Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vliv černé zvěře na početnost srnčí populace



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 27.09.2013 10:21
proč by srnčí nebyla i srnčí se naučí kdo je predátor a jak se má chovat ale když nastoupí černá do revíru s drobnou a srnčí kde černá nikdy nebyla tak to je pro ně jak Švédský stůl než se ostatní zvěř naučí s černou žít a že jim čerstvá zvěřina chutná mám odzkoušeno

Autor: Fesoj | 25.09.2013 23:11
Prroude, s opravdu propracovanou ochranou přírody začaly /a pokračují dodnes/ USA a na druhém místě byl, ať se to někomu líbí nebo ne, SSSR, ovšem po jeho rozpadu šly ochranářské zásady do prdele. A k tomu bákání srnčí zvěře - viděl a slyšel jsem bákat srnčí i kvůli vysoké a tam rozhodně nehrozí nějaká predace, navíc některé kusy bákají, jak já říkám, pouze z vrozené "uřvanosti", takže tento hlasový projev nelze výlučně vztahovat k hrozícímu nebezpečí

Autor: prroud | 25.09.2013 22:45
Souhlas strejdo,Maugli byl muj pradedek:-)))),zas nekoho nastvu,ale zas musim vytahnout Ameriku,protoze tam mi povypraveli,proc je tam cerna za nejhorsi skodnou a je snad krome dvou statu vsude ve volny prirode zakazana a dusledne pronasledovana "vsemi prostredky".Ani po kojotech tak nejdou a to je setsakramentsky co rict,protoze to je silenej parchant!A je fakt,ze tam vsude neni jelenec "jeste davno pred vymrenim,tak dobrej",ale maji nescetny pocty krasnejch silnejch kusu,nemusej koukat,jestli odhospodarej ty slabsi jedince,aby silnejsi prezili;-).Ovsem jiste,uznavam,ta rozloha,tam se toho vejde,to je pravda,ale dodavam,TA STAROSTLIVOST o prirodu(ktera opravdu patri CELA vsem!),ta je tim KLICEM!A ted zas tradicne ukamenujte vy me:-))))

Tam by nasi "zemedelci" a "houbari" co po nich zustava smetak v lese nestacili vydelat na pokuty a skoncili v base!A to(s podivem)jak je tam toho hodne o prachach,co se tejka prirody,jsou kazdymu houby platny,na tu jsou tak haklivy,ze to ani koncerny nemuzou uplatit a musej dodrzovat,a to je teda co rict.Pritom tam neni ani povinna technicka,lekarnicky,vesty,zarovky a podobny buzerace,ale za to emise zadarmo a povinny a beda jak vam najdou pod autem kapicku oleje!Vykecal jsem se a jdu chrnet:-))))

Autor: strejda zajíc | 25.09.2013 21:35
Radku,nech je ať si kecaj!Kdyby tohle všechna prasata dokázala,už srnčí vůbec není!Jsou to spíš vyjímky,které potvrzují pravidlo.Ale např.sraženého srnce dokázal kňour vyvrhnout líp,než kdejaký myslivec(ten by ale asi nesežral vývrh a jednu kýtu za syrova).A toho Begalu jim odpusť,někteří nemohou prostě zkousnout,že jsi venku za pět let myslivcování víc než oni za celý život!:-)Ale takhle se sbíraj zkušenosti,pánové,nejen plkáním na fóru,kde je každej ten nej...
Leone,správná "černá"dokázala v zemním "papinově hrnku" údajně upéct a sežrat i krávu s antraxem,natož jen rozmlácenou zvěřinu.:-)
U nás střílíme cca 60 prasat ročně,ale většina ztrát na srnčatech způsobují jezevci(rozuměj jezedové).A srnčí většinou baká,pokud o prasatech nemá zcela jasno,jinak jsem mockrát viděl táhnout tlupu černé polem mezi srnčím,které většinou ani neodskočilo.Čuníci ovšem nepohrdnou ničím,co se dá sežrat,ale někdy zmizí např.ryby do rána a jindy se do nich chodí válet,ale jen válet,měsíc.Ale je nesporné,že tak učenliví tvorové,jako divočáci jsou,se dokáží naučit spoustu nových dovedností.To jsem jasně viděl na bachyňce Zuzance,jak se učila od Betky,čubky to opravdu všestranné.Možná,kdyby tomu tak bylo i u myslivců,nebyl by s černou takový problém(jako n ě k d e je).
A teď do mne.klucí....
P.S.Proude,neprožil jsi mládí coby sele-Mauglí,že to tak všechno znáš?:-)Ale osobně si myslím,že takovej pořádnej vlk na prdeli je horší než metrákovej kňour v lejtkách!:-)

Autor: Fesoj | 25.09.2013 18:31
V knížce Černá zvěř od Wolfa a Rakušana se na toto téma píše, že černá zvěř si ráda pochutná na čerstvé masité potravě, ale pokud tam padlina leží déle a není to v době nouze, často si jí vůbec nevšímá a zkonzumuje ji až tehdy, je-li dokonale "zamřelá".

Autor: prroud | 25.09.2013 18:11
Presne Leone,co najdou a neprcha to,to sjedou..........taky zalezi na dostupnosti,kdyz je dostupnejsi kukurice,nazeru se kukurice a nebudu ztracet pul dne procesavanim kraku a hledanim "masa",leda ze o nej rovnou zakopnu.

Autor: Leon Zumr | 25.09.2013 18:10
tak to tam máš asi čuníky vegetariány :-) u nás zakopu poraženej kus když to je moc rozmlácený pro psi a druhej den je vyhrabanej a bez problému sjedou i vývrh z prasete leklý ryby atd.

Autor: prroud | 25.09.2013 18:09
Budu se s tebou Radku hadat o "vyjimku",ne,je to pravidlem!Jen spis reknu,ze cerna "nestve" zver v pravym slova smyslu,ale hleda a"zbira",to znamena ze jde po mase kdyz se srncata(a ostatni) rodej a nejsou schopny ji utikatNejakej priklad sakra:-)........mam:-),taky chodime na boruvky,kdyz zrajou a nehledame je driv,nebo pozdejc:-),vajicka sbirame taky sneseny a netreseme slepicema:-)).V prirode ma vsechno svuj cas a zver ty casy zna:-)

Autor: Radek Chadim | 25.09.2013 17:55
Letos jsem na divočáky v řepce zkoušel lecos, od mlaskání po pískání, ale nikterak na to nereagovali, přitom pšenice na rozhraní řepky a pšenice sešlapaná, takže to bylo jejich zcela určitě oblíbené místo, kde se později v noci jistě zdržovali v množství vyšším než malém. Dvakrát mně pod posedem pískalo srnče bojíc se přicházejících divočáků, pač srna lítala se srncem, a do 50 m byli divočáci v řepce, ale nikdy za srnčetem do pšenice nevylezli, dokonce si jej nikterak nevšímali, i když jej museli dobře slyšet a později i vidět.
Dále jsem viděl reakci divočáků na újedišti, od čerstvě zabité slepice po králíka si této masité potravy všímá minimum kusů, většinou starších nebo lončáků, kteří jsou od ostatní potravy odstrkováni, a to opět ve většině případu až po řádném několikadenním úzrání újedi. Že by se o čerstvé maso rvali a předháněli se, to jsem tedy ještě neviděl. Podle této reakce vidím černou spíše jako příležitostné sběrače než úmyslné lovce srnčat, to je podle mého názoru moc přitažené za vlasy, avšak vyjimky se stávat mohou. Tedy musím opět napsat, že v době největšího ohrožení je v přírodě dostatečně krytu a většina srn není hloupá, takže nalezení srnčete divočáky není nikterak častý jev, ale spíše vyjimkou.

Autor: Děda z lesa | 25.09.2013 14:22
Před časem se stal u nás zajímavý případ (není to latina) - kamarád ulovil starou srnu a když slezl s posedu, s hrůzou zjistil, že nemá u sebe nůž. Upaloval tedy k autu, domů a po návratu k úlovku cca za hodinu našel už jen zbytky srny, roztahané po okolí... Divočáci uváděných 15% živočišné potravy opravdu dodržují i když většinou ve formě myší, slimáků, plžů, různých brouků ap.

Autor: Leon Zumr | 25.09.2013 13:11
není to tak dlouho co jsem koukal na nějaký dokument o černý z Německa a tam tři lončáci lovily v lese zajíce a když si vezmu jakou to dá práci honičům v lese ulovit zajíce tak tady to byla rychlovka a už ho porcovali

Autor: prroud | 25.09.2013 10:57
Ten duvod je holy preziti Harry :-)

Autor: Harry Callahan | 25.09.2013 09:59
Kdysi mě pod posedem proběhl "půlčák" zajíček štvaný asi 40 kg lončákem, v první chvíli jsem myslel, že je to pes, černá u nás nebývala často, bohužel se to seběhlo tak rychle, že jsem v tom trapu chybil ...ale zážitek dodnes velký.
Srnčí u nás na černou v noci reaguje hlasitě, dle toho lze soudit na pohyb prasat v revíru. Na vnadištích, pokud je navštěvuje srnčí, lze také dle rychlého "vyklizení pozic" poznat příchod černé. Tedy zrovna na přátelském soužití to nevypadá a nějaký důvod to jistě má.

Autor: Fesoj | 25.09.2013 09:37
Kamarádovi před několika lety strhla a sežrala tlupa černé dospělého srnce kousek od krmelce. Ale tehdy byla mimořádně vysoká vrstva sněhu a nikdo taky neví, v jakém zdravotním stavu ten srnec byl. Je známo i to, že divočáci dokáží jít po pobarvené stupš jakékoli jiné spárkaté stejně dobře, jako lovecký pes. Prostě příležitost dělá zloděje.

Autor: Jan Slavětínský | 25.09.2013 09:28
Největší pacholci a "škodná" na srnčata jsou kňouři (samotáři). Ti mají svůj "akční radius" a pokud narazí na srnče,je hotovo. Někde v poště mám video,jak dvá sekáči honí ve vysoké trávě srnče, doslova jako ohaři, loví ho a srna se snaží je odlákat... Věřím, že když koncem května nebo v červnu přetáhne loukou tlupa černé, tak co neuteče,seberou.

P.S. Našel jsem to.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HKDe-XGxwrk#at=87

Autor: Ellhenicky | 25.09.2013 09:16
Prroud to napsal dřív jak já,prasečí"vysavačská" rojnice je běžná. Radku, pamatuješ si, co řekl Bolek Polívka v Kurva hoši GT manželce svého advokáta v restauraci o Bohu a pak to další?Taky ji neviděl a věřil že jí má. Nikde není psáno, že srny v kukuřici srnčata vyvedla, na podzim je tam již větší dovedla a to je jiná.Nestalo se ti nikdy, jak uvádíš že máš v revíru prasat mraky, že když jsi vábil, pískal srnu či srnče, že se ti neukázal divočák? Pokud se naučí na maso, tak jsou víc jak škodná a velmi učenlivá.

Autor: prroud | 24.09.2013 20:14
A asi Radku ani nikdy neuvidis,protoze tyhle akce cerny,lov loncaku v rudlu(smecce) se odehravaji prevazne v noci kdy je cerna aktivni,nicmene na youtube se podarilo takovy lovy natocit i pres den,tak se na ne podivej:-).Neni to novinka,ze divocaci cilevedome procesavaj v rojnici prostor a hledaj mladata,ale bezna,znama vec,kam se na ne vlci hrabou;-)

Autor: Radek Chadim | 24.09.2013 19:42
Ještě něco horšího :-D.

Autor: Leon Zumr | 24.09.2013 18:09
nebudeš ty náhodou Begala 2 :D

Autor: Radek Chadim | 24.09.2013 17:25
Prroude, co je přemnožený - jediný přemnožený druh velkého savce na této planetě je člověk, kam šlápne, to zničí a to platí nejen lokálně, ale celosvětově, což se jen tak jinému druhu asi nepodaří. Loni v mé řepce bylo v 60 ha 90 a více divočáků každý den, na podzim tam bylo vidět srnčat jak žádné předchozí roky předtím. Dle teorie čím více divočáků, tím méně srnčího, by tam srnčata nemohla být žádná, ale nebylo tomu tak.
Leon: pak jsem se probudil a celej spocenej :-). Divočáky jsem chytat srnčata nikdy neviděl a pochybuji o tom, že se toho někdy dožiju, nalezení malého nepohyblivého srnčete divočákem je vždy obrovská náhoda, málého pohyblivého chytrá srna vždy zavčasu odvede do bezpečí. Srnčí a další spárkatá zvěř žije vedle divočáků, rysů, medvědů, lišek a další dravé zvěře a ptactva už několik tisíc let a zatím to vypadá, že i nadále žít bude. To, že divočáci požírají uhynulou a loví nemohoucí zvěř není nic až tak divného, to dělá i liška, ale pro zdravé kusy nebezpeční nejsou - to je stejné jako tvrdit, že vše co liška natahá do nory nalovila, už jsem jednou slyšel, že byla v noře nalezen i zadní běh od alespoň 60 kg divočáka a dotyčný se divil, jak takové prase mohla ta liška ulovit :-), přitom ho ani nenapadlo, že by mohlo jít a take velice pravděpodobně šlo jen o úhyn. I když nepochybuji o tom, že něco liška i naloví, tak minimálně stejné množství nasbírá, protože narozdíl od nás nejezdí v autě, ale celou noc s dobrým nosem kmitá po revíru, a taková padlina je jistě lehčeji nalezitelná než čerstvě narozené srnče. Né vždy vše co vypadá naprosto jednoznačně jednoznačné je, dokud něco nevidím na vlastní oči, tak tomu nevěřím a když to na vlastní oči vidím, tak nevěřím tomu, co jsem viděl :-).

Autor: Leon Zumr | 23.09.2013 23:01
mám dotaz vzali jste ty psi na veterinu aby dostali kapky na rýmu :D čuník zblafne srnče jak malinu zůstane jenom zabarvená zem a když je v zimně víc sněhu tak je loví jak vlci jednou jsem v zimě slyšel rachot v pasekách tak jsem si myslel že tam někde pytlačí psi a ráno jsem našel zbytky tak tříletého srnce a stopy zhruba od čtyřech kusu černý ale to jsi určitě už vyděl několikrát jak černá loví podle toho kolik jsi toho natočil

Autor: prroud | 23.09.2013 21:26
Nj Radku,ale ja si myslim,ze ty dusledky jsou az u premnozeny cerny a tak je to mysleny,bych hadal,cerna je inteligentnejsi,tim padem prubojnejsi a prizpusobivejsi, a premnozena ma vetsi naroky na velikost prostredi i vetsi mnozstvi potravy,a tam uz nepujde o nejakejch 5-10 kusu jak rikas,ale troufnu si rict ze o desitky(jak ne jeste vic) a vubec o celkovej stav srnci populace a ostatni zvere,kde je zvere primerene,tam se snasi dobre.I kdyz v nadpisu to neni a mozna se spatne domejslim ja.

Vzhledem k tomu ze je soucasna myslivost BOHUZEL!!! o prachach,mame myslim tendenci zmirnovat dusledky plynouci z premnozeni cerny,bodejt,kdyz "vydelava".........ale za jakou cenu.......

Radku,ale kdyz ti staci srnci jen takovy co neni "na vyhynuti".....budiz:-)

Autor: Radek Chadim | 23.09.2013 19:33
Divočáci už tady nějaké to desetiletí jsou a srnčí na vyhynutí není, i z vlastní zkušenosti bych řekl, že vliv je minimální, i když ostatní už mě několikrát přesvědčovali o opaku. Ono totiž v době odchovu mláďat se divočáci se srnami se srnčaty moc asi nepotkávájí, a když už jsou srnčata větší, tak divočáci pro srnčí už nejsou nebezpeční, což většinou vysvětluje to, že řepka je obvykle plná srnců a nevodících srn, zatímco srny se srnačaty se v těchto prostorách vyskytují jen zcela vyjimečně. Ty srny taky nejsou úplně hloupé a když v té řepce se to divočákama jen hemží, tak ony s malými srnčaty jsou buď dál od řepky, kde ta četnost černé zvěře je o poznání menší nebo případně krátkodobá, nebo když teda se pohybují po stejném prostoru, tak ta srnačata jsou ukryta tak dobře, že je nic nenajde.
Čerstvá zkušenost z letošního jara je taková. Byli jsme jako každý rok vyhánět srnčí z vojtěšky před sečením. První lán když byl obsečený, u zarostlého potoka vyběhli z vojtěšky divočáci se selaty. Ve vojtěšce pochozeno od divočáků v tu dobu dost, takže to určitě nebyla jediná tlupa, co tam minimálně každý večer chodila, a to té vojtěšky je ve třech lánech 35 ha, uprostřed zarostlý potok, dva lány sousedí s lesem, takže pro černou dost dobré podmíňky ke každonoční návštěvě, zejména na jaře, kdy je vojtěška první vyšší porost. Minimálně dvě srnačta se zasekla, jedno jsme vynesli, teď na podzim je v blízkosti vidět 15-25 kusů srnčího, dvě srny s jedním srnčetem a 3 se dvěma, bohužel ty dvě samotná srnačata jsou poměrně malá, takže se asi narodila později, ale ty dvojčata jsou všechny na naše poměry dost slušné. Když si to vezmu kolem a kolem, tak většina srnčat přežila až do teď, něco se zaseklo, něco možná uhynulo samo nebo po srážce s autem, přesto je tam na celkový počet srnčího srn a srnčat poměrně dost. Nedovedu si představit, že by tam bylo bez divočáků třeba o 5 nebo víc srnčat více, to určitě ne. Druhý poznatek je ten, že ty srny nejsou hloupé, srnčata mají dokud jsou malá raději v hloubi lesa, kde když je trošku porost a není to na ochozu divočáků, tak je ti divočáci v životě nenajdou, už také z toho důvodu, že srnče nemá žádný pach. Letos jak jsme vynášeli to jedno srnče, tak Yorik od srnčete stál metr, maďarský ohař z druhé strany, a ani jeden pes o srnčeti nevěděl.
Samozřejmě se to může lokálně měnit, ale moje poznatky se každý rok v podstatě shodují, možná je to tím, že u nás moc divočáků nechodí :-D.
Mnohem větší vliv než na početnost mají divočáci a ostatní větší spárkatá zvěř vliv na výskyt srnčí zvěře, protože ji prostorově vytlačují do méně vhodných lokalit, kde samozřejmě tak srnčí neprospívá jak by prospívala tam, kde se snadno a dobře nakrmí, přitom to mají blízko do krytu atd., což samozřejmě platí hlavně o těch vodících srnách, srnec si lehne kdekoliv.

Autor: Ellhenicky | 23.09.2013 16:53
Určitě žádné srnče nepřehlédnou. Dne jsem byl v bažatnici, kde byl popadaný plot a dostal se tam rudlík prasat.Vypuštěné bažantíky,kteří nevěděli o co jde, sbírali jak maliny. Kde prasata přecházejí, tak se "dají" vystřílet, ale tam kde jsou nastálo se to nikdy nepodaří.Jak jinak vysvětlit, že tam, kde se střílí desítky kusů, to není nijak znát?

Autor: prroud | 23.09.2013 08:38
Jenom ubytek srncat? Me by zajimalo,jetli cerna jako takova vubec,pri premnozeni nevytlacuje "vsechno" ze svyho reviru.....bylo by to ostatne jenom logicky,ze si zabira zivotni prostor.

Autor: Maral | 23.09.2013 08:19
Dnešní DNES od Jana mě inspirovalo k dotazu, jaké máte zkušenosti s vlivem černé zvěře na početnost srnčí populace. Nezaznamenali jste úbytek srnčat v místech, kde se černá vyskytuje v hojnějším počtu a nepodařilo se počty lovem zredukovat ?