Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Recepty ze zvěřiny



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ValíkVlastimil | 27.08.2014 20:34
Ne ze zvěřiny ale z vepřového ☻ - Kotletu odblaníš,namočíš do bieleho vína,nakoreníš podľa chuti,môžeš použiť aj bylinky,zasypeš zmesou soli a cukru (ja dávam2:1) zabalíš do utierky a poriadne stiahneš špagátom.Dáš do chladničky a za 2 týždne sa olizuješ:)

Autor: Ron Gordon | 23.11.2013 22:18
Zdeňku, otázka je, do čeho se ten bobek používá, někde se při domácí zabijačce připravuje pajšlova omáčka a tam by ten bobek mohl být. Ono je to někdy těžké- jiný kraj jiný mram, ale osobně nevím do čeho by se jinak mohl použít při klasické domácí zabijačce. Tlačenka se při krajení rozpadá, když má málo pojiva, na které se používají vařené kůže s co nejmenším množstvím tuku. Kůže nesmí být moc převařené a je dobré tlačenku po naplnění ještě v sáčku hodinku prohřat pod hranici varu, čímž se spojka vyčistí .

Autor: Zdeněk Šváb | 22.11.2013 20:49
Skláním před Vaším uměním. Já vařit, tak by těch "trestných činů" bylo u mne na doživotí. Dnes vedli spor dva, dá se říct profi řezníci zda se u domácí zabíjačky používá bobkový list a k čemu.A druhý spor byl o tom, co způsobí, že se tlačenka při krájení rozpadá!!!??? Pak se v tom má laik vyznat!!! Prosím o seriozní odpovědi, abych jak se říká neumřel blbej. Dík, zdraví Zdeněk

Autor: Pavel Toman | 25.08.2013 21:01
já dělal posledně panenku z divočáka asi takto:
"Barbarsky" nařezal panenku na 5 cm vysoké kousky.Naložil do olivového oleje s česnekem a mateřídouškou a lehce černým pepřem okořenil.Přes noc se to vyspinkalo v ledničce.
Dopoledne jsem to vytáhl a nechal rozehřát na pokojovou teplotu.Potom dlaní lehce zmáčkl a udělal medailonek cca 3.5-4 cm vysoký. Po obvodu jsem ty medajlonky obalil uzenou krkovicí bo parmskou šunku jsem zapomněl koupit a lehce svázal kuchyňským špagátkem.
Na grilovací pánvi jsem to smažil nasucho 2x po jedné minutě z každé strany, aby vznikla mřížka, pak jsem to masenko dal do jenského skla do předehřáté trouby na 80 stupňů na cca 5 minut, před podáváním jsem maso dal na nahřátý talíř, aby si "odpočalo" No a pak se k tomu rozdělal lahvově zralý vavřineček z Kobylí ročník 97.

Autor: Michal Brabec | 25.08.2013 19:04
Ono takhle - svíčková z kravičky se taky dá udělat vcelku, ale spousta lidí si dá "normální" biftek:-))

Autor: Martin Skřivánek | 25.08.2013 01:46
seděl jsem do 11h a jdu zpátky,musím něco upotit mám chuť na ty vaše recepty.

Autor: Leon Zumr | 25.08.2013 00:30
Pavle normální lžíce neoklepávám

Autor: Leon Zumr | 25.08.2013 00:29
strejdo krájet před přípravou je trestný čin a ty panenky na fotce byli z 80kg a zvládl jsem je v pohodě hold chlap potřebuje papů aby se napapal a né nějaký kousíčky :-))))))

Autor: Martin Skřivánek | 24.08.2013 23:14
že kočku na koňaku :-) :-) :-).

Autor: strejda zajíc | 24.08.2013 22:46
Leone,měl by jsi sem dát video,jak jako had polykáš panenku ze 100 kilového čuníka!Když krájet ji je trestný čin.:-))
Ale omáčka nemá chybu,vidím,že jsi gurmán,někdy ti možná pošlu recept na kočku na koňaku(to je ostatně dlouhá a zajimavá historie).Až budu mít psavou,někdy to sem hodím...

Autor: Pavel Toman | 24.08.2013 22:27
Ta lžíce vrchovatá nebo rovná? Abych to neposral s přeslazením( já přeslazené tůze nerad).Jako dip mi to připadá skvělé.Dík
P.T.

Autor: Leon Zumr | 24.08.2013 18:22
je to jednoduchý jenom to dlouho trvá a musí se to hlídat a bacha žádnej krabicák,ale to snad nemusím ani psát :-))

Autor: Martin Skřivánek | 24.08.2013 17:03
proto ten smajlík víš. to zkusím,zdá se mi to jednoduché.

Autor: Leon Zumr | 24.08.2013 12:42
podle toho odkud jsi určitě víš co se s alkoholem stane když se vaří :D ale ta omáčka je fakt super každý kdo to ochutnal chtěl recept.Minulý týden jsem jí dodělal tak si zase budu muset koupit aspoň dva litránky cabernet sauvignon a udělat další várku

Autor: Martin Skřivánek | 24.08.2013 11:36
Leone asi pak neřídit :-).

Autor: Leon Zumr | 23.08.2013 17:03
vinná omáčka 1litr minimálně slušnýho vína 5 kuliček pepře 5 kuliček nového koření 1 bobkový list 2 kuličky jalovce 5 lžic cukru dát vařit a čekat zůstane zhruba 1,5deci omáčky husté jak med potom stačí hotové maso pokapat nebo přimíchat do brusinek.Když náhodou zbyde tak se to dá uložit v lednici a v teplé vodě rozehřát

Autor: Leon Zumr | 23.08.2013 16:52
to je normálně trestný čin nakrájet panenku jestli se teda nejedná o něco jiného než je panenka ze zvěřiny kdyby to byla panenka tchýně tak by to možná šlo omluvit:D
P.S. malej talíř a na něm panenky z čuníka s vinnou omáčkou a brambory se špekem :D https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/6076_392015304205063_372205752_n.jpg

Autor: strejda zajíc | 23.08.2013 16:23
Michale,vzhledem k tomu.že Zuzanka se jmenovaly obě naše bachyňky,tak se tvá drahá polovice jmenuje určitě Panenka!(jen nevím,kdy má svátek).:-)

Autor: milano | 23.08.2013 15:35
Lucko, jak píše Michal, jen bych to nikdy nekrájel, udělat v celku a nejlépe na kameni a topit dřevem nebo dřevěným uhlím. M.P.

Autor: Michal Brabec | 23.08.2013 14:59
Lucko, jako velká lovkyně samozřejmě začni panenkama. Z 80ky už jsou pěkné, tak až odleží, prosyp je trochu (10 kuliček) jalovčinkama, ve skleněné misce je zalej rozpuštěným máslem, proházej a na 2-3 dny strč do lednice. Pak nařež plátky asi 1-2cm, pěstí trochu naklepej, jen sůl a černej pepř a na poctivým sádle (nejlépe z divočáka) prudce orestuj. Pod pokličkou můžeš nechat dojet na tu svoji kvalitu. K tomu chlebíček a máslo (kdo chce, tak bylinkové) a samozřejmě pivo (množství a značka dle každého soudruha). Konzumaci s vínkem a při svíčkách nedoporučuji, v tom šeru Ti někdo jistě hrábne do talíře.
Je to jednoduchá, ale snad nejlepší myslivecká šmakuláda. Může vzniknout typ závislosti, která pak nutí myslivečka slídit po lesích za tmy a mrazu a prý neexistuje odvykačka.
Jak říká moje žena, když oznamuji úspěšný lov :"Pro Zuzanečku - panenečku!!"
A kvízová otázka: Jak se jmenuje moje žena?
Kdo řekne Karel, toho plácnu...

Autor: Karel Hrádel | 23.08.2013 11:19
Lucko, podívejte se na stránky Myslivosti, je tam velmi pěkně zpracovaná přímo Myslivecké kuchařka, recepty od myslivců

Autor: Lucie Fajmonová | 22.08.2013 06:43
A nějaký dobrý recept na masíčko z divočáka?:-)

Autor: Karel poslík | 20.08.2013 13:16
Přidám ještě jeden. Okořeněného ( viz předchozí recept) a nasoleného hřivnáče upeču na kořenové zelenině s kouskem másla a podlitého vínem.Na každého hřivnáče položím kolečko z jablka. Hotovou pečínku dám do tepla a z výpeku připravím omáčku. Tzn. rozmixuji, přidám podle potřeby víno a trochu smetany. ochutím zavařeninou a přikyselím citronem, provařím a nakonec vmíchám orestované houby. Je to mňamka a lze takto připravit úplně každou zvěřinu, prakticky všechno co létá nebo běhá. Zdar Karel

Autor: Karel poslík | 20.08.2013 11:46
Konečně mohu zase vkládat příspěvky, tak prozradím svůj recept na hřivnáče. Základem je hřivnáče ihned po ulovení oškubat. Dělám to okamžitě , za tepla, ještě během čekání. Seberu uloveného holuba a začnu škubat a čekám při tom na další. Na kuchyňské úpravě nevymýšlím nic složitého a vsázím na jednoduchost. Očištěného a vykuchaného hřivnáče posolím ( i zevnitř) a podle nálady použiji trochu divokého koření. To si míchám z mletého jalovce, bobkového listu, nového koření, pepře a tymiánu. Stačí to ovšem po nasolení jenom mírně nakmínovat a také je to skvělé. Potom naplním vnitřek kouskem šunkové klobásy nebo kouskem uzeného, na povrch položím plátek anglické slaniny, podleju vodou a přidám kousek másla. Šup do tepla a za chvíli je to hotové. Když se právě doma peče kuře, naskládám pár hřivnáčů kolem něj a dělám to společně. Dobrá je také zeleninová polévka z vývaru z hřivnáčů, do které se natrhají kousky uvařené zvěřiny z hřivnáčů.

Autor: strejda zajíc | 13.08.2013 22:33
Já mám osobně nejraději desítky broky,Lucie!:-)

Autor: Lucie Fajmonová | 13.08.2013 20:44
Recept na divoké holuby?

Autor: Leon Zumr | 03.08.2013 23:42
Martine použij google a uvidíš co je druhů pepře :-))

Autor: Fesoj | 02.08.2013 17:34
Jen k tomu nakládání masa. Manželka kdysi koupila takovou sadu nádob s pokliškami, je u toho pumpička, kterou vysaješ vzduch. Vynikající pomůcka právě pro marinování čehokoli.

Autor: Martin Skřivánek | 02.08.2013 13:14
Leone ani nevím že je tolik pepřů :-).

Autor: prroud | 02.08.2013 11:22
Njn,Leone,treba tenkrat v ty velky vojne toho turka za to nakonec povesili,co to opekal na savli a pohostil i nepratelskyho vojaka co na nej v lese padnul:-),Ja si na tom bezvadne posmaknul,co udelala cibule a to vino s tim masem jsem pojmenoval slovem basen :-).Ale jak pises,maso rychle zatahnout,proto ten gril predehrat az do cervenyho pole,ten sosik v nem je nejlepsi.Priznam se ze co jsem kdy v kuchyni delal bylo oslehly jinde,sam nevarim,ke kucharine mam daleko,takze tak maximalne jenom experimentuju.Jak jsem koupil a vyzkousel,tak jsem prodal:-)

Autor: Leon Zumr | 02.08.2013 11:18
nakrájet panenku to je trestný čin stejně jako střelit na krk a za to by měli věšet za koule na prvním stromě:-))))) Teď jsem dělal kotlety a krkovici z divočáka v jogurtu je to jednoduchý přírodní jogurt (né ty srač.. danone atd.) křen nebo wasabi důkladně zamíchat,lehce naklepaný plátky tak 4-5cm nebo celý kus osolit potřít jogurtem posypat černým červeným zeleným a sečuánským pepřem celý kus zabalit do fólie plátky do pytlíku co jsou do mrazáku vymačkat vzduch zavázat a nechat na noc odležet v lednici pak s tím šup na gril nebo na pánev jak kdo chce ten celý kus chce nechat rychle zatáhnout a pak pomalu dodělat když to dělám doma tak na pánvi zatáhnout a pak do trouby na 180 čas podle velkosti.
Hlavně do toho nekrájet když to sundáte z grilu nebo vyndáte z trouby maso si musí chvilku na teplým talíři odpočinout !!!!

Autor: prroud | 02.08.2013 10:25
Nikdo se k tomu nema,tak jen skromne Lucko,o gulasi psat nebudu,co clovek to zpusob,jinak kolik masa tolik cibule,zahustovali jsme bramborama. Pak jednoduchy srnci stejky,cirka 3cm silnej steak z masa umytyho az po vyndani z mrazaku(zverina se nemeje pred ulozenim),nechat rozehrat na okolni teplotu,predehrat gril do cervenyho pole,maso nenakladas,jen kloubama ruky naklepes a posypes peprem,3 minuty,3 minuty,na taliri posolis,hotovo.Jeste jsme to nekdy vylepsili tim,ze jsme stejk na pul hodky ponorili do sojovky.No a starej recept na srnci panenku v divocine asi znas,vezmes spiz,panenku nakrajis na kolecka snad 2cm,hodne cibule na siroky kolecka,sklenici dobryho cervenyho vina a zase ohrejes ten gril.Prokladas maso a cibuli,opepris,das na gril,co chvili polejvas vinem.Na zbytku vina si posmaknes jako na tom spizu:-).Skromna receptura,ale my co se nebabrame vecne v kuchyni a uzivame cas rozumnejc jsme s ni byli spokojeny,bylo nam lip v lese nebo u taboraku,nez v kuchyni :-)

Autor: Lucie Fajmonová | 01.08.2013 19:31
Máte někdo nějaké dobré vyzkoušené rady, vychytávky a vylepšováky na recepty ze zvěřiny? Tak sem s nimi:-)