovníku (C.Rakušan, 1992) místo Šimanovo paličkáře uvádí : paličkáč - mladý srnec, daněk nebo jelen s prvním parožím s krátkými tupými špičkami...
Tak opravdu - babo raď.

Autor: Pavel Toman | 23.06.2013 22:03
nejde o ten pojem "nezájem a pohrdání", holt ten písemný projev z mojí strany na skle asi vypadá poněkud "útočně"
Považuji se více méně za člověka, který se rád účastní věcné debaty, za takovou tuto debatu považuji, připouštím,že ne všechny glosy musí vyznít tak, jak je autor myslel.Ono asi opravdu nejde o Č nrbo Ř ,ale o obecné principy. S díky, za Vaši toleranci P.T.

Autor: Děda z lesa | 23.06.2013 21:42
P.Toman - mohli jsme se chytnout za ten "nezájem a pohrdání" s č nebo ř - ale takhle je to schůdnější.

Autor: Pavel Toman | 23.06.2013 21:15
Dědo, palec nahoru :-)

Autor: Fesoj | 23.06.2013 20:12
Již v předminulém století napsal E.T.Seton v knize Dva divoši : Chceš-li lovit, pořiď si pušku na jednu ránu, chceš-li pustošit, pořiď si mašinkvér. No a dnes došel tzv. "pokrok" tak daleko, že mašinkvéry jsou sice povoleny, ale kapacita jejich zásobníku je omezena na 3 náboje. A spousta myslivců se vrací k jednuškám... A Radku - nemáš tak úplnou pravdu, protože pákové opakovačky byly primárně vyvinuty pro lovecké účely a jejich vojenské využití se neosvědčilo kvůli obtížnému opakování vleže.

Autor: Radek Chadim | 23.06.2013 18:23
Současné vojenské zbraně, vyrobeny primárně k vojenským účelům, patří do ruky vojákům. Lovec by měl mít loveckou zbraň. Samopal bez jakékoliv úpravy do myslivosti nepatří. Sic opakovací kulovnice je taky původem vojenská zbraň, nicméně má za sebou už skoro stoletý vývoj a přerod v tradiční zbraň loveckou, to se u samopalu zatím nestalo, i když ten přerod třeba právě nastává, tak podle mého názoru to není ten přerod, kterým by "myslivecké tradice" měly směřovat. Když chce někdo lovecký automat, nechť si koupí browninga, benelli, protože ty mají k lovecké zbrani o mnoho blíže, než holická KSK, a jsou to zbraně pěkné a funkční. Samozřejmě i z té KSKčka by se možná dal udělat pěkný lovecký automat, ale to co vyjede z továrny, tak to to není. Ještě jsem chtěl něco, ale můj myšlenkový prroud mě přerušil svou osobní návštěvou Ivo, takže teď už nevím :-).

Autor: prroud | 23.06.2013 18:04
Njn Michale,v kazdym pripade to jednu vaznou chybu ma,nejde s tim myslivecky efektivne hospodarit,vyhoda je,ze s tim nejde zver na druhou stranu vybijet:-).Ale me to tak jen napadlo v ty souvislosti,a predstave,ze chodit na lov(mozna jeste tak na ten "lov"),respektive hruznejsi predstava,venovat se myslivosti s AK-47ickou:-))),to uz pak budete jako kdybyste hrali paintball,nebo jak se tomu blazneni s maketama ruznejch zbrani v lese rika:-).Predstav si myslivce v tradicnim obleceni na spolecnym lovu se samopalem,nebo utocnou puskou,neni to bomba?:-)

Autor: Michal Brabec | 23.06.2013 18:00
Tvé rýpnutí je namístě, a oprávněné. Jen podotknu, že do samopalu se používají náboje lovecké, ne "lidské", čili tato zbraň zcela vyhovuje potřebám a náležitostem lovu. Jak ráží, tak účinkem a není v rozporu se zákony. Což bohužel luk je. Víš, lovu s lukem nikdo z nás nerozumí, a co neznám, zpravidla odmítám.
Ale měl bys založit nějakou "lučišnickou lóži", a na patřičných místech apelovat o její uznání a popularizaci, nikdo myslím nepochybuje o náročnosti a etice tohoto stylu lovu. Podpoř svou žádost posudky odborníků(ne na lov - ti tu nejsou), ale mechaniků a zvířatologů o účincích šípu. Jistě, kdo chce, najde si na netu, ale věř, že budeš jednat s těmi, kdo nechtějí. Případnou peticí Tě podpoří i mnoho myslivců, a já za tenhle nápad budu u Tebe mít kurz lukostřelby zdarma:-)))

Autor: prroud | 23.06.2013 16:24
O zbranich si osobne myslim,ze lovit by se melo proste zbranema loveckejma,tj. urcenejma a vyrobenejma k lovu,tecka.Co se myslivecky mluvy tejka ,libi se mi a je hezky ze se dba o to,aby nevymizela a nebyla zkazena "patvarama".Muj nazor na tradicni myslivecky obleceni,je v poradku pri akcich poradanejch myslivcema,spolecnejch honech,vsude kde jde o tradice,na schuzich.Do lesa bych na nem netrval,tam jde o funkcnost(nenapadnost pro zver a pohodli,to se porad vylepsuje a podleha vyvoji,co komu sedi),nemyslim,ze je vhodny trvat na tom aby myslivec porad vsude pochodoval ve stejnokroji:-).

Nicmene si prece jen stouchnu:-),libi se mi ta benevolence,at si kazdej lovi cim chce(hlavne ze to boucha a jsou potreba patrony),treba tedy i samopalem,ale loveckej luk primo k lovu urcenej a vyrobenej kdekomu smrdi:-)))).Co tu bylo driv,tradicionalisti,a/luk , b/ flinta , c/ samopal . :-)))))))))))))

Autor: Děda z lesa | 23.06.2013 15:12
Strejda zajíc - bulkač opravdu neexistuje ve slovníku dr.Šimana, to slovo asi tenkrát nebylo. Ale kupodivu se objevilo ve slovníku C.Rakušana v r.1992 - BULKÁČ - viz paličkáč. U losa je třeba bidláč.

Autor: Děda z lesa | 23.06.2013 14:58
Byl bych nerad, kdybych si tady vysloužil nálepku zapšklého puritána.
Myslivecké spory či hádky jsou na zdejších webech na denním pořádku, kdyby každý souhlasil se vším, nebyly by diskuze. Většinou jsou na úrovni žabomyších válek a končí tím, že pravdu mám "jenom já" nebo je to tak, protože to říkal můj učitel myslivosti. To jsou ty známé bojůvky - zda je tento srnec 4 nebo 5 letý, sele či lončák, 308W či 7x64, Zeiss nebo Swarovski, lovit bachyně či ne atd....
Co se týče tématu, resp. myslivecké mluvy, každý, pokud si není jistý, sáhne po literatuře. Já osobně po dr.Šimanovi, který by měl být nestorem naší mluvy a jehož úkolem bylo očistit mluvu od zastaralých, poněmčelých či vyloženě německých výrazů a vytvořit tak základ pro českou mysliveckou mluvu.
A stejně se používají německé výrazy jako např. lauf, štechr, cvingr, štont nebo české třeba již zmíněné knoflíkář a parukář a nikoho to nijak extrémně nepohoršuje, na měkko se za to nestřílí. Některá stará slova ( čiřbář, blaťařka, čelesno, bludník, větévnice, bražec, tenátnice...) zvolna vymizí, nahradí je slova odvozená od GPS, nočního vidění, fotopastí ap.
Ještě jiný kraj, jiný mrav - např. baška, mražák aj., prostě mluva je promněnlivá a vyvíjející se - jen nedopusťme nehodící se extrémy.

Autor: strejda zajíc | 23.06.2013 14:33
Bulkač je opravdu velmi sprostý název,protože poté,co jsem to napsal,forum mne samo odhlásilo!A ráno to tam,fórum jedno,ještě napsalo,kdo bude používat neslušné výrazy,bude odhlášen!To ty,Radku?:-)
Jinak se nám debata aspoň trochu rozproudila,nějak to tu usínalo.
Michale,na mrazák hodím hnědozelenou kostku,abych šel s dobou!:-)
A co se týče zbraní,pokud má zbroják a kartu zbraně,nic neřeším.Nebo jako myslivecký hospodář vykážu hosta s osmapadesátkovým poloautomatem a tomu se zlaceným barem se ukloním?Ostatně samonabíjecím zbraním moc nefandím,ale to je každého věc.
Ostatně si myslím,že i v tradicích je třeba především myslet(když jsme ti myslivci)a zachovávat zdravý rozum,nebýt nejchytřejší a jedině pravý na světě.Lepší je se zasmát,než se zlobit!:_)

Autor: prroud | 23.06.2013 14:05
....ale zelenej.... :-)

Autor: Radek Chadim | 23.06.2013 12:27
Mrazák je nejlepší ten větší :-)

Autor: Karel poslík | 23.06.2013 12:11
Když tak čtu diskuse na téma paličkář vs. paličkáč, tož mi také napadlo použít výraz vařačkáč, nebo třeba samotáč. Když jsem ráno slyšel motorku, napadl mi ještě název motorkáč.No a ten co dělal kola by nemusel být kolář ale koláč. Nebo už mi z toho vývoje mluvy asi jeblo.Zdar Karel

Autor: Michal Brabec | 23.06.2013 10:53
Zbraň je to, co zabíjí zvěř. Proto by měla majiteli vyhovovat a v jeho rukou spolehlivě usmrcovat. Je mi jedno, jestli někdo střílí třeba hákovnicí, konec konců "sapik" je už taky tradiční a stará zbraň:-). Je možné, že se někomu nelíbí, ale tady jde především o funkčnost. Broknu mám hezkou, ale vidět mě včera na střelbách, hořce byste zaplakali...
I tady jde stejně jako u mluvy o vývoj - takže varminty a plastové pažby musíme vzít na vědomí, je to pokrok a nic proti tradicím. Lankasterky a černý prach jsou pryč...
Oděv na společné akci má být tradiční a FUNKČNÍ. Tradiční jsou barvy, gaťě a škorně se mění. Červené, zářivé holinky asi není to pravé, ale gumofilcáky nosili naši tátové i dědové - funkční a prověřená obuv. Nic proti ničemu.
A Strejdo, mrazák natři na zeleno:-)

Autor: prroud | 23.06.2013 09:45
No tak tohle bude jeste zajimava diskuse,kdyz uz se nacly i tradice co se zbrani tejka,to je pro me uplna novinka:-),uz se tesim:-)

Autor: Jiřík | 23.06.2013 09:29
Zdravím, co se mysliveckého odívání týká - situace se určitě v našem MS zlepšila, cca před 20 lety někteří naši členové na společné akce běžně docházeli v monterkách , černých gumovkách a pracovních vatovaných kabátech, to se dnes nestává. Některým členům se to tedy muselo více či méně taktně naznačit. Rozhodně to není o penězích, vkusně se obléknout má v rámci svých finančních možností každý.

Myslivecká mluva - snažíme se prohřešky proti m. mluvě nepřecházet, vše evidujeme a při nejbližší příležitosti u mysliveckého soudu dáme možnost si správné termíny hříšníkům dobře zapamatovat. Celkově se u nás situace nehorší, mladí se celkem snaží.

Když jsme u tradic, zajímalo by mě jak u vás nahlížíte na účastníky loveckých akcí s "netradičními" zbraněmi typu AK 48 ,SA 58 nebo SKS, SVD, zkrátka vojenských zbraní a jejich úprav. Tolerujete takto vybavené lovce? Děkuji.J.

Autor: prroud | 23.06.2013 08:40
Hlavne nezapomenout stetku za klobouk:-)

Autor: František Dušák | 23.06.2013 08:31
Jsem mladý nezkušený, pouze 32 let vykonávající myslivost s LL, proto moc prosím o seznam schválených doplňků myslivce na jednotlivé akce. Nejlépe napsat značku a akci ke které se hodí. Například osamělý lov - zelená košile obyč., gumáky novesta, kalhoty lesnické. Společný lov nýmandů - gumáky vyšší kategorie, košile kostka, kalhoty plátěné. Společný lov vyšší - gumáky amerika, kožený klobouk, košile bušman, bolo stříbrné. Dle tohoto vzoru se jistě správně obléknu a rázem budu ten "in" myslivec. Děkuji.

Autor: rici czech | 23.06.2013 07:43
Jo Fesoji a ámerické bolo na krku taky:-), a tady se někdo pohoršuje nad našimi tradičními gumofilcáky :-)))))

Autor: Fesoj | 23.06.2013 07:41
A ještě k tomu bulkačovi - to je opravdu lahůdka ! Pak se poplete s bukačem a havíři tam mohou přidat i bulače. Bulkač, bulač, bukač - a když už jsme se dostali k vodnímu ptactvu, taky jsem už slyšel, že někdo střelil "kačera březňáka". A k odívání - za mých mladých let zelená KOSTKOVANÁ košile rozhodně nepatřila do mysliveckého oděvu a dnes se nosí běžně a nikdo se nad tím nepozastavuje.

Autor: jirka marek | 23.06.2013 06:37
Nevím,co je na černých gumákách mysliveckého,ale samozřejmě,že je to prkotina oproti důležitějším věcem.
Něco jiného je,když to nosívá půl století Fesoj.

Autor: Fesoj | 23.06.2013 06:21
A že se myslivecká mluva měnila, mění a bude měnit, to je fakt ! Já když učím vnoučata myslivecké písničky, tak např. Na tý louce zelený ve druhé sloce nezpívám "zastřelím ti zajíce", ale "jezevce", abych nesliboval nemožné a přiblížil se praxi.

Autor: Fesoj | 23.06.2013 06:11
Strejdo, mrazák se neříká ! Přezimovací obůrka se stabilní teplotou minus 18 °C - to je ten správný odborný výraz !

Autor: strejda zajíc | 23.06.2013 01:30
A víš,Josef,který název se mnou doopravdy "zacvičí"?Bulkač,toť slovo nádherné!
"Zastřelím ti bulkače,nejlíp od nás z pavlače."
Před chvílí jsem se vrátil s Arim z lesa,prasátka na rande nepřišla,ale bylo nám fajn.Prostě správný večer!To jsou ty dojmy(nebo pojmy?),které dělají myslivost krásnou!Dobrou noc,přátelé.

Autor: strejda zajíc | 23.06.2013 01:18
Je mi lhostejné,zda někdo používá "č" nebo"ř",důležité je,zda ví o čem mluví a jak se ke zvěři chová!Beru to ve srandě,nejsem schopen posoudit,co bylo dřív,co je či není to pravé myslivecké a tak se nad tím usmívám!A takto byl míněn můj předchozí příspěvek.A řešit barvu gumovek,rukavic,tkaniček do bot?Až nebudou v myslivosti větší "problémy"k řešení,dáme se do toho!:-)Daleko víc mne zlobí postoj některých myslivců ke zvěři a přírodě vůbec,k sobě navzájem!
Aneb,který typ mrazáku je ten pravý myslivecký?:-))

Autor: Fesoj | 23.06.2013 01:07
Jsem ctitel mysliveckých tradic, někdy však je mi z toho nanic.
Na stará kolena se dozvídám, jak správnou mluvu prznívám,
že bych se měl zardívat v tváři, hovořím-li o paličkáři
či knoflíkáři... Člověče, místo "eř" má být správně "čé" !
Jenže i kdyby blesk bil v staleté duby, to ˇčé" mi ne a ne lézt z huby !
Jak znám své myslivecké druhy, jistě víc z nich, než každý druhý
o paličkáři hovoří, čímž - prý - nám mluvu potvoří...

Profesor Mimra mne učíval. Vždy správnou mluvu používal,
špatné výrazy netoleroval, od tabule nás vyhazoval.
Dohnal by ho k vzteku či k pláči, kdo by mluvil o paličkáči.
Nebo snad ne ? Že bych se plet ? Je to víc než 40 let
a člověk stárne, zapomíná, na všechno přesně nevzpomíná...
Mimry se nezeptám, zaspal jsem dobu, kvůli mně stěží vstane z hrobu -
však jeho hlas zní ke mně shůry : "Podívej se do literatury !"

Poslechl jsem a mohu říci : Javůrek ve své učebnici,
Nečas i další autoři o paličkáři hovoří.
Byl dobrý pro ně - pro mne taky. Dál říkám paličkář. Jaképak fraky !

A stanovisko Ústavu pro jazyk český je následující : Výrazy paličkář - paličkáč, knoflíkář - knoflíkáč ve významu "srnec" jsou vesměs spisovné a vzájemně rovnocenné. Neuděláme chybu, použijeme-li kterýkoliv z nich. Pouze v případě, že o některém z podobných výrazů víme, že je jazykově starší, měli bychom mu z úcty k tradicím dát přednost

Autor: rici czech | 23.06.2013 00:21
Tak teď mi to už nedá:-).Rád bych aby mi Jirka a Figi vysvětlil co mají proti černým gumákům či v případě Jirky proti černým gumo či koženofilcákům? Kde je napsáno jaká obuv je myslivecká? Myslivecké barvy jsou zelená,šedá,černá odstíny hnědé.Ale opravdu mi přijde ůsměvné tvrdit že gumofilcáky nebo koženofilcáky či černé holínky nejsou myslivecké, pánové to už tak trochu přeháníte.Nejsem zas tak stár ,ale dobře si pamatuji dobu kdy většina myslivců chodila v přešitých vojenských 85,vyřazených lesnických uniformách,starých dobrých hubertusech a právě v těch koženofilcákách a myslím že tradice jak se tady oháníte nijak neutrpěla.Narozdíl od dnešní doby kdy mi to na honech připadá spíše na modní přehlídce,každý druhý bundu za 5000kč klobouk za litr ,zelené holiny(asi tradiční) ale celková ůroveň jak chování tak znalostí to si dokážete domyslet....hluboce klesla.

Autor: jirka marek | 22.06.2013 22:33
Když někdo přijde na schůzi v riflích a barevné košili,tak mě mory berou,a o těch filcákách ani radši nemluvím,to má každý druhý,ale jim to vůbec nepřijde,že to není myslivecké,protože....škoda mluvit.
Figi,takové nařízení by se mě moc páčilo,ale u nás utopie...
Samozřejmě to nevzdávám,tak jako spoustu dalších věcí.

Autor: prroud | 22.06.2013 21:58
Takze jak to tak sleduju,naucit se spravnou mysliveckou mluvu,nebude vubec zadna legrace,jelikoz ji vlastne uplne a presne nezna vlastne nikdo:-)))).Z toho vypliva ,ze nejlepsi bude obstarat si proste mysliveckou literaturu nejstarsi jakou se vubec da a tou se ridit,kdyz mam dat na tradice,jak to vidim asi nejspravnejsi:-)

Autor: Děda z lesa | 22.06.2013 21:51
Znova se musím odvolat na ing.dr.Šimana a jeho Českou mluvu mysliveckou, resp. slovník : str.158 - knoflíkáč, str.174 - parukáč - zrůdník, mající místo normálního paroží paruku.
Viz M.Brabec včera ve 22:47 vyjádřil stav výstižně.

Autor: Pavel Toman | 22.06.2013 21:26
proč by tam nemělo být "ř" prvorebublikové knihy "ř" běžně používají.Že si někdo potom na "ř" nebo "č" udělal doktorát mě nezajímá, a dokonce tímto pohrdám,srnec je prostě s "ř" a hotovo :-) P.T.

Autor: Děda z lesa | 22.06.2013 18:27
Drobná oprava - parukáč a knoflíkáč - to "ř" tam nemá být, ale ani já nejsem jazykozpypec...

Autor: strejda zajíc | 22.06.2013 17:23
Knoflíkář=ten kdo dělá knoflíky,parukář=ten kdo dělá paruky atd.A srnec si přeci tu paruku udělá,né?Nebo si ji snad koupí,někde najde,někdo mu ji na hlavu nasadí?Takže dělá paruku on sám a u mne je to parukář!To samé s knoflíkama.A teď mne sežerte,jazykospytci!:-)

Autor: rici czech | 22.06.2013 17:04
Figi po pravdě s těmi černými holínkami jsi mne rozesmál:-) ,Nemáš to trochu pomotané, neb nevím zdali před 30lety jak píšeš co jste toto zavedli se jiné než černé holinky daly vůbec sehnat:-) Možná v tuzexu:-)))))Jo vlastně ty šněrovací myslím:-)

Autor: Děda z lesa | 22.06.2013 14:45
Fesoji, a už by se Figimu platilo za toho knoflíkáře...

Autor: Fesoj | 22.06.2013 14:26
Já jsem svůj názor na mysliveckou mluvu dostatečně vyjádřil v rubrice Články, tak se nechci opakovat - ale i mně se stane, že někdy řeknu "lovu dík" - a dokonce jsem tak odpověděl i Figimu ! Hned mi to došlo, ale už to bylo z huby venku...Kdyby se za to měla platit pokuta, chytím se za nos, přiznám a zaplatím. Ale nemám rád, když některé staré, všeobecně používané výrazy jsou najednou pokládané za špatné - např. paličkář, knoflíkář. A kdyby mne chtěl někdo pokutovat za černé holínky, respektive gumofilcáky - to bych asi na společné akce u Figiho vůbec nesměl, protože jsem rád, že jsem na ty své oteklé haxny sehnal vůbec něco, co pohodlně obuji.

Autor: prroud | 22.06.2013 14:17
Zajimavy,ze to musi jit az "po zlym",neni to k zamysleni?

Autor: figi | 22.06.2013 13:41
Když jsem začínal, zavedli jsme ve sdružení pokuty za nemyslivecký oděv, nesprávnou mluvu, pozdní příchody atd. na všech společných akcích. Stačily černé holinky, a hned byl trest dvacet korun, každý špatný výraz deset. Je to už třicet let, dnes by to bylo desetkrát tolik. A kupodivu po prvním roce fungování tohoto systému se nestalo, že by někdo přišel pozdě, všichni byli správně po myslivecku oděni a ta mluva, to bylo parádní.

Autor: prroud | 22.06.2013 13:24
Tak u vas Jirko potrebujou dostat za slecha:-)

Autor: jirka marek | 22.06.2013 12:25
Když si vezmu,že je nás ve sdružení 22 a nad mysliveckou mluvou se krom mne snad nikdo nezamýšlí,jak to má pak vypadat... je to smutné

Autor: Michal Brabec | 21.06.2013 23:00
Je mi ctí..

Autor: Pavel Toman | 21.06.2013 22:53
kdybych to uměl napsat správně gramaticky. maďarsky, tak bych napsal,podobně jako teď
Mint ereke amen-nemám tu správnou klávesnici.
Toto úsloví použil Jaroslav Hašek v jedné povídce v knize Fialový Hrom a z znamená to " na věky věků ámen"
Michale, smím-li tykat, tak se shodujeme :-)

Autor: Michal Brabec | 21.06.2013 22:47
To je právě to. Kdo chce mít úctu k tradicím, měl by se snažit, studovat a učit se. Naše mluva je jednou z mála tradic, kterou můžeme "bez bolesti" udržovat. Tak proč ji prznit lovemdíkama.
Kdo se nezeptá, nic se nedozví a rozhodně nijak neztrácí na své prestiži, naopak, dává najevo svůj zájem o věc. A to se počítá, navíc to bolí míň než brigáda na kamení:-)

Autor: Pavel Toman | 21.06.2013 22:22
Michale, já jsem ze zaječí oblasti, ale ten pojem jsem tenkrát slyšel od něj opravdu poprvé. Holt člověk nemůže znát všechno, ale prostě jsou elementární věci, které by myslivec znát měl. A pokud nezná, tak by je měl i třeba ex-post přijmout za své a mluvu ctít a netrvat na paškvilu, který se naučil od jiných(sám jsem tomu příkladem).Je mi jasné, že při debatě jelenářů budu držet hubu, maximálně se zeptám, navíc to ten praktik ocení, když se zeptám, než když si otevřu svírák na špacír a budu za úplnýho blba :-)

Autor: Michal Brabec | 21.06.2013 14:52
Vývoj mluvy myslivecké by měl především obnášet snahu o české vyjádření pojmu dosud obtížně přeložitelného nebo neznámého. Do myslivosti vstupují pojmy jako "fotopast", "noktovizor" apod., ale to nikoho nepohoršuje - nikdo nehledá adekvátní synonymum. A o tom by to mělo být.
Lovcův dík není vývoj, ale blbost. No, buďme benevolentní. Ono "jak cvakne štechr, taxlik ztuhne pod pirštokem" taky není moc český. (Ale mě se to líbí:-))
Pavle, žes neslyšel o zaječím bubnování je pochopitelné, životní projevy vzácné zvěře nemusíš znát:-) Já neznám polovinu pojmů z jelenářských oblastí!
Čas od času nikomu neuškodí nahlédnout do "Mluvy myslivecké"...

Autor: Ron Gordon | 21.06.2013 11:07
Ta naše písnička česká,... ta naše mluva myslivecká. Každý myslivec by měl znát základy myslivecké mluvy, zvyků a tradic. Položme si však otázku, jak se v posledních létech dělají myslivecké zkoušky, kdo je skláda. Po roce 89 jak já používám výraz " po převratu " se do provozování myslivosti vrhlo mnoho nových lidí, protože to bylo " in ". Spousta majetnějších sebevědomých doplnily naše řady. Často to byli již lidé ve věku, kteří jediní měli ten správný názor, a zaneřádili mysliveckou mluvu spoustu nových výrazu, kdy mezi nejfrekfentovanější se zařadil " lidolovec " a "bezemek". Doba kdy z myslivosti začínali mladí dvacetiletí bylo snažší udržovat mysliveckou mluvu na úzdě. Vezměme si například ji štěpení jednotné organizace myslivců- tu najednou mimo ČMS máme Asociai myslivců, Řády rytířů a buhvi ještě co a každý si myslí, že pravě jeho názory jsou ty nejsprávnějí. Jak píše děda - dědkové lovudíky a lovčí díky nepoužívají, ale jak píše Radek, každému se může stát, že se překecne. Nechci se nikoho dotknout, ale když mě někdo pozdraví "Nazdar" odpovím mu "Nazdar či Zdar ". Když mně někdo pozdraví " Dobrý den" odpovím mu " Dobrý den" . Když mně někdo při práci pozdraví " Pomáhej Pán Bůh" odpovím mu "Dej to Pán Bůh " Pořád mi však hlava nebere, když na přání "Lovu zdar" se odpovídá lovu dík či lovčí dík, ještě by pochopil, kdyby bylo odpovězeno prostě jak v běžném životě na přání - děkuji za přání, případně dík. Je to na dlouhou polemiku, ale souhlasím s dědou - web myslivost lovectví- co příspěvek, to perla, často tam nahlížím, ale nemám odvahu se tam registrovat, protože by se neudržel a zapadl by mezi rejpouně, jak to napsal děda hezky česky.

Autor: Petr Havlín | 21.06.2013 10:45
Dohledávka a dosled jsou rozdílné věci již z jazykové podstaty.Při jednom hledám-dohledávám a při druhém sleduji-dosled. Vyrušit je opravdu často používaný výraz,ale Karel má pravdu.

Autor: Karel poslík | 21.06.2013 10:31
Já jsem k nelibosti pánů učitelů vyrušoval pouze ve škole, proto mi často říkali :" Nevyrušuj !" V souvislosti s ošetřováním ulovené zvěře jsem se učil "vyvrhovat" a potom "rozrušovat zvěřinu" = dělit na jednotlivé části. Zdar Karel

Autor: Tomáš Pilík | 21.06.2013 10:06
Zdravím všechny. Rád bych se zeptal na slovo "vyrušit" (myšleno vyvrhnout ulovenou zvěř) - hojně ho kolem sebe slýchám, ale v žádném mysliveckém slovníku jsem ho nenašel. Používáte toto slovo pro vyvrhnutí zvěře také?
Dále se přiznám, že mi vadí, když se zaměňuje dohledávka a dosled. Třeba pan Kasina z Myslivosti, se domnívá, že zaměňování těchto slov je naprosto v pořádku. Jak to vidíte Vy?

Autor: Radek Chadim | 21.06.2013 08:34
Já nejsem vztahovačný, jen jsem chtěl napsat, že to nejde z východu, ale že se to používá všude.
Lovu dík je ještě nejlepší varianta se slovy lov, dík a jejich odvozeninami :-). Kupodivu lovu dík taky slýchávám od mnoha starších, takže o nějaký novotvor asi nepůjde.

Autor: Ellhenicky | 21.06.2013 06:48
Je to krajové.Já naopak ještě neslyšel na Lovu zdar jen Zdar. Lovu dík mne nijak neuráží ani nechytá za slecha, jak někdo uvádí.Naopak to samotné Zdar mi připadá jako pozdrav Sokolů i když ti asi užívají Na zdar:)

Autor: ValíkVlastimil | 21.06.2013 05:44
Zdendo tak jsem se po ránu zasmál :-DD.Kdysi jsem na naháňce střelil lišku a hospodáři odpověděl Zdar. Byl jsem pokárán dnes již osmdesátiletým kolegou, že jsem měl odpovědět Lovcův dík.Tak nevím ...:-)

Autor: martes | 21.06.2013 00:53
Pánové, jsem rodilý Moravák který shodou okolností žije už dlouho v Čechách.Nemám rád Lovu dík, Lovčí dík, ale to co jsem slyšel vloni od jednoho myslivce,který na výřadu na přání Lovu zdar od M.H. odpověděl ,není zač,tak to byla bomba.Ještě že to bylo v úzkěm kruhu a hospodář to vyřešil šarmem jemu vlastním. Dodal,,Pantáto,,. Tak s toho byla trochu sranda

Autor: Děda z lesa | 21.06.2013 00:39
Radime, nebuďte vztahovačný, měl jsem na mysli možný zdroj určitých rčení, která se tradují po generace v určité oblasti a Lovu dík je opravdu moravská myslivecká specialita (bez emocí).

Autor: Radek Chadim | 21.06.2013 00:17
Moraváci, Moraváci, ti jsou nejhorší :-). Dědo, já myslím, že národnost ve slovitelnosti nerozhoduje, že je to výrazivo užívané napříč celou naší zemí :-). Lovčí dík, lovcův dík a další kombinace, to je síla, to mi trhá uši :-).
Zase nesoudím myslivce podle toho, jak píše nebo mluví, občas to ujede každému, občas to myslel třeba jinak, než to bylo přečteno.

Autor: Děda z lesa | 21.06.2013 00:01
Dědkové Lovu dík nebo Lovčí dík nepoužívají i když vítr vane z Moravy...
Zato na webu Myslivost-lovectví je to hrůza a zejména mladí myslivci (opět z Moravy) září - sloveno, levý bok u fota, Lovčí dík, lov 2h. po západu slunce ap. Když si ale s naší Erikou dovolíme na něco podobného upozornit, reakce následující : E.Doležalová a Praděda jsou nejvzdělanější rejponi (?)

Autor: rici czech | 20.06.2013 23:50
No a právě proto jsem toto téma založil.Lovu dík používá snad půl republiky ,položím si otázku proč asi?Protože všichni viděli film pod jezevčí skalou ?,kde to vyslovil hajný straka?.A právě proto tvrdím že jak myslivost tak myslivecká mluva prochází vývojem.A figi jen pro zajímavost ,píšeš že neznáš autora (odborníka) který by v odborné literatuře napsal slovo slovil,tak např. mvdr.Kolář v knize průběrný odstřel srnčí zvěře pozn. lektorované např. Hromasem.Toto používá bohužel více autorů jen je třeba to trochu v textech sledovat:-)).

Autor: Harald Altmann | 20.06.2013 23:38
Dědo z lesa, pěkně řečeno, ale.... Co s myslivci, kteří mají přes šedesát a "Lovu dík" jim jaksi automaticky splyne ze rtů. Trestat na poslední leči nebo přejít jejich prohřešek a poučit?!? Stává se mi to často.

Autor: Děda z lesa | 20.06.2013 23:30
O myslivcích se vždy tvrdilo, že jsou stát ve státě, protože jsou ozbrojení, mají svoje uniformy i svoji řeč.
Myslivecká mluva se vyvíjela a tradovala po staletí, byla však díky provázanosti s Němci i značně poněmčelá (viz právě český překlad Lovu dík, Lovcův dík nebo Lovčí dík.
Proto nestor našeho zvláštního jazyka Ing.Dr.Karel Šiman vydal v roce 1946 bibli - Českou mluvu mysliveckou - oproštěnou ode všech poněmčelých, převzatých a nevhodných výrazů, a toto jeho dílo je bráno za nový základ myslivecké mluvy a od ní se odvíjejí (nebo by se měly odvíjet) všechny pozdější myslivecké slovníky.
K danému výrazu toto : cit.literatura, str.164 : LOVU ZDAR ! - lovecký pozdrav myslivců, odpověď zní ZDAR ! (nikoliv lovčí nebo lovcův dík !)
Podobně na str.104 - Výřad zvěře - ...výřad se ukončí mysliveckým Lovu zdar !, může zníti též Myslivosti zdar !, nejde-li o hon lesníci užívají Lesu zdar ! nebo Lesu a Lovu zdar ! Odpověď na pozdrav však má zníti jen Zdar ! (nikoliv Lovčí nebo Lovu dík !)
Toliko říkají základy myslivecké mluvy... ostatní budoucně (abych dodržel styl tehdejší normální mluvy.

Autor: Pavel Toman | 20.06.2013 23:02
Figi, taky občas chybu v mluvě udělám, ale elementární pojmy, by měl KAŽDÝ myslivec ovládat.Nicméně, když kamarád (frekventant kurzu o 1. LL)z práce za mnou došel a chtěl si ze mě vystřeli, se mě zeptal co znamená, když zajíc "bubnuje" připouštím,že jsem to slyšel prvně a civěl na něj jak tele na nový vrata :-D
Jinak se stotožňuji s tím, že myslivost je životní styl.

Autor: figi | 20.06.2013 22:55
Netuším, proč je neustále snaha obhajovat nemysliveckou mluvu. Neznám opravdu mysliveckého odborníka, který by použil jakýkoli z výrazů, které jsou obhajovány vývojem myslivecké mluvy.
Faktem je, že i ve sdělovacích prostředcích se objevují výrazy dříve nemyslitelné, a zároveň nikoho nenapadne, že by se tím mohly zařadit mezi výrazy spisovné češtiny.

Myslivecká mluva není o tom "se zapomenout", pokud mluvím o lovu, zvěři a myslivosti s kýmkoli, používám prostě mysliveckou mluvu, jiná slova mi nejdou přes pysky. Myslivost je životní styl.

Sám za sebe prohlašuji, že o myslivcích, kteří nepoužívají správně mysliveckou mluvu, si myslím své. Všechny pokusy o zdůvodnění jsou jen výmluvy a omluvy vlastní neschopnosti/pohodlnosti místo snahy správně se myslivecky vyjadřovat.

Velmi těžce nesu při oficiálních vystoupeních mysliveckých funkcionářů, stačí třeba zahájení společné akce, když zní nemyslivecká mluva. To už můžeme všichni zapomenout na běhy či slecha, a mluvit jako naprostí ignoranti. A přitom se dnes myslivec pozná snad už jen podle klobouku a mluvy.

Autor: Michal Brabec | 20.06.2013 22:47
Pavel Toman - vzal mi to z huby. Sedumpadesátsedumdík!

Autor: Pavel Toman | 20.06.2013 22:41
rici ,odpovím jen krátce Sportu zdar a co dál? :-) Lovu Dík je prostě paškvil, stejně jako že se slovilo apd. je to jen pohodlí,neznalost,ignorantství mluvy. A ve finále omluvy , proč tak nemluvit :-). P.T.

Autor: rici czech | 20.06.2013 21:41
Jelikož v poslední době sleduji a pozoruji reakce na některé články a příspěvky kde se vyskytují pojmy-slovit,odlovit a podobná slova a hlavně reakce na ně rád bych založil toto téma kde si to můžeme objasnit či obhájit.Já osobně se snažím mluvu jakymsi způsobem udržovat,nicméně nevím vše a někdy se zapomenu také:-).Jinak z jiného ůhlu pohledu se na mluvu mysliveckou musí pohlížet tak, že jak se myslivost celkově vyvíjí tak se vyvíjí i mluva pravodatná myslivecká.Osobně nevidím nic špatného na přání lovu zdar, odpovědět lovu dík ,nepřipadá mi to špatné, naopak lovec děkuje za ůspěšnost lovu,nebo je i odpověď lovcův dík.Slovo slovit jsem zaznamenal například i v knížkách renomovaných mysliveckých odborníků .Osobně bych ho uplatňoval spíše v rybářství než v myslivosti. Odlovit- také nevidím problém.takže co vy na to?