Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 31.10.2013 20:41
Taky,taky.... :-)

Autor: Václav Sládek | 31.10.2013 20:13
Emile přeji ať ti opravený aparát slouží ke spokojenosti a bez problémů.

Autor: Václav Sládek | 31.10.2013 20:10
Na kulobrok jsem dal látkový "řemen"který má plastové spony.Pro sichr jsem konec řemenu nad sponou přišil.

Autor: červenka emil | 31.10.2013 17:35
Dnes mi v nemocnici v Litomyšli vyměnili čočku v pravé části mého optického aparátu.To se bude koukat po srnkách,ani nebudu potřebovat Fomei 8x56 Leader.

Autor: Leon Zumr | 30.10.2013 22:08
ono se musí dávat bacha i na sponky na řemenech koupil jsem si asi před třema rokama takovej pěknej širokej řemen s neoprenem za tiskara ale sponky na pič... z nějaký slitiny pak jsem si jednou na zhruba 7m žebříku hodil flintu na rameno lup a flinta šla až dolu vetvěma a dole se zapíchla laufem do země naštěstí se jenom natrhla guma na očnici na monarchu a nic horšího se nestalo

Autor: Tomáš Peroutka | 30.10.2013 20:33
Radku, tos dopadl ještě velice dobře. Vidíš to, já starý blbec jsem si ještě před 2 roky dělal z kamaráda, kterému se něco podobného stalo legraci a za měsíc na to mě jiná flinta sklouzla po namrzlé podlaze ze žebříku a dopadla na poslední šprušli přímo na rukojeť, Ta byla samozejmě prasklá, kus dřeva vypadl bůhví kam a já si mohl shánět novou pažbu.

Autor: prroud | 30.10.2013 20:18
Znam Tome :-(,ten pocit je nejhorsi,kdyz mam vztek sam na sebe,to jsem na infarkt.V takovy chvili se radeji zasiju jako bych nebyl,dokud sam sebe nejak nevydejcham.

Autor: Radek Chadim | 30.10.2013 19:56
Tak já nemám ani Sauer, ani Kaps, ani ten Meostar :-), ale moje 550ka s Hakkem spadla loni v lednu z třech metrů z kazatelny když jsem slízal dolů, občas štrejchla o příčku žebříku, na zemi padla na botku, to sice jo, ale ještě sebou lupla o strom. Myslel jsem, že je flinta i puškohled vejpůl, ale druhý den střílela přesně jako předtím a střílí do teď. Holt kvalitní česká zbraň a japonská optika přežije všechno :-), takže dnes už nějaký drobný ťukance ani neřeším.

Autor: Tomáš Peroutka | 30.10.2013 18:55
Kamarád mě pozval na lov černé do ca. 80 km vzdálené vesnice. Po nezbytné kávě a chvilce povídání se oba zvedáme s tím, že si vezmu kulovnici ze svého auta a pojedeme do revíru jeho teréňákem. Otvírám pouzdro, pravou rukou vytahuji flintu a dávám si ji na levé rameno...ale ouha, zlomek vteřiny,flinta mě sklouzla po rameni a padá přímo optikou na betonový chodník. Co to bylo, slyším otázku. Moje blbost odpovídám a hlavou se mě honí možné následky. Kamarád se nabídl, že mě půjčí svoji zbraň, ale odmítám, protože má nálada je na bodu mrazu a nejraději bych brečel. Sauer 202 8x57 JS se zdobenou pažbou,nastřelený snad s chirurgickou přesností, optika Kaps, zkrátka flinta, s kterou nejraději lovím.Sedám do auta a jedu domů. Na druhý den jdu ke známému puškaři , který má zároveń střelnici a čekám na ortel. Dopadlo to naštěstí dobře. Krom uražené mušky je puškohled mírně škráblý v místě, na které dopadl, montáž stačilo dotáhnout a vše je zase v původním stavu. Kamarád puškař to svérazně ohodnotil - Meostar by šel po takové ráně do ha...u. Kaps to přežil naprosto bez úhony. Tak si půjdu objednat novou mušku na Sauera.

Autor: Jan Slavětínský | 30.10.2013 08:44
Nevím co to mám, ale zvažuji,že si udělám střelecké odpoledne a tu poslední krabičku kondičně vystřílím. V JRS jsem za ta léta vystřílel možná k tisícovce střižných hran a když jsem mačkal věděl jsem, že ta zvěř buď "zadaunuje" na nástřelu nebo předpisově značí ránu.S klidem jsem došel na místo kam jsem viděl kus zatáhnout a věděl jsem, že tam bude. Úplně stejně a s větší šetrností k srnčímu fungoval Oryx. Teď když mačkám Geco,tak si říkám,jak to asi dopadne a s určitou obavou jdu na nástřel nebo ke kusu. Každá rána Gecem mi přenesla překvapení a nejhorší je, že člověk pomalu ztrácí tu zakořeněnou jistotu při zmačknutí. Sehnal jsem stovku střižných hran ještě starší výroby s červenou zápalkou,v podstatě těch,které mi fungovaly,tak jak bude chvilka navštívím "Bajkonur" a doladím. Je zvláštní, že ty kule od Geca v některých rážích fungují a v některých ne. Docela hodně je napsáno na Loveckém foru, jak pozitiva ,tak i podobné zkušenosti jako s tím mám já. Tak si říkám jestli má cenu se nějak trápit nějakým Gecem....když je na světě plno hezčích věcí. I doma"""....

Autor: Pavel Černý | 30.10.2013 07:57
Honzo, já jsem před lety střelil slaboučké přebarvené srnče SB 7x64 11,2 g se střižnou hranou také schválně více za plec, a trávník byl na druhé straně skoro celý venku. Mladé a slabé kusy jsou prostě měkčí a účinek takovýchto ráží veliký. Jen mě překvapují ty kousky olova. Já střelil předminulé pondělí u Matěje čuníka 90 kg vyvrženého (nakonec to byla místo domnělého vyžraného lončáka starší bachna, která patrně nikdy nevodila) GECO 10,7 g v 7x64 a zase si nemůžu stěžovat. Rána mírně šikmo zepředu na ramenní kloub (schválně jsem u lesa s bažinami střílel na plec) a prase se převrhlo bez sebemenšího odkazování. Na druhé straně bylo přestřelené žebro, ale jinak poškození zvěřiny "přiměřené", nic mimořádného. Před tím dva srnci stejným střelivem za plece a výstřely padesátikoruna. A ještě před tím cca sedmiletý sika nic moc rána shora proti kopci podle páteře na komoru a také v ohni a na průstřel hřbetu nebylo ve výkupu nic odečteno, páč nebylo poškození viditelné - pouze vstřel. Nemáš nějakou sérii nebo typ střely s měkkou kulí?

Autor: Jaroslav Tatalák | 29.10.2013 19:30
Včera ráno při šoulačce jsem narazil na rudl černé, která byla zalehlá tak 6-8 metrů od polní cesty. Mohutné odfouknutí a pak zachrochtání bachyně mě vyhodilo bránici až do krku. Strhnul jsem kulovnici, ale viděl jsem jen hřbety na úprku. Asi tak za 20 minut jsem na ně narazil znovu, ale měl jsem špatný vítr a bachyně je stačila otočit zpět do houštiny. Dnes jsem seděl na srnčí a po páté odpoledne mě to všechno zradil pravděpodobně ten samý rudl, který se držel v lese na žaludech a kazatelnu pěkně obešel obloukem bez povšimnutí i když je navnaděno. Tak zase někdy příště. Pro Václava- dalekohledy se řeší na jiném vlákně níže. S pozdravem J.T.

Autor: Václav Pašek | 29.10.2013 18:52
Omyl:píšu přes mobil a uklikl jsem se. Radku, případně smaž. Díky.

Autor: prroud | 29.10.2013 11:08
Honzo,to je neznalost masa,s tou cernou :-),cloveku skodi vyslovene maso masozravejch zvirat,nejlepsi je pro nej maso bylozravcu,cerna je vsezravec.Osobne je teda jasny,cemu davam prednost,kdyz mam moznost vyberu :-).Ale rikej to lidem ;-)

Autor: Ivo Ondráček | 29.10.2013 10:56
Honzo, to si nevybereš. Já su zase pro změnu zvědavý, jak letos s tou svojí savažkou dštící SaB odlovím zbytek holé. Zda bez větších potíží půjdu "dosledy" 20-30 metrů ... nebo budu dělat dosled na komoru střeleného kusu 400 metrů jak v květnu. Snad ty nové krabičky už budou fungovat bez nevysvětlitelných výpadků. Ne, jak ty staré.

Autor: Jan Slavětínský | 29.10.2013 07:45
Zdravím Josef. To je ten několikrát diskutovaný problém u těch různých optik.
Naštve to, když už ti něco po dlouhé době přijde,sv.Hubert ti dá trošku toho štěstí, v dalekohledu vidíš a ve flintě je tma...
Včera ráno jsem při šoulání střelil srnče. Do holé se nikomu moc nechce, někdy mi to přijde, že myslivost je jen o černé a o vnadištích. Srnčí už je přebarvené a o to je lov náročnější. Pokud tedy člověk nestřílí hned to, co vystrčí hlavu...
Opět zkušenost s Gecem 12g TM - 50 kroků, rána úmyslně dál na žebra. Výstřel jako pěst, zůstalo v ráně. Při bourání kusu - v oblasti vstřelu i výstřelu utrhaná svalovina,pěna, kusy olova zozptýlené pod dekou a ve zvěřině v okolí výstřelu. Dokonce jeden kus šel po blanách až do kyčle, asi 2 cm hluboko. Slavné Geco, funguje jako granát. Kromě jeho přesnosti nevidím žádné pozitiva.Vlašimská střižná hrana je v této ráži o polovinu šetrnější,ale na to člověk musí časem přijít.... Lovu zdar.

Autor: prroud | 28.10.2013 19:35
Ne!I kdyz.....s dobrou baterkou..... :-)))

Autor: Fesoj | 28.10.2013 18:55
Dnes mi vyšlo na louku na vzdálenost cca 120 - 150 m 5 kusů holé vysoké, 3 laně a 2 kolouši. Bylo 17.20 hod., zbývalo tedy ještě 20 minut, kdy se dle zákona dalo lovit. Dle zákona sice ano, ale ač jsem ve své prťavé Meoptě 8x32 viděl velmi dobře, pro puškohled Barska 3-12x56 to už neplatilo, zvěř jsem v něm sice našel, ale o nějakém přesném zamíření nemohlo být ani řeč, takže zvěř měla štěstí a já smůlu. Byl jasný, samozřejmě bezměsíčný večer. A tak se ptám těch, kteří mají buď lepší puškohled nebo lepší oči nebo obojí : Dovolili byste si za těchto okolností se svou zbraní a optikou vystřelit ? Mám na mysli samozřejmě zodpovědnou ránu, ne žádné riskování.

Autor: prroud | 26.10.2013 22:52
Joo,takova "carka" Josefe,to je vec,byly doby kdy hejbala svetem,nez ji to prvenstvi vzaly prachy a lidska nenazranost :-)))

Autor: Fesoj | 26.10.2013 22:30
Co nadělá jeden chybějící háček - a pak že interpunkce není důležitá ! Obyčejná čárka může rozhodovat o životě a smrti člověka...

Autor: Radek Chadim | 26.10.2013 20:26
Dnes jsem se byl mrknout na srnčí holou, srnčí už je sražená v tlupě a ležíc uprostřed polí, takže to zase bude čekaných, než je nějak doženu. V tlupě jeden nepřebarvený kus, tak jsem ho zkoukl, a vypadá to na srnce špičáka. Cestou na kazatelnu jsem našel shoz, jinak to nestálo za nic, pač revír plný lidí a silnice plné aut, takže nebyla ani troška klidu.

Autor: prroud | 26.10.2013 18:56
Smazano

Autor: prroud | 26.10.2013 18:38
1. 9. – 31. 12. srna, srnče , jo no,uz vim , promin...
zajimava doba hajeni,unika mi jeji smysl

Tak jsem to zvoral uplne! To je doba lovu! http://cs.wikipedia.org/wiki/Loveck%C3%A1_sez%C3%B3na

Takze ted uz ti absolutne nerozumim....ale dobra,muzu s tim zit :-)

Autor: Jaroslav Tatalák | 26.10.2013 17:22
No to si snad děláš šoufky ne? A nedělej ze sebe naivku a ze mě vola,který jak asi čekáš Ti bude sáhodlouze vysvětlovat zákon a mysliveckou etiku.S pozdravem J.T.

Autor: prroud | 26.10.2013 17:03
Nerozumim Jardo,tak hola se snad smi strilet,zvlast ta "nechovna"?Mels dva kusy na rane.......jen se ptam abych byl moudrejsi.

Autor: Jaroslav Tatalák | 26.10.2013 16:52
A proč bych je měl pouštět v době , kdy se dali střílet?

Autor: prroud | 26.10.2013 13:19
Pustils slaby srnce?.....

Autor: Jaroslav Tatalák | 26.10.2013 13:09
Včera odpoledne jsem si obešel zásyp a krmelec, srnčí ze zásypu zatím nebere.Pak jsem pokračoval ke své kazatelně, kde mám navnaděno na černou. Když přicházím ke kazatelně, polní cesta přeoraná, ale stopy jen od selat. S nadějí,že si ji už konečně našla jdu k návnadě, ale černá prošla asi 2m vedle mlsků bez povšimnutí. Pomalu jsem šoulal ke druhé kazatelně, návnada opět netknutá. Zasedl jsem na kazatelnu a o půl šesté mě vyšla srna se slabým srnčetem a pastvila se až do setmění. Pak ticho a mrtvo. Ani ti zajíci se už neobjevují. Když se některý ukáže, začíná to být vyjímka. S pozdravem J.T.

Autor: prroud | 26.10.2013 13:00
Lovu zdar! :-)

Autor: Ivo Ondráček | 26.10.2013 12:44
Dneska se mi konečně podařila ulovit jedna srna. Po půlhodinovém plížení se za tereními nerovnostmi a následné pomaličké chůzi směrem k tlupě jsem se dostal na slušný dostřel a opřen o trojnožku ve stoje jsem komorovou ranou odlovil nejslabší srnu bez srnčete. Po ráně značila poklesnutím předních běhů, následným krátkým úprkem, rychlím pádem, a během 20ti vteřin přestala odkazovat. Na nástřel jsem to odhadoval 130 metrů, mapy na webu říkají 140. Odhad vzdálenosti na 7x zvětšení prostě zatím funguje spolehlivě:) Netradičně byl celý nástřel doslova zalit stříkající barvou. Kule škrtla levé plecko a vylétla těsně za pravým. Tak aspoň taky vím, jak vypadá dosled po pobarvené stopě:)
Ps.: Myslivecké tradice jsou někdy trnem nikoli v oku, ale v ruce. Na těch vyoraných bramborách byla jediná rostlina v okruhu půl kilometru bodlák. A jak známo, úlomek se v žádném případě nesmí uříznout, nýbrž se musí ulomit. No to teda bylo!!!:) Lovu zdar!

Autor: prroud | 25.10.2013 21:26
Marale :-)))),"kdyz bude mit teta koule,bude to strejda" :-))),neodlovi.....
LEDAZE.......ledazeeee,nam vsem ukaze a zacne fakt lovit,pohosti vesnici,lidi ho budou milovat a supnou ho do cela obecniho uradu :-)

Autor: Maral | 25.10.2013 20:51
Když z toho počtu do jara 40 kusů odlovíš, nebude ani řeč o přemnožené černé zvěři...

Autor: Radek Chadim | 25.10.2013 17:42
Dnes jsem byl na výletě u naší řeky Oslavy, co nám teče za barákem. Jako každý rok touto dobou jsem vylezl na druhý břeh řeky :-) a šel jsem po výhledech. Když jsem došel k jednomu tradičnímu místu, které je asi 10 m pod příkrým vrcholem stráně, navrcholu za horizontem se zvedli dva divočáci, ale dlouho to nešustilo, tak jsem tušil, že budou za zatáčkou, obejdu zatáčku po vrstevnici a tam stojí dvě bachyně jak lusk. Chvíli větřily, pak jedna frkla a obě se daly na ústup a s nimi i pár selat. Já jsem pokračoval dál po vrstevnici, slyšel jsem je šustit v listí, ale nikde je neviděl, až jsem došel na cestu. Tato cesta vede opět na hranu stráně, z pravé strany k ní vede další cesta, po které jsem chtěl jít. Pač už jsem byl celkem ušlej, vzal jsem to poměrně vysokým bukovým lesem napříč mezi cestami, abych to nemusel obcházet. A pak se mi zjevil výjev jako z takovéhotoho videa odněkud z Maďarska, kde několik minut přebíhají pomale divočáci, jen v českým podmínkách :-), protože když jsem byl v půlce mezi cestami, po levé straně z odrostlých borovic jsem slyšel frknutí a už vidím přebíhat z borovic do bukového zleva doprava tlupu divočáků, která měla přes dvacet kusů. Popoběhli tak 130 metrů daleko a ještě ve vysokém se zastavili a jistili. Kousek jsem pošoulal k nim, chvíli je natáčel, pak jedna z bachyni nabrala vítr a dali se na útěk do míst, odkud jsem přišel. Pěkný zážitek, říkám si, tak jsem vypnul foťák, udělal dva kroky a z borek asi 30 m slyším další frknutí a vidím odbíhát pár divočáků borakama směrem ode mne. Dojdu na cestu, udělám po ní asi 30 m, tam už borky přechází v mladý dubový porost, a už to tam zase frká, pak jeden dlouhý a další divočáci o asi 25 kusech mě obchází asi 20 m daleko houštinou směrem ven a pak vysokým dolů do údolí. Viděl jsem koňa blít, hada chcát, stíhačku couvat, žábu mlátit pěsťou do skály... ale něco takového, to jsem ještě za světla neviděl, a že už jsem pár divočáků taky viděl.
Teď si určitě říkáte, "ten si zase vymyšlí" :-), tak abych vás přesvědčil, tak až nahraju videa, tak je sem hodím aby mé vyprávění vypadalo věrohodněji. Na druhé straně si říkám, že to všechno mohla být jedna tlupa kolem 50-60 kusů a tlupa od nás, kterou jsem možná viděl minulou středu, jak jsem z ní ubral jedno sele, ale domníval jsem se, že jsou to tlupy dvě. Takže nakonec je možná všechno jinak :-).

Autor: prroud | 24.10.2013 19:13
:-)),budu si to pamatovat...........az nahlasis dalsiho........ ;-)

Autor: Radek Chadim | 24.10.2013 18:47
Nechal jsem ho do chovu, když jednou za rok jednoho pustím... nic se nestane :-).

Autor: prroud | 24.10.2013 18:25
.......a kde mas toho divocaka? ;-).50 metru je "na paradu" :-)

Autor: Radek Chadim | 24.10.2013 16:53
V pondělí a úterý jsem byl čekat na kazatelně na křižovatce, za celé večery jsem daněčky neslyšel, divočáky neviděl. Jen v úterý, když jsem usedl, tak po čase slyším funění, jařku že je ježek někde hned pod kazatelnou a ejhle, on tam stál samotný divočák. Jsem z něho trošku na rozpacích, pač nějak nemůžu podchytit jeho velikost, ale řekl bych kolem těch 100 kg bude mít. Po chvilkovém funění nedaleko kazatelny odešel o 50 m dál a ryl tam po celý večer až do půlnoci, než jsem šel domů. Jelikož jsem daňky ani jeden večer neslyšel, myslel jsem, že už je tak nějak po říji, nebo jestli tím oteplením utichli... prostě byl klid. Dnes jsem šel nakrmit a cestou zpátky jsem šel po lesní asfaltce, hned za škarpou jsem viděl starou babku, tak jsem si říkal, že projdu nedaleký stoják a kdyby tam bylo něco jedlého, tak by nebylo od věci pár klobouků posbírat na praženici. Když jsem byl 100 m od cesty, zarochal přes údolí daněk, tak jsem hledal hřibky, popšel dalších ale 150 m a pak se chvíli sedl a poslouchal, jak mu to takhle pěkně před poledném rochá. Po čase 100 m daleko jsem uslyšel šustění, mrknu po pravé ruce a za horizontem se hejbou nějak moc větve staršího srmku, tak vstanu a tam hrabe daněk a parožím naráží zespod do větví - řekl bych takhle na pohled skoro i čtyřletý ani né vařečkář, spíše takový jeleň :-). Tak jsem ho chvíli točil a fotil, mezitím daněk na druhé straně řeky zarochal našim směrem, tak ten můj daněk se zaposlouchal a už uháněl za tím rochajícím dolů do údolí. Krásný zážitek, ježto jsem měl i foťák, tak jsem pořídil krátká videa, tak až je nahraju, tak je sem hodím.

Autor: K2C3 | 23.10.2013 10:57
Nepatří to úplně do dnes, ale je to taková zajímavost ...
http://relax.lidovky.cz/britanie-se-chysta-vyhubit-tisice-kraliku-na-skotskem-ostruvku-pwh-/zajimavosti.aspx?c=A131022_123811_ln-zajimavosti_ele

Autor: Fesoj | 22.10.2013 20:02
Já měl dnes taky plnou schránku těch předvolebních blábolů, ale dopis od představitelů ČMMJ žádný. Myslím, že bychom měli být nepolitická organizace, vždyť "napříč politickým spektrem" se v každá partaji najdou - z našeho mysliveckého hlediska - hajzlíci, ale i ti, kdo to s myslivostí a přírodou myslí dobře. Jsem dalek toho, abych někomu radil, koho volit, ale veřejně tu říkám, že myslivec, který dá hlas straně, v jejímž vedení je takový nepřítel myslivců, jako je pan Komárek, popírá sám sebe.

Autor: prroud | 22.10.2013 18:57
Jak ten podzimni les nadherne voni,a kdyz k tomu jeste jeden padne na stado vysoky,je i na co koukat,par hub se taky naslo....ale jsem z tech skal dobre utahanej,to bude spanek :-)

Autor: Ivo Ondráček | 22.10.2013 18:36
Honzo to zase není tak tragický. Máme dobrou partu a ta je málokde, to se zvěří ani revírem nevyváží. Letos se to zrovna tak blbě sešlo, že se do revíru dostanu tak jednou dvakrát týdně. No a když pak vyrazíš ven a nikde ani chlup, tak to naštve. Respektive, když je ten chlup celý rok na našem zelezlý a neviditelný v řepce a pak se demonstrativně přesune těsně za hranice:)
Jinak se zase vrtám ve sklopcích. Převezl jsem si svůj doma dělaný dřevěný na nové místo. A "instaloval" i zbrusu nový plechový vyrobený ze staré trubky. Takhle si je kontroluju cestou do práce a z práce a nemusím kvůli tomu specielně nikam lítat. Dřevěný je ještě pořád ve fázi prototypu, ale už vychytávám poslední mouchy. Je na místě dva dny a dneska už byl sklaplý. Jako návnadu jsem dal dovnitř vnitřnosti a kůži ze zajíce. Bohužel, nášlapka spustila, až když něco (liška asi) táhlo kužu ven ze sklopce, takže se nelapla. Tož jsem to dneska provizorně přivázal špagátem, aby se nášlapka odjistila při každém pohybu s návnadou. Uvidíme, ale asi jí budu muset trošičku předělat. Plechový sklopec zatím zůstává bez povšimnutí, ale ten je zase spolehlivější. Mimochodem zjišťuju, že zvlášť přes zimu jsou ty nášlapné sklopce krajně nespolehlivé. Zamrznou, zasněží, nefungují. Mnohem lepší je asi systém, kdy padací dvířka spustí manipulace s návnadou.

Autor: Radek Chadim | 22.10.2013 16:48
Dopis mně taky došel, no hlavně že je sranda :-).

Autor: Zdeněk Ondruch | 22.10.2013 16:01
Proude volby neřeším, to je věc každého, ale do slova a do písmene mě sere, jak někteří doporučují svoje kamarádíčky.
Už jen čekám, návrh zákona některých vlezdoprdelků, nařízení odvodu desátku slivovice pro všechny Moraváky, jako poděkování Otci národa-vše je samože nadnesené.Tak to prosím nerozebírej.Lovu lesu Z

Autor: prroud | 22.10.2013 15:45
Resis volby? :-).Mam vyresino,neni koho volit,je jen co volit,a to uz mam sepsany:Zrusit strany!Zvolit zastupce primo z lidi,vlastence.Zadna imunita,okamzita odvolatelnost!Zridit profesionalni management odborniku na statni a ekonomicky zalezitosti,jako poradni organ.Sjednotit narod.Nechat lidi vladnout si sami pomoci referend!Decentralizovat!Vypadnout z otrokarsky EU a teroristickyho NATO.Osobestacnit stat tak jak byl pred sametem.Vratit lidem co se statu zasmelilo,ukradlo a zproneverilo.Zavist novej system: zakladni nepodminenej prijem tak jak zni jeho originalni navrh z Nemecka.Prosetrit a spravedlive potrestat vladni zlodejny a korupce,s nahradou skod!Zrusit mizerny zakony a zavist smysluplny,kde je jeden metr na vsechny,ten bez vyjimky uplatnovat.Ma jeste nekdo nejakou pripominku? Sem s ni at dame dohromady cokoliv lepsiho nez je dnesni zkorumpovanej,koupenej,multistranickej, zlodejskej, prolhanej a smesnej bordel! .......to si prectou na mym volebnim listku!S dodatkem,ze nevstoupim znova do stejny reky jako posledni dement.Protoze at se divam jak se divam,neni tam jedinej,komu by opravdu zalezelo byt aspon jenom na nejblizsim sousedovi,aby se mel dobre!

Autor: Zdeněk Ondruch | 22.10.2013 15:13
Dnes mě přišel dopis od předsedy a jednatele(asi jako všem členům Jednoty), minulý týden e-mail s doporučením, koho mám a nemám volit.No brrr.
Myslel jsem si, že ČMMJ se zcela oprostila politiky.Mám takový pocit, že pokud to o víkendu dopadne, tak jak to vypadá, že debaty o zbraních už zase budou jen pro úzkou skupinu lidí.
Nedalo mi to a musím sem dát text R. Pastrňáka


Do Ruska
co víme kam nás osud zavane
do Ruska
to se mi doufám nikdy nestane
do Ruska
to bych si ze všeho nejvíc nepřál

Do Ruska
to jsou ty nekonečné roviny
do Ruska
tam kde se posouvají hodiny
do Ruska
tam já bych se bál

Do Ruska
běžte se podívat
do Ruska
to je pro mě jako
Německo
z toho já mám strach

Autor: prroud | 22.10.2013 10:48
Nejlepsi revir panove,je........."mit vsude revir",vas pytlak Riha :-))))))))))

Autor: Jan Slavětínský | 22.10.2013 08:31
Ivoši nepřemýšlel jsi, vybodnout se na tuhle příměstskou myslivost a zkusit se poptat v nějakém spolku trochu dál. Kurňa mi neříkej, kolem Jihlavy je pěkná příroda,lesy. Myslím si,určitě by ses někde domluvil a chytil. Máš do honitby jezdit 5 nebo 10 km,to už je jedno. Já na tvém místě bych to asi řešil. Vím,kolikrát je těžké se rozhodnout...

Autor: Ivo Ondráček | 21.10.2013 21:29
Strejdo koukání trestný není:) Když na našem není ani spárek, holt musím závistivě čučet k sousedům. Už jsem to tu kdysi taky zmiňoval, město se nám rozrůstá, lidi couraj čím dál tím dál do polí a míst, kam můžete opravdu vyrazit a mít šanci něco vidět je málo. V podstatě jen 300-400 metrů široký pruh po okrajích revíru. Jinde nepotkáte zvěř buď vůbec nebo až hluboko v noci.

Autor: strejda zajíc | 21.10.2013 20:36
Hanba ti,profesorskej,takhle újedničit při hranici:-)))

Autor: Ivo Ondráček | 21.10.2013 20:16
Dnes jsem se byl podívat na holou. Situace stejná jako každý rok a jako každý den. Pozoroval jsem na různých místech asi 40 kusů...z toho 35 kusů od sta do dvouset metrů u sousedů. Na naše pak přejdou zcela výjimečně, co taky tam-do půl hodiny by je zase vyhnal coural se psem. Zato o těch 200m dál už mají klid. tam už ti naši městští otravové nechodí. A pak dělejte průběrný odstřel...

Autor: prroud | 20.10.2013 13:52
Ona je otazka Ivo,jestli by ty podchody ta zver akceptovala,ja se bojim ,ze ne,leda by byl primo na jejim chodniku........navic bych nehledal tolik IQ,aby podchod hledala,prejde tam,kde zrovna je,nejkratsi cestou.Tady by pomohly jedine snad zabrany,aby se na silnici nedostala,coz je prakticky pitomost na vsechny strany.

Autor: Ivo Ondráček | 20.10.2013 13:41
Jooo Radku, to ti nepovím:) Lišky jsou oproti autům a sekačkám doslova žabaři. Krom toho, teď už je pozdě, co se nenalovilo na liščatech dříve v mysliveckém roce, teď už se nedožene. Ale jak tu s oblibou říkávám, střílet zemědělce nedělá dobrou vizitku a hrozně brzo se to rozkřikne:) U aut a motorkářů to samé. Taky si myslím, že když se honcují zajíci, tak v tom zběsilým úprku je jim nějaký vlčí pach uplně ukradenej. To tak jedině postavit ploty a pod silnicí udělat podchody pro zvěř. Bohužel mi zrovna z výplaty nezbyly tři čtyři miliony, abych to na tom kilometru silnice zrealizoval...

Autor: prroud | 20.10.2013 13:03
Lovu zdar,Emile:-)

Autor: Radek Chadim | 20.10.2013 12:58
Ivo, pochybuji, že zajíce odradiš pachovým ohradníkem, když jeho hlavní smysl je sluch, jinak by ty velký uši měl jen na okrasu jako já :-). Mě by spíše zajímalo, kolik těch zajíců za ten měsíc, nalovilo tebou lovené lišky :-).

Autor: Ivo Ondráček | 20.10.2013 12:54
Včera jsem zase po 14ti dnech a úporné přechozené chřipce vyrazil ven. Úplněk svítil ze všech sil, tož jsem zkusil zbytek strniště, zda se neukáže kmotra. Srnčí šlo bez problémů rozeznat na 700 metrů, bohužel ale pouze u sousedů. Na našem úplné mrtvo. Jen cestou k autu na druhém poli pět zajochů. A jednoho dalšího jsem sbíral na silnici asi 200m od auta. Ještě teplého. Za poslední měsíc třetí, kterého jsem nakládal a to do revíru prakticky nepáchnu:( Jsem v pokušení tam napíchat ten pachový ohradník, ale většina známých mi tvrdí, že to je jen drahá sranda za spoustu práce a s nulovým efektem. Tak nevím...
Kousek od vsi na mě z příkopu čučela kuna. Ale i kdyby byl den a i kdyby byla doba lovu, nestihl bych jí. Což mě jen tak mimochodem přivádí na myšlenku, že by se měl upravit název zákona. Na něco jako: "Ochrana přemnožených druhů zvěře". Páč v přírodě takových druhů máme a jejich současný název "ohrožené/vzácné" a tudíž chráněné je zhusta k smíchu. Nebo k pláči, jak se to vezme...

Autor: červenka emil | 20.10.2013 11:22
Včera pokřtěná nová kazatelna,lončák,bachynka,cca 40kg,8x57S,Zetka,SB,HPC 12g.
Plíce, srdce,20m od nástřelu.

Autor: Radek Chadim | 20.10.2013 10:45
Včera jsem byl na naháňce nedaleko od nás, bylo krásné podzimní počasí v krásném listaném lese, sice lovená zvěř utekla, ale na konci první i druhé leče předemnou z paseky vylétla vždy jedna sluka a krásně přetáhla přes paseku.

Autor: strejda zajíc | 19.10.2013 13:54
Františku,s tím nemám problém.Já jsem ten,kdo zodpovídá za myslivecké hospdaření a když se to někomu nelíbí,ať to jde dělat(a líp)!

Autor: Vrba Frantisek | 19.10.2013 08:12
Strýcu Zajíci přeji Ti Lovu zdar.A pokud k Tvému úlovku bude mít někdo výhrady,tak jen připomínám,že už "Andrés ze Šrámku říkal,že po hloupejch řečich je hovno"

Autor: prroud | 18.10.2013 20:58
Ja akorat na ctyricitce lan s odrostlym kolouchem....

Autor: strejda zajíc | 18.10.2013 20:55
Dopil jsem kávu a vyrážím na druhé kolo.Večer nádherný,zoologická zahrada hadr!Mimo jiné dobrý daněk,ale asi hluchoněmý.:-
Jdu zkontrolovat čuníky,jestli nepáchají něco,co by škodilo naší lidové myslivosti....:-)))

Autor: prroud | 17.10.2013 18:53
Dnes na nas srna kouka zvrsku,z nejakejch 20 metru..........a pes nic nevi,heh.

Autor: prroud | 17.10.2013 16:44
Slysel jsem o jednom takovym..........rikali mu tusim,Buffalo Bill ? :-).Pripravil indiany o jidlo,no nevim,nevim,tebe poustet do honitby,to je riskovat veskerou cernou.:-)

Autor: Radek Chadim | 17.10.2013 16:42
Honzo, já mám .308, takže přebíjení v rameni není žádný problém :-), . Dokonce jsem včera u prvního selete vedl odbíhající kusy v puškohledu, ale pač v pondělí se nám v těch místech už něco nepovedlo, tak jsem raději hned přejel na lovený kus pro sichr a nakonec jej hned i dostřeloval a když jsem přebil, ještě bych stihnul nějaké odbíhající sele, pač to brali dost obloukem nejprve doleva a pak zpátky doprava. Ale nemám za potřebí lovit pět divočáků za večer, stačí dva :-).

Autor: strejda zajíc | 17.10.2013 15:26
Kdepak,jak baba spustí bandurskou,to veme do zaječích snad každej chlap...:-)
Lovu zdar!

Autor: prroud | 17.10.2013 13:30
Lovu zdar! Tak pan si jeste i pod smrckem poklabosil,s matinkou....:-)

Autor: Roman Voříšek | 17.10.2013 13:23
Zdravím
Radku, mé upřímné lovu zdar! To než odstřílíš letošní přírůstek, tak nějakou dobu ještě v lese strávíš :-)
Včera mne také vytáhl měsíc. Celý den jsem přemýšlel o tom, kam vyrazím a vyhrála to taková malá stráň sousedící s osetým polem, kde se nacházejí veliké duby a v jednom rohu máme šikovnou čtyřnožku.
Okolo osmé jsem na místě, odstavuji auto a pomalu jdu k posedu. Zbývá mi 50m a vtom si všimnu, že pod jedním statným dubem je pohyb. Bachna, tři selata.
Říkám si, to si zase ani nesednu :-( Šoulám blíž a najednou se z krytu vylouplo ještě několik kusů černé, celkem tedy rudlík o šesti kusech. Selata jsou tak do 20kg. Pomalu si klekám, během toho zapínám bod a v tom jde šůsa od sousedů a docela blízko...
Bachna foukla, a černá zatáhla pod dub do stínu. Jenže jedno ze selat se ještě věnovalo žaludům a to jej stálo život. Večerem jde rána, jenže sele nezůstává na nástřelu, ale odskočilo za rudlem. V klidu přebiju a chvilku čekám. Po pěti minutách jsem na nástřelu, barvy je dost, tak sundavám kabát, na hlavu dávám čelovku.
Hrnu se po pobarvené stopě do paseky, se čtyřkovým nosem, jenže pod takovým hustým smrčkem na mě čekala bachyně a zrovna moc si povídat nechtěla:-) Promluvil jsem na ní, to ji ještě více nasr..o a začali mi pěkně nadávat. Na nic nečekám, dávám tam zpátečku, neb má kulovnice zůstala u kabátu a nůž jsem měl někde v kapse.
Nakonec si jen dala říci a odešla. Po chvilce vytahuji na pole sele, bachyňku a dál už to znáte:-)
Lovu Zdar!

Autor: Fesoj | 17.10.2013 11:00
Radku, lovu zdar ! Můžu jen tiše závidět. To se to loví, když se prasata stahují tam, kde mají neustále dost kvalitního žíru - v létě řepka, teď žaludy... Já jsem byl na ně čekat před třemi dny, protože po delší době bylo na lukách čerstvě ryto. Vydržel jsem sedét od 18 do OO.30, viděl jsem za celou dobu jednoho zajíce a laň s kolouchem. Asi o půl dvanácté se začalo ve směru, odkud zpravidla černá přichází, intenzivně ozývat srnčí, ale jediné, čeho jsem se dočkal, byla mlha jak mlíko. A teď mám zas s lovem na pár dní utrum, protože syn lítá po Evropě s kamiónem, snacha má noční a já hlídám vnoučata. V noci na dnešek jsem se probudil a koukám, bylo vidět jak ve dne. Hrom aby do toho třískal a bil ! Takže jsem dnes udělal jediné - nasměroval jsem do těch míst naši manželskou mysliveckou dvojici, aby se pokusili těm čuníkům vychytat blechy, když už já nemůžu.

Autor: prroud | 17.10.2013 09:16
Lovu zdar! :-)))))))))))))))

Autor: Jan Slavětínský | 17.10.2013 06:15
Radku ,Lovu zdar! Rychleji přebijej a stíhej ještě jedno.

Autor: Radek Chadim | 17.10.2013 02:35
Po odvozu domů a ošetření uloveného kusu je teprve půl desáté, a protože hezky svítí, rozhoduji se vyjet ještě na kopec "ke mně" a poslechnout, jestli rochají :-). Vycházím z auta a jdu nad mezí kolejákem. Přestože je to tam dost poryté a loni jsem tam divočáky přistihl několikrát, letos jsem je tam ještě neviděl. Když končí mez, prohlížím pole před sebou. Protože tudy jdu každý den, vidím, jak tam divočáci ryjí. Když jsem tama šel v pondělí v noci na kazatelnu, chvíli jsem přemýšlel, jestli zrytá tmavá místa na poli nejsou malá selata a kdy že to tam ti divočáci vyryli, pač v neděli před půlnocí to tam ještě nebylo - buď musí chodit až po půlnoci nebo nevím. No dnes opět prohlížím ta tmavá místa, ale dnes jich je o trošku víc a už se vážně hýbou. Asi 200 m přede mnou chodí pár větších kusů a poměrně malá selata. Mám dobrý vítr, jdu za nimi, ale ženu je pořád před sebou až dojdu ke kazatelně, vylezu na kazatelnu a tam... od kazatelny směrem k lesu na ploše asi 200x100 m chodí odhadem 50-60 divočáků, malí, velcí, tiše, hlasitě, sem tam, nejbližší jsou 100 m. Párkrát je přepočítám, ale pač už mám nalovíno, zůstávám sedět na kazatelně a nejdu na ně. Po chvíli se divočáci uskupují u lesa, chodí pod duby a asi sbírají žaludy, až mizí v lese. Protože opět fouká od lesa dost ostrý a studený vítr, otáčím se opět zády k lesu a poslouchám, jestli uslyším nějakého toho daňka. Hodinu nic, jen občas slyším občasné kviknutí, za hodinu už je kvičení zase slyšet blíže, až opět dnes již podruhé zakvičení hlasité až hrůza :-). Tak se teda otáčím k lesu proti větru a opět asi 100 m chodí ta velká tlupa - 41 a více divočáků - bude to asi ta tlupa, která tam chodila v srpnu a já z ní ulovilo to malé 8 kg sele. Od té doby jsem ji tam ani jednou nepotkal, prostě zmizela - myslel jsem, že odešla někam v dál, ale asi moc daleko to nebylo :-). Po několika přepočítání divočáci přešli cestu a hrnuli se směrem ke kazatelně, na které jsem seděl, když už zase byli nějakých 40 metrů od kazatelny, tak jsem se po krátké úvaze rozhodl opět v sebeobraně :-) lovit. Vybírám jedno z větších selat, ale asi kvůli malému výběru kusů (asi 20ti) :-), se nemůžu pořád s žadným srovnat - buď jsou dvě za sebou, nebo stojí opět na ostro, když jedno nacházím co by šlo, to se zase staví naostro, opět poměrně dlouho čekám, až se postaví naširoko. To už opět bachyně přichází až úplně pod kazatelnu a už je kousek za ní. Lovené sele pořád stojí naostro, ale z levé strany přichází jiné a to už je naširoko, tedy přemísťuju bod a mačkám spoušť. No co se dělo potom, to člověk často nevidí, divočáci začali odbíhat všemi směry, bachyně se selaty u kazatelny obíhá kolem kazatelny, vyhrožuje a hledá, odkud padl vystřel, některá selata probíhají úlekem pod kazatelnou. Po úvodním chaosu a pár vtěřinách se divočáci uskupují a společně s jištěním pomale odchází do lesa - štrůdl dlouhý dobrých 50 m a prase na praseti. Uf to bylo o fous (s malým f :-). Tohle sele tipuji přibližně na 18 kg živé váhy, loveno na 35 m na horní komoru, zůstalo v ohni.
Měl jsem původně naplánovaný krasný večer, kdy doprovodím hosta a sám budu jen naslouchat, ale nakonec se to pěkně zvrhlo, ale co už, myslivost a lov není žádná sranda :-).

Autor: Radek Chadim | 17.10.2013 02:35
Za dnešní příběh mě Matěj zase nebude mít rád, ale vezmu to vyjimečně :-) trochu obšírněji, abyste pronikli nejen do činů mých, nýbrž i do mých myšlenek :-).
Říjen, co se týče lovu a pozorování, bývá spolu s dubnem nejlepším měsícem v roce - vše posečené/nevzrostlé, před zimou/po zimě je hlad, takže toho, co nevyleze v těchto dvou měsících z lesa na pole, moc není. Navíc je příroda zkrášlena žloutnoucím listím a dančí říjí.
Minulý měsíc už divočáci chodili poměrně slušně, proto jsem se těšil na říjen. Od začátku pobytové znaky tam u mě a jinde na zasetém nějaké vidět byly, takže jsem už v sobotu a neděli, kdy ještě moc nesvítilo, chodil obeznávat, abych až bude svítit, šel najisto - ale výsledek byl jedna velká 0 - neviděl jsem skoro do půlnoci ani divočáky, ani dančí, ani srnčí, kdyby občas nepřiběhl zajíc, tak pusto prázdno. Přesto se mi zdálo, že pole je každou nocí stále více a více poryté, ale kdy divočáci chodí, když žádné nevidím, jsem nevěděl.
V úterý jsem na čekanou vyrazil po sedmé, ještě svítil měsíc, po příchodu na kazatelnu se zatáhlo, pak začalo i hustě pršet a foukat. Přesto jsem ještě do deště slyšel na kraji lesa kvičet divočáky - no vida, chodí i brzo, ale kvičivou tlupu jsem tam už dlouho neviděl, tak jsem se tak nějak domníval, že to bude "ta velká čtyřicetihlavá".
Dnes jsem měl však svůj den D (samozřejmě d jako debil), mám velkou kliku, že v práci nedělám s nebezpečnými stroji, protože dnes bych to dozajista nepřežil :-). Odpoledne mně volá jeden hostující kolega, jestli bysme nešli, já myslel dnes, na čekanou, domluveno, schváleno, ale kolega v dojednaný čas nepřijíždí, tak mu po sedmé volám, a on že jsme se domluvili až na zítra :-) - no jo, to je tak, když se člověk domlouvá každý den s 10 lidmi najednou, tak se občas stane, že se mu to nějak zamotá :-). No vyrážím tedy sám na pojízdnou, kde jsme v pondělí neúspěšně lovili, co jsem psal níže. Beru to napříč přes zasetou pšenici, abych se podíval, jak je to poryté a kde. Kraj pšeničného pole, na které letos byla řepka mnou prozaicky nazvaná řepka se sloupem, porýtý až hrůza, podél pole jsem došel až k cestě, kde je to zkáza hotová - v pondělí jsme tam naháněli toho nakonec neuloveného divočáka, dvakrát jsme tam projeli autem, ale stav po dvou dnech/nocích byl ještě o polovinu horší, po našem jezdění ani památky a cesta přerytá děs běs. Jdu nebo spíše bruslím po této cestě k pojízdné kazatelně, ale je to tak rozryté a to blato má takovou konzistenci, že po pár metrech mám boty obalené bahnem, které kloužou jak kdyby to bylo namydlené. Po 100 m už si říkám, že na kazatelnu ani nedojdu, v tom my ujede noha a pleskám sebou na zem do blata, naštěstí flinta je na druhé straně. Nakonec teda tak nějak dojdu na kazatelnu, po cestě vidím u lesa nějaký tmavý flek, ale nevím, jestli je to dančí nebo divočáci, posadím se na kazatelnu, chvíli probíhá očista. Pro prohlídnutí polí, kde nic nevidím, se otáčím zády k lesu odkud fouká vítr a dívám se směrem do údolí. Asi za 20 minut jakobych slyšel první kviknutí, za dalších 5 minut opět, ale to už je silnější. Hledám v místech před sebou, odkud se domnívám, že to kvičení šlo, černé fleky na poli, ale nikde nic a najednou slyším zakvičení hlasité až běhá mráz po zádech, mrknu po práve ruce z kazatelny a 50 m za zády mně stojí divočáci a ryjí cestu! Při vůni bahna na mém oblečení lovecká vášeň roste :-), beru flintu a hledám nějaký samotný kus, divočáci se pořád drží při sobě a když je nějaký kus samotný, je na ostro. Přejíždím z jednoho na druhý, ale bachyně si pomale začíná nadcházet pro vítr, takže hledám stále, už vedu jen jedno sele, které jde pomale naostro proti mě a stále ryje, čekám jen, jak se postaví na široko, už jsou divočáci sakra blízo a ono je pořád na ostro, pak se najednou otočí, nacházím komoru a mačkám spoušť. Cítím, že to nebylo tak úplně za lopatku, jak jsem chtěl, protože sele s výstřelem zase hned otočio zpátky, proto rychle přebíjím, sele mezitím upadá, chvíli odkazuje, pak se zvedá a snaží se po předních odejít, proto dávám hned druhou ranu pro jistotu. Ostatní divočáci odbíhají do lesa. Na to, že jsem lovil ani né na 30 m celkem dost slušný drama, proto se dostavuje poměrně slušná postlovecká horečka. Po chvíli jdu obhlídnout ulovené sele, 25 kg, což je na letošní rok poměrně slušné, jdu pro auto, když jedu po cestě, povede se mi bez zapnutého předku zapadnout v blatě, kde jsem se hodinu předtím válel, ale nakonec se z toho nějak dostávám.

Autor: Maral | 16.10.2013 13:37
Prasat jako naseto, pomalu se vracejí z kukuřic do lesa. Protože je plno žaludů, chodí a sbírají. Chodí i podél širokých remízů, kde jsou duby. Přes louku pouze přejdou. Včera mi takhle pozdě večer přešla tlupa cca 70m před hlavní, další dvě mě obešly. Střílet se nedalo, ač viditelnost vynikající, prasata se překrývala. Bachyně kolem 130kg, 6 selat + další 4 lončáci. Kdybych střelil, další kus bych na 90 % postřelil. I ta poslední dvě selata šla vedle sebe. Na zachrochtání ani hvíznutí prasata nereagovala, šla si v klidu dále až zmizela v remízku.
To bylo včera. Ale DNES večer .... :-) :-)

Autor: ValíkVlastimil | 16.10.2013 08:08
Josko ulovení bachyně je považováno za téměř zločin i tam , kde je černé dostatek a to bez nadsázky...Radku promiň musel jsem ještě v tomto -:))

Autor: Radek Chadim | 15.10.2013 01:30
Chlapi, tohle je téma Dnes, o divočácích v zaktualizovaném tématu Chov černé zvěře :-).

Já jsem dnes, tedy vlastně už včera, vyrazil na divočáky s dvěma hosty. Zasedli jsme každý na jednu kazatelnu několik set metrů od sebe. Po setmění jakobych slyšel přes údolí rochání, ale bylo teplo, že jsem seděl i bez zimní čepice, tak bůhvíco jsem to vlastně slyšel, říkal jsem si, jinak se nic nedělo. Asi ve čtvrt na 8 jakoby kvík, ale pak zase ticho. To už dostávám smsku, že mezi kolegy :-) vyšli divočáci, v osm padla rána, lovené sele vidět nikde není, po dalším čase smska, tady rochá daněk. V půl desáté balíme a jdeme hledat sele, chodíme sem tam, ale nikde nic, ani Yorik nic nenašel, barva nenalezena, necháváme to na ráno.
Když jsme se rozloučili, kolem půl dvanácté, zrovna vyšel měsíc z mraků, pač bylo pěkně teplo a já už jsem dvacet hodin vzhůru, tak co bych dělal v posteli :-), vyjel jsem ještě na kopec, že poslechnu, jestli už v oboře taky rochají daňci. Když přicházím ke kazatelně na křižovatce, začíná se zatahovat obloha, lezu na kazatelnu, jak začínám otvírat dvěře, najednou slyším takové divné vrzvrz - ony ty dvěře vydávájí různé zvuky, ale toto, to jsem ještě neslyšel, prolezu dveřma, sednu na lavičku a najednou z rohu lesa asi 300 m zarochá daněk až se kazatelna třásla. To vrzání těch dvěří bylo jeho předrochání :-), před každou sérií, kterých bylo tak 5-6 každých 10 minut, vždycky dvakrát jako když kvičí divočáci krátce zarochal a až pak naplno začal. Dvakrát přešel napříč roh pole z lesa do lesa, ale bylo už úplně zataženo a ještě proti tmavému lesu nebylo vidět, co má na hlavě, ale jistě kapitální kus :-). S posledním zarocháním kolem 3/4 na jednu vyšustili z lesa na strniště divočáci, ale už jsem na ně ani nečekal, stejně bych nelovil, abych si nekazil tuto nádhernou podívanou.
No kdybych už nic letos hezkého mysliveckého nezažil, tak mi to nevadí, protože jedno zarochání je víc než všechny úlovky za sezónů. Zítra tam půjdu prudit od večera a sedět budu až do noci, dokud zase nějakýho daňka neuslyším :-).

Autor: Fesoj | 14.10.2013 22:50
Tomáši, napsal jsi to úplně přesně. Před několika desítkami let ještě platilo, že černá je po vlkovi nejvíce migrující zvěří. Jenže dnes už prakticky volné biotopy neexistují, vše je obsazeno a pokud má černá 4 K - krytina, klid, krmení a kaliště - nemigruje a dochází spíš k tomu, že areály jednotlivých tlup se překrývají a počty členů tlup zvětšují. V posledních letech zásluhou latifundií kukuřice a řepky v míře nikdy dříve nevídané. Ale je to zase jen místně, protože černá na rozdíl od srnčího není vůbec věrná svému stanovišti, dá se říci, že vyznává zásadu "ubi bene, ibi patria" a má-li možnost, vždy jde za lepším. Někde je prasat jak hnoje a působí problémy, jinde jsou ne snad vzácností, ale jen náhodnými návštěvníky - a v takových honitbách je dodnes ulovení bachyně považováno téměř za zločin.

Autor: Tomáš Peroutka | 14.10.2013 21:21
Mě v tomto ohledu hodně změnily názor fotopasti. V průběhu října až května mě na určitá místa chodily vždy stejné tlupy nebo jednotlivci. Je fakt, že ta místa nebyla rušená a tlak lovců byl minimální. Traduje se, že černá migruje v noci i 30 km, to je pravda pouze tehdy, pokud se výrazně změní potravní nebo klidové podmínky. Jinak ne a proč by to také dělala ? Na druhé straně mám zkušenost z jiné honitby, kde bylo spousta černé pouze do doby, než se výrazně zvýšila těžba dřeva a upravily se přístupové cesty. Stav černé je tam oproti předešlým rokům třetinový. Jinými slovy, pokud je v lese dostatek potravy, krytin a je klid, černé je hodně.Stalo se také nešvarem, že když se střelí prase, tak na druhý den se tam jde lovit zase. To je nejlepší zpúsob, jak černou trvale odradit. Nabyl jsem také dojmu, že jednotlivé tlupy černé se mezi sebou nějak dorozumívají, opakovaně se mě stalo, že na místě, kde mě pravidelně chodily během noci v různou dobu 3 tlupy, se po ulovení jednoho kusu 7-10 dnů neobjevilo vůbec nic.Jsou mezi vámi určitě zkušenější myslivci než já, ale takhle se mě věci prozatím jeví.

Autor: Martin Skřivánek | 14.10.2013 21:18
to není že by nebyly na pár metrech .docela by mně zajímalo jak je to v jiných okresech.stálo by to za samostatné vlákno.

Autor: prroud | 14.10.2013 20:55
tak prece,kdybych chtel,aby ubyla,pak jak uz se tu psalo,musel bych sahnout do bachyni!A to se nedeje,a vsem starejm se vsechny selata nevystrilej......uz me chapes Martine? Kdyz u vas neni,tak z nejakyho duvodu odtahla a vrati se,nebo ne,ale neubyla.

Autor: Tomáš Peroutka | 14.10.2013 20:52
Martine,tohle je tak diskutabilní a specifická záležitost, že si netroufám dělat nějaká zásadní rozhodnutí.Uvidíme. Na druhé straně, poslední roky se loví čím dál tím více kusů a stavy neklesaly, ba naopak. Ta zvěř má úžasné reprodukční schopnosti a k metání dochází vlastně v průběhu celého roku.

Autor: Martin Skřivánek | 14.10.2013 20:39
Prroude nevím jak to myslíš ale prostě jí oproti loňsku ubylo.měli jsme furt naděje že je v řepce pak v kukuřici a je v pr...!

Autor: prroud | 14.10.2013 20:36
Ja teda Martine nevim presne,jen podle toho co ctu tady,ale "dedukce Manas",jaka cerna se prevazne strili?? Kdyz si odpovis,jakej je pak duvod,aby ji letos bylo min?Tim myslim ZNATELNE min.....
Vzdyt me to prijde,ze stavy bejvalejch "rodicek":-))),zustaly stejny,a navic pribyly jeste novy....

Autor: Martin Skřivánek | 14.10.2013 20:31
Tome ať se zeptáš koho chceš loňské úlovky byly rekordní,pořád bylo prasat víc a víc ale loňský rok s nima zamával.kolik jsi jich měl střelených v loni v tuto dobu? nebo kolik jsi jich viděl loni a letos?

Autor: Tomáš Peroutka | 14.10.2013 20:27
Martine, to múže být pravda, ale také nemusí. Záleží hodně na místě. Než vypukla ta houbařská horečka, tak mě na kaliště v noci přišlo 20 kusů a pak po hodině bachyně se selaty. Jsou kukuřice, kde jsou v celém lánu 2 lončáci a pár kilometrů vedle je lán, kde je 50 kusů a více.

Autor: Martin Skřivánek | 14.10.2013 20:21
Tome to jsou jen iluze,prasat je málo.v sobotu dělali kamarádi nahánku v kukuřici a nebylo tam ani jedno.

Autor: Tomáš Peroutka | 14.10.2013 20:09
Taky jsem chvílemi pochyboval,zvlášť po té dlouhé zimě, kdy spousta selat uhynula. Letošní rok je ale jiný,co pamatuju, tak úroda bukvic a žaludů mívala za následek, že se černá stahovala z kukuřice do lesa. Letos tomu tak není, protože v lese bylo a dosud ještě je dost houbařú i se psy, kteří leckdy volně pobíhají. Taky nevěřím tomu, že by se v Chřibech černá vystřílela, jednak je to hodně rozlehlá zalesněná plocha s dostatkem krytin a navíc je tam spousta pro většinu myslivců nedostupných míst,kde se prostě nikdo nedostane, jedině pěšky a to hodně zadlouho.

Autor: ValíkVlastimil | 14.10.2013 19:59
Tome už jsem se lekl, že nebudeme mít co střílet, ještě že tak :-))

Autor: Tomáš Peroutka | 14.10.2013 19:49
Zdravím. Je to tak, jak jsem si myslel. Mluvil jsem dnes s jedním hajným z revíru v Chřibech poblíž Buchlova a ten mě potvrdil, že v okolních polích s kukuřicí je spousta prasat.Poškozené plochy prý místy dosahují velikosti zimního stadionu.
Už se těším, nemusím sice ulovit, ale vědomí, že tam jsou přidá hodně na náladě.
Pohled na tlupu čítající 40 i více kusů je zážitek sám o sobě.

Autor: Václav Sládek | 14.10.2013 09:40
Včera večer jsem dá se říct hlídkoval na rybářské stoličce u porytého pole.Po jedenácté se do mě dala taková kosa tak jsem to vzdal.Pustil jse bordíka proběhnout a když jsem byl hnedle u auta tak začal hlásit na místě v kraji lesa což ve většině případů znamená kuna na stromě.Než jsem se k němu docoural bylo po zimě skákal na hustý dvoják.Světlo baterky nic neukázalo pes musel na vodítko jinak bych ho odtamtud nedostal.

Autor: Fesoj | 14.10.2013 05:55
Protože se po těch deštích vydala prasátka buchtovat do luk, sedl jsem si včera v 18 hod. na jednu z kazatelen, že zkusím štěstí. Vydržel jsem do OO.30, pak už se Měsíc schoval za kopec. No a výsledek ? Laň s kolouchem ve 21, zajíc ve 23 a ve 23.30 se začalo ozývat srnčí, předpokládám tedy, že se tam někde prasátka objevila, ale že by se ukázala u mne, to je ani nenapadlo. A za celý večer jsem slyšel jen jednu jedinou ránu od sousedů, ještě za světla.

Autor: strejda zajíc | 14.10.2013 00:43
Dnes,vlastně včera,jsem konečně ulovil to slabé srnče.necelých sedm kilo.No,nachodil jsem se na něj ,jako bílý ma sociálku pro dávky:-)),ale nakonec se to povedlo!To by mne zajímalo,jak to ti naši členové dělají,jednou se vynese do lesa a hned uloví?A hned pořádný kus a ne takového zakrslíka....:-)))

Autor: Radek Chadim | 13.10.2013 23:48
Včera a dnes jsem byl na kazatelně na křižovatce a přestože se mi zdá pole každý den více a více poryté, tak kdyby občas neprohopsal po strništi zajíc, tak bych neviděl ani chlup - ještě takové pěkné ticho, že bylo slyšet, jak padají žaludy, a že padají :-). Je to vystřílený, ja to říkám pořád :-).

Autor: Martin Skřivánek | 13.10.2013 19:02
jo v loni byly rekordní počty.letos je úlovků znatelně míň.

Autor: Radek Chadim | 13.10.2013 18:55
Martine, u nás ani moc né, i když rekordní úlovky loni jsou znát, škody zůstaly a tedy i počty divočáků nebudou bůhvíjak nizké. A na jaře na lesní fotopast chodilo kolem 80 divočáků, v řepce při sečení jich bylo o pár míň, ale taky dost, takže když se od té doby nic moc nikde neulovilo a ufoni lítají jen zdřídka :-), tak někde ti divočáci musí stále být. To že je nevidím neznamená, že tam NĚKDE nejsou, ba naopak - každý rok se stále přesvědčuji, že jak v prosinci zamrzne a já ty divočáky na tom poli nevidím třeba dva tři měsíce a pak na konci března nebo v dubnu zjistím, že jak mě v tom prosinci opustili, tak skoro ve stejném počtu v březnu opět přichází, neboli co neulovím já, tak nikdo :-), což je sice vtipné, ale poměrně depresivní.

Autor: Martin Skřivánek | 13.10.2013 18:29
Tome a Radku myslím si že prasat dost ubylo.aspoň teda tady v okolí.

Autor: Radek Chadim | 13.10.2013 18:15
Já byl včera projít les a nasbírat trochu žaludů na sadbu a na krmící experiment :-) a poslechnout, kolik ran padne z naháńky od sousedů. Ran padlo poměrně málo a pobytové známky od divočáků v našem lese se také limitně blíží nule, a to už na polích žádná kukuřice nebo jiný kryt nestojí. Sbíral jsem žaludy na okraji lesa, které spadli na kukuřičné strniště, místo jedna radost :-). Na jaře bych vám tvrdil, že tam každý večer bude chodit v tento řijnový čas po strništi 50 divočáků, a teď je tam stěží sporadicky poryto, takže bych to tipoval, že tam jednou za čas projde 5-10 divočáků - prostě hnus velebnosti. Nevím jestli je to žaludy nebo rozsáhlou těžbou v lese, houbaři nebo ufem :-), ale všichni divočáci jsou pryč. A na lov v zimě na vnadišti bych rozhodně nesázel, protože žaludů tuny a co se neuloví ještě do zamrznutí na strništích a na zasetým, případně na naháňkách, to se v zimě na vnadištích určitě nedožene.

Autor: Tomáš Peroutka | 13.10.2013 18:02
Martin Skřivánek - Martine, s prasátky je to te´d v Buchlácích delší dobu absolutně o ničem, na osvědčených místech není nikde ani šláplý. Důvod je myslím jasný - kukuřice a houbaři, nebo spíš Ti houbaři, protože při množství bukvic a žaludů v lese by tam už černá dávno byla. Byl jsem tam dnes jen tak zlehka poprášit siláží a posypat kukuřicí. Cítím ale v kostech, že max. do 14 dnů bude černé plný les, kukuřice na zrno se sklízí a houby pomalu přestávají růst.Krmeliště ale letos moc fungovat nebudou, velká šance bude na ochozech, odkud budou vytahovat.

Autor: Jaroslav Miňha | 12.10.2013 05:59
Dnes :-)) jsem zjistil, že nemám žádný kontakt na Vénu Sládka a Jirku Poláka a mailovku tu pánové nemáte. Ozvěte se na jarda.minha@seznam.cz

Autor: prroud | 08.10.2013 19:07
Nj,promin,ale kdyz se to naclo zrovna tady....... :-),jedina otazka,jedina odpoved,a je to z hlavy:-).Navic me staci jen to s tim vikem,postupu je vsude plno:-)

Autor: Radek Chadim | 08.10.2013 17:27
Tohle je téma Dnes nikoliv téma "Jak udělat špiritus".

Autor: prroud | 08.10.2013 17:12
Chlapi,jak vypada viko nadoby ve ktery je pri paleni kvas,dve diry,jedna do destilacni soupravy,druha na teplomer?Na slivku si netroufnu,ale etanol do domaciho biokrbu a varice na survival bych si rad udelal a nevyletel do povetri:-).Nejaka(celkem bohata) vybava pro ten ucel doma je,ale jaksi s tim neumim zachazet a poskladat to :-(

Autor: prroud | 08.10.2013 17:09
Nejsem znalec,sice,ale ta Martesova byla podle myho vynikajici:-).Jen silnejsi nez ja:-))),protoze leky se nesmeji predavkovavat:-)

Autor: Krejčí Karel | 08.10.2013 16:56
No jo,ale DNES nějaký šrám na hlavě srnce,laku auta někdy zůstane.Jednodušší je na krmelci instalouvat lať nad korýtkem se šrotem...jak píše Fesoj.
Slivovice může mít další druhy,ještě ta absolutně nejlepší,či naopak taková,že se ani na mázání kolen,či pro bezdomovce nehodí.

Autor: Fesoj | 08.10.2013 16:50
Na různých mysliveckých webech se píše o tom, jak se dá instalovat lapač shozů u krmelce, ale o Ivově metodě, tj sklepávat srncům shozy autem, zatím nikde ani zmínka. Ale je to perfektní, hlavně proto, že srnec shazuje oba parůžky najednou a pak se to ve sbírce dobře vyjímá. Ivo, měl by sis to nechat patentovat !
Karle, druhů švestek může být jánevímkolik, ale u pořádné slivovice jsou druhy jen dva - dobrá a ještě lepší.

Autor: Krejčí Karel | 08.10.2013 16:48
Ty blumy jsem tam psal jen aby švestek bylo zde více druhů napsáno.Nejdůležitější je jak penicilín píše.Až ochutnají Ti,kteří mi přivezou jelení shozy,pak mohou hanit,hodnotit,posuzovat,porovnávat...Mohu je rozepsat na pár jiných odrůd,které znám.Mám i jiné na kvas.Švestka domácí,Top Hit,Stanley,Lepotica,Hanita, Althanova,Timpala,Topgigant,Tophit,Topthaste,Katinka,Black,Čačanská, Jojo,Holywood,Malvazinka,Hamanova,Elena,Imperial,Dabrovická,Hanita, nejznámější=Vanheimhova,Karlátka,Guranzie...Myslím,že ty další stovky druhů nebudu zde vyjmenovávat.To byl jen kratičký velmi stručný seznam.

Autor: prroud | 08.10.2013 16:00
Clovece,jestli budes tejrat motor jezdenim na dvojku stovkou(ze ani srnci nestaci uhnout),moc si auticka neuzijes:-))))))))))))))

Autor: Ivo Ondráček | 08.10.2013 15:58
Tak vás prosím pěkně asi všechny trumfnu. V neděli odpoledne se mi podařilo najít dva srnčí shozy. 15cm od sebe. Při odbočování na vedlejší silnici, jedouce na dvojku mi do boku auta narazil z trávy vyskočivší srnec. Jen jsem cukl volantem a přibrzdil, uhnout jsem nestihl. Blikačky, vystupuju z auta a než se rozkoukám, co a jak, srnec si to skáče vesele přes pole kam až jsem viděl. Jdu se tedy podívat, co auto, nikde ani škrábaneček, pak na "nástřel", nikde ani chlup, pouze hned na krajnici mi nechal oba parůžky:) Podle síly(slabosti) nárazu a podle toho, že se oklepal během tří vteřin to asi odnese jen s předčasným schozením a případným bolehlavem. Tož totok, to sem ještě nezažil!

Autor: prroud | 08.10.2013 11:01
Palec nahoru,Karle.....svestka je svestka!Uz i ty "blumy",nevim,nevim.

Autor: Krejčí Karel | 08.10.2013 09:50
Absolutně,pouze,výhradně a jedině z trnek,švestek,slivoní,blumy v oficiálně schválené pálenici v Pavlovicích u Caletky.Nic jiného nesbírám,nedávám do kvasu,nepálím,neuznávám pod názvem slivovice.Kdo vypálí pálenku z jiného ovoce,jako jablka,meruňky,broskve,třešně,višně,hrušky,tak to není výsledný produkt u mne pod názvem slivovice,já mu říkám Moravský penicilín.Je to správně:jabkovice-kalvádos,meruňkovice,broskvovice,třešňovice,višňovice,hruškovice...Brambory a řepa je drahá.

Autor: Čestmír Kunetka | 07.10.2013 21:03
Honzovi Lovu zdar.

Karle, přiznej se, z čeho máš ten moravskej penicilín, z řepy nebo z brambor. Aby Fesoj neoslepl a trefil domů :-D

Autor: Krejčí Karel | 07.10.2013 20:13
Lovu zdar!Vím asi s jakou optikou,je to tak?

Autor: prroud | 07.10.2013 20:10
Lovu zdar! :-)

Autor: ValíkVlastimil | 07.10.2013 17:25
Honzo Lovu zdar.

Autor: Ellhenicky | 07.10.2013 08:27
To byla rychlovka.Člověk se těší,jak si posedí a pak je během pár minut vymalováno:-)Jinka Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 07.10.2013 07:59
V pátek navečer jsem vyrazil ven. Kolchozníci se pustili do kukuřic a tak jsem měl v plánu si sednout do skalice na břízu,kde budu vidět na špici prosečených lích a oblouk pole podle lesa. Kolem půl sedmé jsem na místě a od auta pozoruji přijíždějicí traktor s vlekem, jak z pole vjíždí na silnici a valí pryč. Dole u lesa řezačkou plní poslední fůru,po chvilce tam zastavují, slyším mlátit nějaké železo nebo kardan a za chvilku to jede po poli pryč. Idealní stav,říkám si. Zkouším vítr, dobrý. Na ten žebřík ve skalici to bude nejlepší. Lezu na horu, dělám si pohodu, dalekohled, flintu, ještě jsem ulomil jednu boční větev,která mě tam štvala a klid. Asi po čtvrt hodině z líchy vychází kus srnčího - přebarvený srnec. Dole v rohu vytáhl také kus - rezatý,ale nestihl jsem ho přečíst. Z lích vyletují kosáci a různí ptáci a krom jejich štěbetání je klid. Pomalu se šeří. Najednou se na hraně kukuřice objevuje černý flek, druhý, třetí. Stojí a citují. Hnuly se a za nimi se to rovná. Odhadem to typuji na tlupu kolem 20 ti kusů. První tři hrubší, jinak všechno selata jako přes kopírák. Jdou volně po posečeném. Zapírám se v "ležení" a rovnám se jedním ze selat. Pořád jdou, pozici mám dobrou, vzdálenost kolem sta kroků. Napínáček, nádech, bod pořád sedí na kraji ryje a mačkám. Po ráně všechno mizí ve stěně lesa jen jedno chvíli odkazuje na poli. Čekám dál dokud je na poli trochu vidět, ale v prostoru u mě je klid. Lezu dolu a jdu ke zhaslému čuněti. Je to bachyňka, do 25 kg, rána seděla na kořeni krku těsně před plecí a na druhé straně šla kule ven. Výstřelová strana jako dvoukoruna.
Pocta zvěři, v duchu poděkování sv.Hubertovi a červená práce. Dál rutina.
(8x64S, Oryx 12,7g) Lovu zdar

Autor: prroud | 06.10.2013 12:07
Klasika: misto duvery a vychovy.......zakazy....
Proto se tak vysoko ceni ono opravdovy kamaradstvi.Jelikoz je bez podrazu.Vsak si vsimni jak se stridaj manzelky a manzele,jako boty,ale zeptej se jich,kolik maji opravdovejch kamaradu,jestli vubec nejakyho ;-)

Autor: Leon Zumr | 06.10.2013 11:49
jo samostatný lov je zakázaný aby si lidolovci věřily :-)))))))

Autor: prroud | 06.10.2013 10:35
Ha,uz to asi mam,na ulozto neco je,dik.Ptal jsem se proto,ze sice neni spatny jit lovit s kamaradem,ale nejlip jsem si prirody a lesa a lovu uzil vzdycky sam, a odpocinul si,takova ta pohoda pritomnyho okamziku:-).Nebyl jsem nikym a nicim vazanej,takze v klidu a soustredeni:-).Navic si myslim,ze pro hodne z vas je prave tohle tou odmenou a proto to delate,jisteze i krome toho ulovku:-)

Autor: prroud | 06.10.2013 10:33
Vaclave,prosim te jak se to presne jmenuje abych mohl hledat?Dikec

Autor: Václav Sládek | 06.10.2013 10:30
Petře prostuduj si penzum v něm se dobereš i toho proč tři.

Autor: prroud | 06.10.2013 08:01
Maaam otaaazku :-).....jakej je duvod,ze se na kachny musej sejit aspon 3 lidi?

Autor: Miroslav Štědrý | 05.10.2013 21:15
Dnes navečer jsme vyrazily na tah kachen.Po dlouhé době se nás sešlo víc než jen tři.Tak jsme se rozdělily do dvou skupin,jedna šla na takový velky rybník a já se zbytkem na takove dva menší.Posledních dobou u nás kachny moc nelítají a to se potvrdilo i dnes přilétly nám tři konkrítně přímo na mě vystřelil jsem jednu ránu ale přesnou a kachna se v letu zlomila.Letos jsem byl na třetím tahu a na každém jsem střelil jednu kachnu to už se mi nestalo hodně dlouho.
Ráno jdeme do kukuřice tak uvidíme :)

Autor: Krejčí Karel | 04.10.2013 07:58
Lovu zdar!

Autor: prroud | 03.10.2013 19:36
Lovu zdar!.....to zas bude mysi :-))

Autor: Miroslav Štědrý | 03.10.2013 19:29
Dnes o půl šesté jsem vyrazil do revíru.Po dlouhém uvažování kam jít,padlo rozhodnutí na pojízdnou kazatelnu u kukuřice kde se nachází řepkové strniště a louka obklopená houštinou a stojákem.Po deseti minutách z kukuřice na strniště vytahuje srna,podle mého odhadu tak šest let a celkem slabá ve zvěřině ale je to stopadesát metrů a na strništi jsou bodláky,proto si na lov nechávám zajít chuť,po chvilce ai na 300 metrů se objevue srna se srnčetem.ve čtvrt na sedm mi u sousedů pod lesem prochází laň s kolouchem tak se chvíli kochám než mi zmizí z dohledu.A hned potom z kukuřice na louku vychází liška na devadesáti metrech se zastavuje a začíná myškovat,to už mám kulovnici z okýnka kazatelny a čekám na chvíli kdy budu moct zamířit,nečekám dlouho a liška mi nastavuje komoru,bod sedí za lopatkou a večerem zazní výstřel a liška zůstává v ohni.

ráže:243Winchester
střelivo:Winchester power point 100 grain

Autor: Tomio | 03.10.2013 12:05
Včera, první rochající daněk. Počasí jim přeje.

Autor: Krejčí Karel | 03.10.2013 11:48
Svářečku-staré trafo mám už přes 45let,sv.průkaz...jsem zámečník i autogen.V 61 končím s prácou.Ale jen dlouhá dobrá stará ruční práce teď na koleně,do roviny zabrušuji na smirkovém papíru parohové střenky.

Autor: prroud | 03.10.2013 11:32
Tak jednoducha vec me nenapadla:-(,to je tak,jak si jeden zvykne spolehat sam na sebe a za ostatnima kdyz to aspon trosku jde,nechodit(kvuli nepoctivosti a vychcanosti),Karle:-),proto jsem objednal svarecku a i schody si neumele spravuju sam,vsak ja se to naucim:-),jasne ze se mam koho zeptat a taky to udelam:-)

Autor: Fesoj | 03.10.2013 11:19
Já ještě nejsem pevně rozhodnutý - ale pokud pojedu, ještě se s Tebou spojím a nějaký shoz přivezu.

Autor: Krejčí Karel | 03.10.2013 09:12
No pochopitelně v sobotu 26.10.kvůli k tomu jistě náhodou přijedu do Dubu n/M.na mysliveckou slavnost,ale až po poledni,ohledně termínu vycházek.Litry slivovičného penicilínu beru samozřejmě sebou.Prroudovi,zeptat se kolegů,známých,zda něco mají.

Autor: prroud | 03.10.2013 09:01
Jednodussiho neni Karle,ale najit shoz zas takova legrace nebude,spis nahoda:-),myslivcu tu mame jako maku,kazdou chvili nekde slysim kuli,a ti dobre vedi kudy chodit a bejt prvni:-)))

Autor: Fesoj | 03.10.2013 08:48
Karle, zatím nic neslibuji - ale nepojedeš náhodou na Evropskou mysliveckou pouť k p. Kornekovi do Dubu ?

Autor: Krejčí Karel | 03.10.2013 08:17
Prroude,není nic jednoduššího,než s jelením shozem ,si přijet ke mne do Přerova pro kapání v litrových lahvičkách tohoto tekutého moravského,hanáckého penicilínu.

Autor: prroud | 02.10.2013 17:48
Tenhle lek by se mi moc hodil Karle,kazdy rano naprstek,budu hazet v lese oko :-).

Autor: Krejčí Karel | 02.10.2013 16:08
Dnes první nalezený srnčí shoz šesterák s barvou na pečeti.Potěší,ale víc mne potěší rovnější jelení shoz s pěkným vzorem,tmavým zbarvením a rýhováním.Díky všem,kteří se ozvou,vyměním za trnkovou 53%slivovici2012,která za výměnu také někoho potěší a zahřeje před dlouhou a krutou přibližující se zimou.

Autor: Ivo Ondráček | 01.10.2013 22:05
Tak já to načnu. Včera jsem byl zkusit jednoho ze šťastlivců přeživších paličkáčů. V tamní lokalitě to chce pevné nervy. Vytahuje před setměním z lesa na jetelinu. V tu samou dobu (ostatně jako i celý zbytek dne) se ale les, přilehlá silnice i samotná jetelina doslova hemží couralama a jejich čoklama. Teď jak rostou houby je to ještě 3x horší. Takže je tam cca 80% šance, že vám tu čekanou někdo zmaří. Na což tady ostatně nadávám permanentně že:)
Srnec se neukázal, ale směrem od města přiběhla zrazená srna se dvěma srnčaty, jedno je slušné, druhé proti sourozenci vyloženě poloviční. Čekal jsem, že se zastaví v první zarostlé mezi, kde budou hledat kryt. Poté že zatáhnou do přilehlých vrbiček, poté, že to vyhraje zarostlá prohlubeň o kus dál. Ale kdepaaak. Srna vždycky popoběhla, počkala na potomky, zase popoběhla...a tímhle stylem odvedla rodinku až do sousední honitby za horizont, kam až jsem dohlédl. Jen tak pro zajímavost jsem to měřil - útěková dráha po zrazení více než 1200 metrů. Holt naše místní srnčí asi nečetlo tu poučku, že srnčí zvěř po zrazení odskakuje několik desítek, maximálně set metrů, poté jistí, uklidní se a pokračuje v paši...

Autor: Radek Chadim | 01.10.2013 18:44
Říjnové dnes.