Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Čištění zbraně



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel poslík | 21.10.2013 08:28
Po nesčetných pokusech se vším možným co jsem v obchodech viděl, jsem skončil u Brunoxu. Pět let už nic jiného nekupuji a jsem spokojen. Zdar Karel

Autor: Jan Rys | 20.10.2013 08:54
Jaroslav Tatalák: tak to jsme celkem ve shodě. Po střelbě používám Ballistol, sice trochu přijímá vodu, ale rozpouští usazeniny, včetně mědi. Před uložením MT 31. Nevím jak dlouho konzervuje a jak rychle stéká, tak raději hlavně během uložení občas protáhnu lacetkou zvlhčenou MT 31. Spreje nepoužívám, zasviní toho víc, než je radno.

Autor: Jaroslav Tatalák | 17.10.2013 14:06
Jan Rys- Jane na zbraně v armádě se používají na odmaštění a rozpuštění karbonu Triclean a na konzervaci Inkor. Zbraň se rozebere položí do namáčecích košů,ponoří se na 30 minut do ultrazvukové lázně teplého Tricleanu.Po lázni se zbraň uloží do speciálního držáku,nechá se okapat. Pak se ponoří do teplé lázně Inkoru, nechá okapat,zbraň se složí a vloží do smršťovací folie a projede horkovzdušným tunelem. Taktove zkratce dlohodobá konzervace na 5 let. Pro jednotlivé(osobní) zbraně se používá na odmaštění a krátkodobou konzervaci olej ve spreji MD-4O, na konzervaci delší MT-31, který výborně vytěsňuje vodu.Tento olej používám jako univerzál a jsem s ním spokojen. S pozdravem J.T.

Autor: Čestmír Kunetka | 16.10.2013 20:49
Jarine, díky za odpověď k Robla Solo MIL.
Každý se učíme celý život a to že máme něco zafixováno ještě neznamená, že je to dobré. Nové technologie by člověk neměl přehlížet.
Např WD 40 mě hodně zklamal, hlavně co se vytěsňování vody týče.

Fesoji - Balistol má opravdu napsáno co vše konzervuje, ale problém je s obsahem teflonu. Asi používáš Univerzál.
A jak píše Petr Havlín, nejlépe by bylo, po použití nastříkat a dát do skříně. :-)))

Autor: Jarin Beskydak | 16.10.2013 20:44
Tak jsem kouknul do moudrých knih a onen chlupatý kartáček je bavlněný. Sláva nevědomosti a zapomětlivosti.

Autor: Jarin Beskydak | 16.10.2013 19:40
To Čestmír Kunetka:
Ten Robla Solo Mil jsem jednou dobou používal na odměďování vývrtu. Odstraňuje zbytky mědi, tombaku, olova, plastu a střelného prachu. Na hrubší znečištění výrobce v návodu doporučuje naplnit hlaveň až po okraj a nechat přípravek několik hodin působit. Na slabší znečištění klasicky protahovat bavlněný kartáček namočený v přípravku, nechat chvíli působit a vyčistit. Přípravek není neutrální ke kovu, je korozivní, způsobuje hnědnutí, stopy přípravku na vnějších černěných částech zbraně se musí ihned odstranit a přečernit. Tekutina je to vodnatá, je s tím třeba pracovat opatrně.
Když jsem kdysi koupil hodně používanou Zetku v ráži 8x60S, měla vývrt doslova tombakový. Z legrace jsem ze začátku zkoušel deklarovanou účinnost klasického Balistolu, který má odměďovat. Po cca 2 měsících, kdy jsem průměrně 2x denně vývrt naolejoval, po cca ½ hodině přetáhnul asi 5x mosazným kartáčkem, vyčisti bavlněným hadříkem a znovu dokolečka dokola, jsem to vzdal. Subjektivně zmizela možná 1/3 tombakového otěru. Pak jsem na ni zkoušel ten Robla Solo Mil. To už byla jiná liga. Používal jsem tedy pouze to nanášení přípravku tím chlupatým kartáčkem (nevím, zdali je to bavlna, či nikoliv). Stopy tombaku mizely před očima, ale vše to nevyčistilo.
Nakonec mi jeden profesionál poradil přípravek Tetra Gun Copper Solvent. Odstraňuje to shodně zbytky mědi, tombaku, olova, plastu a střelného prachu. Obrovskou výhodou je, že přípravek je kapalina hustoty hustšího oleje – řidšího medu. Výborně se s tím pracuje, po nanesení tím chlupatým vytěrákem se přípravek nechává působit 15-30 minut. Pak již klasický postup – mosazný vytěrák …… . Zůstal jsem u tohoto a v téhle chvíli není důvod cokoliv měnit.
Jinak všeobecně. V průběhu doby jsem na čištění a konzervaci používal klasický zbrojní olej, Konkor, WD40, Break free CLP, Brunox, Balistol a ještě nějaké dva smradlavce. Zůstal jsem již pouze u dvou. Na vše používám již pouze Brunox, vyjma na dlouhodobou konzervaci a pohyblivé části krátkých zbraní Break free CLP.
Lesu, lovu

Autor: Petr Havlín | 16.10.2013 16:24
Nejvíce používám Balistol a také Konkor a Inkor.Nejdůležitější není čím ale jak a jestli vůbec:-).Znám experty co si s čištěním moc práce nedávají.

Autor: Fesoj | 16.10.2013 15:03
Mně se rovněž osvědčil Balistol, bez jakýchkoli škodlivých účinků čistí i konzervuje železo, pažbu i řemen - jen na optiku pozor, ale to snad platí pro všechny oleje.

Autor: Jan Slavětínský | 16.10.2013 10:20
Čestmíre ,v současnosti používám sprey Balistol, také voňavý a ještě mám dvě lahvičky konzervačního oleje (staré zásoby). Jelikož používám leta promaštěný flanelový hadr a mastný vytěrák, vydrží mi tahle olejová zásoba ještě dlouho....

Autor: Jan Rys | 16.10.2013 07:47
Jaroslav Tatalák: Jaroslave, díky za nabídku. Jsem si jist, že to bude zajímat i ostatní kamarády na tomto fóru. Hoď to raději rovnou sem.

Autor: Jaroslav Tatalák | 15.10.2013 21:00
Jane,právě,že jsem konzervoval samopaly na dlouhodobé uložení(do 5 let v kokonu) a i průběžných kontrolách po časových údobích nebylo shledáno narušení koroze ani po 5ti letech. Ale nikde se už nepoužívá ponoření do vosku(snad v Rusku)!Dnešní konzervační postupy jsou úplně na jiné bázi.Pokud chceš bližžší informace zavolej mě přímo na můj email. S pozdravem J.T.

Autor:  | 15.10.2013 16:52

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Čestmír Kunetka | 15.10.2013 14:47
Honzo, zajímalo by mě, zda používáš Zewa Softies, Tento nebo Jumbo, dvou či třívrstvý a zda neutrální či s nějakou konkrétní vůní (mi voní např. heřmánek) :-D

Chlapi, nevím jak vy, ale na vojně na střelnici jsme vždy stříleli tři rány na vyčištění hlavně od oleje.

Spíše by mě zajímalo, zda máte někdo zkušenosti s těmito výrobky:

Konzervační prostředek Rust Pel 51 - kromě mazání pohyblivých částí vytváří na povrchu dílů ochranný antikorozní film, rozpouští asfalt, dehet, zbytky gumy a lepidel, vytěsňuje vodu a lze s ním i uvolnit zkorodované šroubové spoje. Mám vyzkoušené, že vodu opravdu vytěsňuje a dokonale; a s

Robla Solo MIL - je složen ze speciální kombinace s amoniakem, díky němuž se rozpustí nejen ušpinění od mědi červené mosazi a zinku, ale také i olovo, nepřítel číslo 1 pro přesnost zbraně. Ocel, chrom a nikl při tom nejsou zasaženy.

Autor: Radek Chadim | 15.10.2013 12:31
Já čistím flintu jen když je echt mokro, nebo ona je echt mokrá, mám takovej mastnej hadr od Balistolu, tím ji přejedu z venku, tím chlupatým vytěrákem trošičku mastným přejedu hlaveň zevnitř, a vždy když netrefím, nikdy nenadávám ani flintě, ani oleji :-), a ještě jsem tu a tam i po těch několika desítkách loveckých zásazích občas překvapen, jak přesně ta flinta střílí.

Autor: Jan Slavětínský | 15.10.2013 08:53
Osobně v čištění flinty nehledám vědu ani jí z toho nedělám. Používám běžné oleje, které koupím v lověně a jelikož flintu beru do ruky několikrát v týdnu, čistím jí způsobem,že jí po povrchu přejedu mastným hadrem a hlaveň protáhnu mastnou flanelovou lacetkou. Když jdu ven, hlaveň vytřu druhou suchou lacetkou. Toť vše.
Vzpomínám si na otcova známého,p.Romana Kříže ze Sel.Bel, který k němu před léty jezdíval lovit a vždy před tím než vyrazili do lesa, vystřelil ze svého 222 Rem. ránu do meze pro odmaštění laufu. Měl to z fabriky odzkoušené a tvrdil, že ten olej, který střela tlačí před sebou, tak v okamžiku ,kdy kulička opouští hlaveň se vlivem rotace střely rozstříkne do stran a střelu rozkmitá a vychýlí. Také v té vysoké rychlosti že má vliv na odpor střely v hlavni,na těžiště střely a vnitřní balistiku. Jako kluk jsem ho s otevřenou hubou jen poslouchal. Byl to člověk,který znal, byl u toho,u zkoušek, zaváděl v 70 letech do výroby tyto ráže a testovali je. Byl v té době autorem článků v každém čísle Myslivosti.
Já osobně jsem si vyzkoušel, že má mastná hlaveň vliv v ráži 243W a v 7x65R, kde je posun rány cca 5 cm výš (totéž v 7x65R u SPCE i spláclá špička střely - po pádu náboje na zem). U osmiček i 7/57 mi to přijde, že to střílí všechno stejně, mastná nebo vytřená. Vždy ,když beru 243W vytírám hlaveň toal. papírem. Prostě kousek ho natočím na tyčku a protáhnu lauf. Ten papír bere mastnotu suprově a je to chvilka.Proč to neudělat pro svůj vnitřní dobrý pocit..
Jsou prostě lidé co to neřeší a zase je pár těch, co o věci něco vědí, ale ve finále chodí a loví všichni stejně, někdo z nich trefuje na 50 kroků ,jiný na 200. Je to i taková vyšší dívčí...

Autor: Jan Rys | 15.10.2013 05:39
Jaroslav Tatalák: bez ohledu na století. Řídký olej stéká a časem je hlaveň suchá. Před dávnějším časem jsem navštívil vcelku vyhlášenou prodejnu v Praze a našel jsem u několika kulovnic rezavé ústí. Prodavač pak hystericky do hlavně něco stříkal, čímž korozi trochu zamaskoval. Od té doby jsem na to opatrný. Když jsem nechal usadit a trochu vyschnout konzervační Brunox, zbyla mi vazelína. Spousta olejů absorbuje vodu. Dá se o tom doma snadno přesvědčit. Strojní o ocelové součástky se dlouhodobě konzervují nástřikem nebo ponořením do vosku. To se určitě netýká loveckých zbraní, ale vzpomene si někdo jak byly konzervované samopaly v NZ ?

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.10.2013 19:47
Jane v dnešní době na zbraň neutrální olej(co to je?)vazelína a vosk? Nejsme snad v 19. století. S pozdravem J.T.

Autor: Tomáš Peroutka | 11.10.2013 18:03
RE Jan Rys - v principu máš pravdu, ten Break Free CLP je však univerzálnější,
tady je odkaz v češtině :http://www.clpservis.cz/break-free.html

Autor: Jan Rys | 11.10.2013 09:47
Jaroslav Tatalák: Je pravda, že teplota hoření Teflonu je asi 550 stupňů, což u výstřelu určitě je, i když jen mžikově. Ale raději mám vývrt prostý i od zplodin hoření Teflonu.

Měli bychom rozlišovat čištění vývrtu od konzervace vývrtu. Od čištění očekávám rozpouštění usazenin a zplodin hoření, jakož i tombakových otěrů. Následná konzervace neutrálním olejem, vazelínou, případně voskem - podle požadované doby konzervace a podle prostředí, ve kterém bude zbraň uložena.
Před loveckou střelbou bohatě postačuje vývrt vytřít do sucha.

Autor: Jaroslav Tatalák | 10.10.2013 19:59
Tomáši,pomohl jsi mě v odpovědi Janu Rysovi.Při teplotě výstřelu se netaví, ale hoří a tím nemá na vliv výstřelu(mimo první) žádné další účinky. Jinak při další konzervaci je univerzální a zanechává po sobě teflonový povrch, čímž vytváří prostředí na dlouhodobou konzervaci S pozdravem J.T.

Autor: Tomáš Peroutka | 10.10.2013 08:08
Re Jan Rys: Ahoj Honzo, máš pravdu,ale v praxi k tomu asi zřídká dochází, nemluvě o tom, že hlaveň velmi dobře vytírám.Používám jej šestým rokem a bez problémů. Break free CLP má ještě jednu velmi dobrou vlastnost a tou je stálost konzervace, prakticky 3 roky po ošetření nemusíte na zbraň šáhnout a konzervaci obnovovat.

Autor: Petr Havlín | 10.10.2013 07:29
Já se divil tomu,že pokud nebudu hned druhý den střílet,tak tam ty zplodiny nemusí být úplně gut.Jinak s odmaštěnou a vytřenou hlavní do sucha na 100m mi to chodí na centr.Chápu,že nějakých 300m a výše má určitá specifika.

Autor: Jan Rys | 10.10.2013 06:59
Tomáš Peroutka: Break Free obsahuje mikroskopické částice PTFE. PTFE je nehořlavý, ale při teplotě výstřelu se taví a může se "natavit" na stěny hlavně.

Autor: Krejčí Karel | 10.10.2013 05:42
Výstřely při sportovní,větší vzdálenost,slouží nejen k odstranění zbytků konzervačních prostředků,zplodin z předešlých zbytků,ale tkzv.zaolovění nanesení povrchu jiným druhem střeliva,zplodin,jiný druh střel,střeliva,prachu,teplotu při stejném intervalu střelby při sportovní střelbě...Dělával jsem to dříve,když jsem aktivně střílel sportovní střelbu každý den,při tréninku,testování,nástřelu,závodech...
Jinak jsem používal pro loveckou střelbu v kulových zbraních v 80 letech teflonový přípravek Tetra Gun.

Autor: Fesoj | 10.10.2013 01:44
Péťo, asi jsi mě malinko nepochopil - já nemluvím o suché a čisté flintě, ale o zbrani, ze které bylo PO VYČIŠTĚNÍ znovu vystřeleno. I když se jedná po jedné či dvou ranách o malé množství povýstřelových zplodin, přece jen tam jsou, na vývrt působí a určitě mu nedělají při dlouhodobém uložení dobře. Jinak plně souhlasím s Tomášem, co se týče těch zanedbatelných rozdílů při běžné lovecké střelbě.

Autor: prroud | 09.10.2013 23:41
Panove,mate to stejny jako s naradim,kdo v nem ma bordel,moc prace a kvalitni v normalnim case neudela,kdyby se rozkrajel:-).Vsechno chce zkratka to svoje.Myslim Josefe,ze kdyz das flintu do suchy skrine,klidne ji muzes mit vycistenou jak se ma,do sucha vytrena hlaven davno neznamena,ze je uplne sucha.Ma to tu vyhodu,ze kdyz ji pak vyndas,vis ze staci jen protahnout a muzes ji pouzit.Ovsem kdybys ji chtel zakopat pod strom na horsi casy,pak mas s tim konzervovanim uplnou pravdu:-)

Autor: Tomáš Peroutka | 09.10.2013 22:07
Zdravím,jelikož se zabývám jak loveckou tak i sportovní střelbou,tak přispěju svojí troškou do mlýna. Kritéria mezi běžnou loveckou střelbou a sportovní střelbou na velké vzdálenosti jsou natolik rozdílná, že to, co vyhovuje z hlediska přesnosti pro běžnou loveckou střelbu, nemusí vyhovovat pro střelbu sportovní.Rovněž tak jsou rozdíly mezi kvalitou zbraní a střeliva , používaných na long range a na loveckou střelbu. Rozepisovat se o tom dopodrobna nebudu, bylo by to na hodně dlouho. Z vlastní lovecké praxe si troufám říct, že rozdíl, mezi první studenou ránou a ránou následující je natolik zanedbatelný, že při dobře vyčištěné a odmaštěné hlavni nemusí mít dobrý střelec obavy, že by na běžnou mysliveckou vzdálenost do ca. 200 m nezasáhl přesně komoru spárkaté zvěře.Jak se říká, sebechvála smrdí, ale osobně jsem schopen na 200 m z klasické lovecké opakovačky vybavené kvalitní optikou první a druhou ránou zasáhnout na 200 m terč velikosti krabičky od cigaret.Jinými slovy,při dobře vyčištěné a do sucha vytřené hlavni jsou rozdíly mezi první a dalšími ránámi z hlediska běžné lovecké střelby zanedbatelné.Na konzervaci zbraní včetně hlavně používám olej Break Free CLP a na čištění a odmaštění hlavně bavlněné čistící válečky od firmy VFG. Hlaveň při odmaštění protahuji opakovaně tak dlouho, dokud čistící váleček není čistý a beze stop mastnoty,tj. jak dětská prdelka.

Autor: Fesoj | 09.10.2013 21:45
Petře, to, jak to praktikuje ten srřelec na LR, má něco do sebe, protože když jsem ještě střílíval závodně z malorážky, taky jsme /a bylo to i oficiálně povolené/ před vlastním závodem dávali jednu ránu do "pešunku" mimo terč kvůli odmaštění hlavně. Ono když se to neudělá, tak to ten nástřel rozhodit sice nemusí, ale může. Ovšem nemyslím, že by bylo dobré po vyčištění odmastit lauf v případě, když vím, že z jakéhokoliv důvodu zbraň dlouhodobě uložím do skříně a střílet nebudu.

Autor: Ivan Nedvídek | 09.10.2013 21:11
Zdravím, myslím, že problém je trochu složitější, týká se nejenom vyčištěné hlavně(jak moc a čím), ale také studené a teplé rány. Mám své praktické zkušenosti, ale netroufám si je úplně zobecnit. U mých flint to funguje u každé trochu jinak, ale v zásadě vždy při lovu mířím na "studenou ránu". Snad Figi, nebo Jindra a další zkušení střelci by nám k tomu řekli více. IN

Autor: téměř | 09.10.2013 19:30
myslím že každý má na čištění zbraní svůj zaručenej postup a že se nikdy nedobereme k tomu jak zaručeně zbraň vyčistit,někdo nechává lauf suchý,někdo zase plnej oleje,no je to alchymie,myslím že je dost důležitá nějaká zkušenost s čištěnim a když funguje tak bych to jinak nedělal

Autor: Petr Havlín | 09.10.2013 17:23
V neděli jsem byl na střelnici a potkal jsem tam člověka,který se zabývá střelbou LR(velké vzdálenosti). Zajímavě jsme si popovídali při čištění jeho speciálu na LR ráže 308W. Po perfektním vyčištění vystřelil dvě rány mimo terč.Na mou otázku proč odpověděl,že se tak vypálí poslední zbytky oleje,který by potom mohl rozhodit nástřel při střelbě na velkou vzdálenost. Co na takovýto postup říkáte? Moje námitka že se hlaveň opět znečistí řekl, že po dvou ranách je to zanedbatelné. Já sám vždy vytírám do sucha opravdu dlouho,až mi občas žena říká,že blbnu:-) a lítá to vždy dobře.