Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Co letošní hony a naháňky?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 15.02.2014 13:13
trochu větší naháňka,jinak nic špatného.

Autor: prroud | 14.02.2014 14:53
Kdyby ses to sakra aspon snazil omluvit tim,ze k tomu jsou myslivci tlaceny:-))(kdyz se nedokazou vzeprit)

Autor: ValíkVlastimil | 14.02.2014 14:28
Ale tady vůbec nejde o snížení stavu černé, ba naopak...Všechno je pěkně za €čka...

Autor: prroud | 14.02.2014 14:06
Zas je ale asi pravda Vlastiku,ze nic lepsiho na to jak dostat ucinne cernou za odpoledne asi jeste nemame.Njn,vedet ze se treba za tejden nastrili stejnej pocet individualne,nemel bych co resit a tyhle akce bych utnul s tim,ze bych udelal treba tejdenni povinny individualni lovy:-),chces lovit pro sebe,fajn,tady mas kvotu co musis nejdriv nastrilet do spolku:-)).Zadny do 30 kil je tvoje:-)))).Nejdriv splnis kila na spolecnou hromadu ;-).Jestli si tady ctou nasi myslivci,tak abych se uz bal pachnout do lesa,sakra:-))))Abych tu vahu broku v gatich unes:-)

Autor: ValíkVlastimil | 14.02.2014 14:02
Peťo ani já ne, komerce nic jiného. Maral bude určitě souhlasit viď (chtěl jsem napsat tvoje jméno ale...).

Autor: prroud | 14.02.2014 13:32
Uz chapu proc mivali kdysi takovej vichr pred zpevem "ktoz su bozi bojovnici" :-))))
Jinak tomuhle zpusobu "lovu" nejak nemuzu prijit na chut......jelikoz to vlastne nejde pojmenovat.....a kdyz to pojmenuju spravne,budu sezran,ukrizovan a upalen:-)))),na me to dela dojem adrenalinovyho zpusobu porazeni zvere,v tomhle pripade jeste navic za ucelem vejdelku......budete se zlobit,ale tuhle "tradici",opravdu nemusim.

Autor: ValíkVlastimil | 14.02.2014 13:10
Krásné konce naháňek, až mi zamrazilo...http://www.videapro.cz/video/595-nahanka-se-slidenim-honitba-cizova-vraz/

Autor: prroud | 17.01.2014 19:07
Ano strejdo :-) "Dalnicni hlidka", tu muzu :-).Jak rikas: "sahnete mi na psa a branim svou rodinu,na krev!"

Autor: strejda zajíc | 17.01.2014 18:57
A pak se také někdy stává,že lidé v tlaku nemají čím dostřelit těžší kus černé,protože zbraň jsou líní nosit.(Vaškůůůů,honem sem poď!)A ne všichni psi jsou schopni takový kus udržet a ne každý dokáže dát záraz divočákovi(aneb jak píše Harald,ho zapíchnout).Na prase do 50 kg(vyvržené)stačí běžný zavazák o délce čepele cca 13 cm.A samozřejmě odpovídající psi,resp.pes.Zejména pokud ho mám při sobě,tzv.beihund,a nemusí to být molos starého typu,stačí i bulíček,aby ochránil svého stárnoucího pána.A přestože dodržuji předpisy,nemám problém se zárazem na srdce,protože "tohle pouto,to je mi nad zákon".Tím myslím člověk a psi.Kdysi dostřelil jeden hajný divočáka na slecho,když ho držela Dolina za ryj a téměř ztratila sluch!A to to dopadlo ještě dobře.Zejména pro mne,jinak jsem měl na krku ublížení na zdraví.:-)))

Autor: Martin Skřivánek | 17.01.2014 01:05
Haralde ok. jak říkáš ,když ji nemám na začátku tak ani na konci.to beru.

Autor: prroud | 16.01.2014 17:27
Tvuj nazor Radku,fajn,ale dokud si lidi budou delat v tom spatnym smyslu slova ,co chteji,bez presne definovanejch zakonu se neobejdeme.Sam vidis jakej je bordel kdyz stojej zakony za starou belu,natoz nebejt zadny.Nejsme a jeste dlouho nebudeme zrali na zivot bez zakonu,tim spis ze proto ani vubec nic nedelame....to neni skepticismus,jen konstatuju holou realitu:-)

Autor: Harald Altmann | 16.01.2014 16:55
Martine, to není o tom to s flintou vydržet ještě 5 minut. To je o tom, že ji prostě nemá s sebou. Třeba já (a spoustu jiných) jezdím jako honec se psem na naháňky bez flinty. Takže ji nemám ani na nástupu ani na výřadu.

Autor: Radek Chadim | 16.01.2014 15:57
Františku, to není o blbcích. Ale na společném lovu, kde je spousta cizích lidí a víme jak je to s disciplinovaností lovců a honců, tak reflexní prvky prostě zvyšují přehlednost v často dost nepřehledných a dramatických situacích. A žádné kraviny typu "144 čverečních palců" v zákoně není třeba vymýšlet, neb v autě reflexní vestu určítých kvalit by měl mít každý. Mě se třeba líbí model, kdy na štontech mají reflexním pásku na klobouku a v lečích minimálně vesty.

Autor: Fesoj | 16.01.2014 15:30
Co se týče těch oranžových vest, případně pásků na klobouk a zejména obojků v reflexní barvě pro psy /tam hrozí největší nebezpečí/, nic proti tomu. Ale na duhou stranu - co si mám myslet o tom, když si na individuální lov šoulačkou někdo vezme slušivou čepici z liščí kožešiny ? Podle mne je to potenciální sebevrah. Zastaví někde, kde je částečně krytý keři nebo stromky, vidět je právě jen ta čepice. Někdo jiný zahlédne v protisvahu mezi smrčím světlý flek, dalekohledem se ujistí, že jde skutečně o lišku, nezkoumá, kde má hlavu a kde zadek, však to kule vyřeší, udělá bác a je to... Já sice také ve velkých mrazech nosívám kožešinovou beranici chlupatici, ale jen na noční čekanou.

Autor: prroud | 16.01.2014 09:17
"in areas open by regulation to gun deer season are required to wear an outer garment above the waist with a minimum of 144 square inches of hunter orange or either a full size hunter orange hat or cap". Volne prelozeny : "v mistech povoleni sezonniho lovu jelence puskou jsou lovci povinni nosit od pasu nahoru "loveckou oranzovou" svrchni cast odevu a cepici,oranzova musi pokryvat minimalne 144 ctverecnich inchu(inch je cirka 2,5 cm) horni pulky tela(coz je celkem vic nez jen vesta s cepici,ale cela bunda)".Nemyslim si ze pri lovu flintama kdy se sejde x lovcu je tenhle zakon z tech hloupejch.I kdyz souhlasim Frantisku,ze pred blbcem se uchranit neda,to rikaj nakonec i cisla za- a postrelenejch kazdou sezonu,lemplovina a chlast.Ale vsimni si,jak je ten zakon postavenej,mluvi naprosto jasne,nejde zaklickovat.Ne jako nase "patlanice".
A jeden postreh,kterej me prekvapil.V sezone dobrovolne nosej oranzovy vesty a cepice i "civilove" v zajmu vlastni bezpecnosti,ktery se hejbou v blizkosti lesa kdyz je lovna sezona!U nas neco nemyslitelnyho,ze by lidi sami od sebe pomohli lovcum od problemu.....navic maj rangeri pochopitelne lepsi prehled kde kdo v lese je ;-).Prece jen se bavime o flintach, strileni a bezpecnosti,kuli zpatky nevezmes.

Autor: Martin Skřivánek | 16.01.2014 08:47
já myslím že nikoho neubyde to s flintou ještě 5min vydržet no ale když víš že to pochytali psi tak ok.

Autor: František Dušák | 16.01.2014 08:05
Re Radek:
Radku, vůbec se mi nelíbí, ta tvoje věta "to by v tlaku už mělo být zákonem povinné". Tady už je všechno tak dováděné ad absurdum, že vůbec se nenechává prostor normálnímu rozumu. Žádný zákon, žádná vesta neuchrání před blbcem. Dovedu si představit, až by bylo nošení vest v zákoně, že by zákon obsahoval kolik cm2 má být na těle vidět. A k policajtům by přibyla kontrola inspektorátu práce, zda vesty odpovídají. Nechtějte, proboha, na všechno zákon. Máte snad svůj rozum, který by měl být výše než zákon. Na všechny ty nesmyslné zákony jednou stejně doplatíme jako civilizace.

Autor: Harald Altmann | 16.01.2014 03:33
Ad Radek: pokud jde na naháňku s flintou, pak to má být tak jak píšeš. Ale Vlastovi vadilo, že někteří nemají flinty (konkrétně předseda) na nástupu a na výřadu. Ale stejně si myslím, že mu šlo víc o rýpnutí, než o cokoliv jiného. Ale je to jen můj názor. S Dakslem jsem to, přestože jsem jeho Beihund, nekonzultoval.

Autor: Harald Altmann | 16.01.2014 03:26
Martine, byl jsem Tebou osloven tak reaguji, Ellhenicky to nenapsal zcela přesně. Ona smečka několika psů to prase (menší kus) skutečně zastaví a co pak s tím? Mnozí lovci (myslivci) by ho jistě zastřelili bez ohledu na to, že na něm "visí" psi. Kdo ale má IQ nižší než ego, ale přesto dostatečně vysoké aby mu to myslelo, pak to prase zapíchne. Bo výstřelem by mohl poranit psa(y) nebo je i jinak poškodit. Samozřejmě je ještě zákonná možnost psy pochytat a prase pustit. To se mi jeví ale jako blbost, nevím jak ostatním.

Autor: prroud | 15.01.2014 22:55
To resi kukla a rukavice,bila tvar sviti na dalku,stejne tak ruce!Ja se ptal,protoze vim jak vidi jelenec,ale nevim,jestli to plati obecne,s vysokou to bude nejspis stejny,mozna i se srnci,ale s cernou si nejsem vubec jistej.Jinak jo,dojdou,ale zradi te silueta,jsou na ni nauceny,i na to uz existuje obleceni(optifade specialne,jinak cokoliv co te "rozostri",treba digital acu kamuflaz).Pohyb je jasnej,ten chyta za oci.Ale myslim si,ze oranzova vesta bude pro strelce fajn,zvire v uprku neni az tak ostrazity,jak te nevidi hned a nezmeni smer,pak uz by pro nej melo bejt pozde.Muflona jsem nesoulal,urcite ho zkusim,dik za tip:-).Mam nasoulanou vysokou,srnci,kamzika a cernou.Vsechno jen v acu hadrech a "neutekly by":-),bylo to do dvaceti metru.Dokonce jsem byl i navetrenej,presto byly zmateny,oci me jim nepotvrdily.Optifade mam,ale jeste jsem ho nemel v lese na sobe,nic lepsiho "ze prej",jeste neni.Dokud nevyzkousim,nepotvrdim.Muj osobni nazor je,ze kamuflaze jsou hlavne jen vybornej kseft.Trefit barvu zimniho srnciho,sedohnedou,verim,ze nebude nic jinyho potreba,priroda je nejlepsi ucitel.Ale jedno vim na 300%,mam vyzkouseny,jak nezakrejes oblicej a ruce,nepomuze ti nic a maj te na velkou dalku.To stejny jak vyperes veci do lesa v beznym pracim prasku,budes celej modre svetylkovat,jak zarovka,spis zarivka,ve dne i v noci,ty to nevidis,zvirata vyborne......

Autor: Michal Brabec | 15.01.2014 22:16
To jo, všeobecně platí, že stejně jako u člověka, zvěř lépe vnímá jasné barvy, barvy tlumené (tradiční myslivecké) už nerozlišuje podle odstínu, ale daleko lépe vnímá pohyb. Jistě víš, že když nepohnutě stojíš, srnčí k Tobě dojde i na několik metrů. To platí hlavně pro spárkatou, s vyjímkou mufloní zvěře, která Ti spočítá chlupy v nose na 300 metrů a na obličej reaguje i na větší vzdálenost. Proto šoulaná na muflona patří právem mezi nejtěžší lovecké disciplíny.

Autor: prroud | 15.01.2014 21:59
Samozrejme ze jde v prvni rade o bezpecnost! Ale kdyz vim jak zver vidi,muzu skloubit tri uzitecny veci dohromady,bez namahy,strelcum dam oranzovy vesty,nejlip i cepice at je zver nevidi,lidi jo,honcum zluty,modry nebo cerveny at jsou videt i zviratama,spis je pozenou.Kdyz se dohodnou vsichni na barvach,hned bude i vetsi poradek a prehled....a videt jsou vsichni.....
Jinak o to jak zver vnima urcite jde,kdyz strelce nevidi,dostane se k nemu bliz a lip na ranu....

Autor: Michal Brabec | 15.01.2014 21:46
Proude, tady nejde o to, jak zvěř tyto barvy vnímá. Jde hlavně o bezpečnost odvážlivců v tlaku, aby mysliveček lačný rány poznal, že čuník v oranžové či žluté vestě se vyskytuje vskutku málokdy.
Jinak samozřejmě studie o barevném vidění zvěře existují.

Autor: prroud | 15.01.2014 20:44
Jak to vlastne mate s vestama Radku?Vzhledem k tomu jaky barvy zver vnima a jaky ne.....existuje u nas vubec nejaka studie v tomhle smeru?

Autor: Radek Chadim | 15.01.2014 18:46
Haralde, když někdo jde na lov s flintou, tak na nástupu i při výřadu by zbraň mít měl. Já jsem to z lenosti taky jednou u nás na naháňce ošulil a bez odezvy to nezůstalo.
Co se týče reflexních bund a jiných takových doplňků, tak na nástup si já vestu beru, na výřad si ji obvykle sundávám. Ono na nástupu před lovem je alespoň patrné, kdo se hrne do tlaku a kdo na štont, o jejím použití při lovu ani nemluvě, to by v tlaku už mělo být zákonem povinné, protože občas se člověk dostane i tam, kde polovina lidí v tlaku vesty má, polovina né, to je pak takový zmatek a celkově nepřehledné až hrůza, prostě vesty jsou vesty, lépe se drží řada a rychleji hází flinta do ramene i v nepřehledném terénu a já si vždy říkám, proč nás to nenapadlo už mnohem dříve.
Jinak teda v sobotu jsem byl též na náháňce a nepadla ani jedna rána :-), kromě jedné lišky co utekla jsme nic lovného nepotkali, tak jsme se alespoň pěkně prošli a pak utužili kolektiv, to je taky potřeba :-).

Autor: Tomáš ČENĚK | 15.01.2014 15:17
Michale, nic se neděje, prostě jsi reagoval na něco, s čím nesouhlasíš. Na toto fórum koukám pravidelně, vlastně již od dob "old fóra" na myslivosti, jen zřídka kdy sem něco napíšu, protože se necítím dost zkušený na to, abych tady někomu radil. Souhlasím s železnou pravidelností s příspěvky Jendy Slavětínského a Rudy, když sem napíše. Ta videa jsou podle mne povedená a jejich autor nemohl ovlivnit dění před kamerou. Ale prohřešky, které natočil, snad nemohou bránit tomu, aby tato videa umístil na veřejně přístupné stránky. Diskuzí nad tradicemi tu je a bylo mnoho a většina končí konstatováním, že je to jen o lidech, kteří tvoří spolek. Mi z těch videí nemůžeme vědět, jak hříšníci dopadli u soudu o poslední leči. Tuším, že zrovna Daksl tvrdě šel proti takovým převzatým nesmyslům. Mě "lovu dík" také ježí vlasy na hlavě. Proto když mi jsou myslivečtí patroni nakloněni a je mi předáván úlomek, vždy odpovím nahlas "ZDAR", aby to ostatní slyšeli a ti "lovudíkaři" zapřemýšleli. Na můj vkus jsem napsal už mnoho řádků a zase se na nějaký čas odmlčím. Jen vás přátelé poprosím, další diskuzi o tradicích české myslivosti přesuňte na odpovídající téma, ať to tu Radek za chvíli nemusí rovnat. Díky.

Autor: Václav Sládek | 15.01.2014 14:02
Nejen ti kterých se to netýká ale i někteří hospodáři kteří si jistě zkoušky nekoupili a měli by být mladým příkladem.Sám se nepokládám v mysl. mluvě za kovanýho ale když říjkají slovilo se lovcudíkují,lovudíkují zatínám zuby i když bych je s chutí hned šel nakopat víte kam pře všemi účastníky akce.

Autor: strejda zajíc | 15.01.2014 13:59
V sobotu naháňka-uloveno 19 kusů černé zvěře!Náš místní rekord,je znát,že v těchto místech měli divočáci několik let klid,zřejmě důležitější než potrava.Lovu zdar!
Vlasto,opatrně ve vyjadřování,aby ses nedotkl někoho,kdo má ego větší než IQ.Budeš pak označován žalovatelnými výrazy,ale co si vezmeš na anonymním bezdomovci?

Autor: Pavel Černý | 15.01.2014 13:39
Rudo, souhlas. Nikdo není dokonalý, ale co lze dnes běžně v našich luzích a hájích v myslivosti vidět a zažít, je opravdu děs. Tohle (až na toho Lovudíka) má úroveň velmi slušnou.

Autor: Pupek | 15.01.2014 13:19
Souhlas Michale.Různá lovecká videa lze najít naprosto všude.Pokud ,ale dá někdo video na MYSLIVECKÉ forum,měl by počítat s tím že bude rozebráno el.tužkou a na nálezené chyby ukázáno.Nevidím v tom nic zlého,naopak je to velký přínos nejen pro začínající myslivce,ale i pro nás starší.Za to ti patří Tomáší dík. . .Pokud si,ale nepřeješ komentáře tak to příště napiš(pouze na koukání) pak to ovšem strácí smysl něco takového sem vůbec dávat.Vše v dobrém. Pupek.

Autor: Michal Brabec | 15.01.2014 12:55
Tomáši, omlouvám se, že jsme odbočili od tématu, ta videa jsou skutečně moc pěkná. Ale uznej, že pod to, co napsal Rudolf, by se měl podepsat každý z nás.
Poslední dvě věty Tvého příspěvku se můžou "tesat do kamene"

Autor: Rudolf Husák | 15.01.2014 10:41
Reaguji částečně na příspěvek Michala Brabce,úlomky.
Vidím to na naháňkách na které se občas dostanu.Ovšem přátelé, co je někde k vidění při předávání úlomku,co někde dokáží dát úspěšnému lovci jako úlomek za hrůzu u zvěře na výřadu za klobouk.V mnoha případech jde o urvanou velkou rozčepejřenou větev,mnozí myslivci neví kde stát u zvěře,někde nemají zase ani místo,kam se postavit, někde ještě ty přitroublé až obhroublé poznámky a kecy přihlížejících členů,kteří si o sobě dokonce ještě myslí, bůch ví jak nejsou vtipný a zajímavý. Je to především velká ostuda a za mnohé myslivce a jejich slovní výrazy u výřadu, se stydím.
Jinak k pořádání velkých akcí,sám vím co obnáší připravit naháňku,na které je kamera a sjede se Vám přes 100 lidí a většinu z nich neznáte. Je na celém výboru MS a následně vedoucím naháňky a dalších určených lidech z MS, jak si celou akci připraví,ale nikdy to není na 100%.
Předávání úlomků,je především úcta a pocta ulovené zvěři,kterému přihlíží celý kolektiv myslivců, loveckých hostů a honců.Předání úlomku má mít jistou důstojnost a úroveň a né být doprovázena nejapnými a přihlouplými poznámkami a o výrazech,, Lovu díků a jiných nemluvě.
Měli bychom být hlavně dobrým příkladem pro mladé nastupující myslivce,vycházející z Okresních mysliveckých kurzů,kteří,(někteří) o myslivecké mluvě,tradicích a mysliveckých zvycích toho moc neví.

Novodobých,myslivosti neznalých a namyšlených myslivečků,kteří si lovecký lístek,zbrojní průkaz,klobouk,gumovky, klacek na střílení a ostatní nutné věci k myslivosti někde koupili, těch se můj příspěvek netýká.

Autor: Leon Zumr | 15.01.2014 10:35
nevím čemu se divíš tohle je ta pravá česká myslivost

Autor: Tomáš ČENĚK | 15.01.2014 10:26
Tak nevím. Dal jsem sem ten odkaz z důvodu, že jsou tam podle mně opravdu pěkné záběry z lovu a zaznamenané výřady několika spolků. Diskutovat by se podle mně dalo o tom, jak střelec táhne zbraní s prasetem přes kameramana a dokonce v tu chvíli prase střílí, nebo že tam chodí chlapi s nezlomenými zbraněmi s rukou na hlavni a šermují s nimi přes ostatní účastníky akce, což je velice častý prohřešek našich střelců. (Ale tato diskuze by měla probíhat spíš na nějakém vláknu "bezpečnost na společných akcích".) Zatímco vy tu řešíte oranžové oblečení na nástupech a výřadech nebo jestli má Pavel (Daksl) flintu na výřadu, přitom na nástupu ji neměl. To jsem tedy nechtěl. Tradice ano, ale jsou důležitější věci v životě. Tradice se řeší u soudu na poslední leči, bezpečnost na společné akci někdy řeší opravdový soud...

Autor: Martin Skřivánek | 15.01.2014 08:35
asi jo :-).

Autor: Pupek | 15.01.2014 08:18
Velká škoda že tento přispěvek nenapsal Ellhenicky do vlákna jak vylepšit obraz myslivosti,tam by to byla opravdová perla.

Autor: Ellhenicky | 15.01.2014 06:37
Martine,ten bez flinty byl psovod a prase usmrtil pravděpodobně dýkou.Kdyby se našel nějaký rejpal, tak by se mohl zeptat,zda mohl či nemohl, protože záraz se provádí u postřelené zvěře,ale někteří psovodi mají psy tak vycvičené, že prase drží a oni jej pak usmrtí aniž by vidělo nějakého střelce. Toto jsem slyšel na naháňce, když jsem byl se psem v tlaku a bouchal, který se nedostal k ráně měl nějakou lítost či zlost:-)

Autor: Michal Brabec | 14.01.2014 23:33
Chlapi, ať se to tady zase nezvrhne... U nás taky mají všichni vesty už na nástupu - je to jasný proč. To nemá cenu rozebírat. Proto jsem to nazval "šťouráním".
Ale to, že při předávání "větve", místo třívýhonkového úlomku (Kdyby lovec v dalších lečích něco ulovil, byl by ozdoben jak sniper vietkongu), stojí předávající u temene ulovené zvěře (což je místo lovce), to mi docela vadí, už proto, že je to ukázka "pro kameru", jak má tento rituál probíhat. A tady nezachovat tradici nic neomlouvá. Jen neznalost.

Autor: Martin Skřivánek | 14.01.2014 22:44
Haralde a čím to ti štastní střelci ulovili když přebírají úlomek bez flinty? :-)

Autor: Harald Altmann | 14.01.2014 22:33
Valíku, Valíku, ty jeden.... Kde jsi vyčetl, že všichni na naháňce musí mít flinty? Co když se jedná o honce, kteří nemají zbroják? Například adepti. To se nesmějí zúčastnit nástupu a výřadu? Honci v leči nejsou od toho aby stříleli, ale tlačili zvěř na střelce. Ne každý je "casný" si vystřelit....
K těm výstražným bundám (vestám) na nástupu asi tolik. Projdu jako honec poměrně dost naháněk za rok. Ne všude je možnost mít u sebe šatník a teprve po nástupu se převléci. Často je nástup jinde, než mám auto. Nebudu přece na nástupu mrznout jenom v košili a výstražnou bundu v batohu či jinde schovanou. Navíc po nástupu dochází hnedle k rozdělení do skupin a není čas na nějaké převleky. Pokud se jedná o vesty, tak ty by určitě šly strčit třeba do kapsy. Ale zase by tam bylo několik honců ve výstražných bundách a někteří bez výstražných vest. Takhle jsou alespoň honci na první pohled jasní. Například při počítání na nástupu.

Autor: Radek Chadim | 14.01.2014 14:54
Pár let (více než pár) jsem hrál fotbal, a že by jsme při zahajení na provolání rozhodčího "Fotbalu a sportu nazdar" odpovídali "Sportu a fotbalu dík", to jsem nezažil :-). Tím přáním a provoláním "Lovu zdar/Sportu zdar" ten dotyčný vyzývá svůj protějšek, aby vyřkl slovo "Zdar", nic víc, nic míň, to jediné dává smysl. Lovu dík, lovcův dík a další zběsilé kombinace jsou i logické blbosti, ale protože se nad tím nikdo kdo to používá nezamyslý, tak se to úspěšně šíří dál, i když s tím, jaký je to myslivec a člověk to nesouvisí :-).
K tomu střelci na cestě z toho videa MS Blaník Hroby prvni část (asi), on střílí tu první ránu ještě poměrně dost před sebe, když si to zastavíte v době výstřelu, tak je to poměrně ještě vidět. Ale z flinty vyšlehl dým a on jak táhne tak to skoro vypadá, že střílel po řadě - proti kameramanovi. I když v tomto případě nechápu, proč ty rány nenechal až za sebe, když i za zády měl z pohledu kamery dost místa a přehledný terén na dvě rány, ale nikdo z nás tam nestál, tak bůhvíjak jak to tam v reálu vypadalo.
I já bych měl dost videí, ale na publikování to moc není :-), to by teprve byla ta naše krásná česká myslivost vybarvená v pravdivých barvách. Ale na Videdapro.cz jsou ty videa celkem dobrá nejen kvalitou, ale i z mysliveckého hlediska, i když...

Autor: prroud | 14.01.2014 12:39
dobry:-))

Autor: Karel poslík | 14.01.2014 11:57
Já jsem toto video ještě neviděl, ale obecně vzato obdivuji ty, kteří si troufnou pozvat na společnou akci kameramana a ještě to mohou potom publikovat. Musí to mít organizačně zmáknuté a musí důvěřovat všem účastníkům. Společný lov je vždy díky mnoha vnějším vlivům jedna velká improvizace, teda alespoň z pohledu nějakého filmování. Zveřejnit potom takový dokument může být jako stryptýz. Ne každý to dokáže, protože se může oprávněně obávat toho, co všechno bude vidět. Co se týče „Lovudíků“, nejen v myslivosti se vždycky najde nějaké chytlavé slovo nebo slovní spojení, které vypadá neodolatelně atraktivně a potom se začne šířit jako lavina. Používá se všude a hlavně tam, kde se vůbec nehodí. Podívejte se na regionální zpravodaje některých TV stanic, nebo interview s úspěšným sportovcem. Jdou příkladem, co budou říkat oni, bude atraktivní pro celé masy. Vzpomeňte na neustále několikeré opakování každého druhého slova ve větě, které bývá ještě hustě prokládáno táhlým „eeeemmm“. Ten kdo to dělá, si v tu chvíli připadá zajímavě, vůbec se necítí jako dement. To máte myslivce, který se celý život ptal : „Co jsi ulovil, nebo co jsi střelil ?“ a najednou přijde s otázkou:“ Co máš sloveno?“ A proč tomu tak je? Protože od vedoucího honu slyšel nad výřadem, že se „slovilo“ …. . Nebo to také slyšel od funkcionáře na členské schůzi. Navrhuji dotáhnout tuto část mluvy do konce. Tak jako na Lovu zdar odpovídáme krátce Zdar !, odpovídejme na otázku co jsi „slovil“ rovněž krátce a jednoslovně Hov.o! Vím že to je nereálné, ale kdyby se náhodou věrohodně usvědčil ten ,kdo první použil v souvislosti s myslivostí výraz „SLOVIT“, zastřelte ho prosím. Budu vám do žaláře posílat balíčky a mysliveckou literaturu. Zdar Karel

Autor: Martin Skřivánek | 14.01.2014 11:51
těch videí je tam víc.u té cesty to je fakt blbé.

Autor: Michal Brabec | 14.01.2014 11:23
Samozřejmě myslím tu střelbu u cesty. Prroud to popsal přesně.
Jestli někdo na nástupu flintu má, nebo nemá, to je myslím otázka praktičnosti pro danou situaci a mě osobně to nijak neuráží. Kdo nenese zbraň do leče a navíc má plný ruce psů, proč by ji musel mít. To už můžem šťourat do výstražných vest, které mají účastníci na sobě už na zahájení. Tam ji ještě nepotřebují a oranžová nepatří mezi tradiční barvy.
Spíš mě překvapilo pár prohřešků při předávání úlomku v tom poli. Tam není důvod tradici nedodržet.Prroude, už máš penzum, udělej nám opáčko o úlomcích:-)

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2014 10:45
Zatím jsem to neviděl. Video si skouknu až doma, teď v práci je to risk.
Komentovat to už nebudu.

Autor: Martin Skřivánek | 14.01.2014 10:40
Honzo na zahájení flintu neměl na ukončení flintu měl a když jim hospodář předává úlomky tak asi flinty měli.

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2014 10:07
Chlapi, většina těch chlapů-psářů včetně Daksla (Pavla) chodí do tlaku bez flinty. Mají pouze tesáky. Byl jsem několikrát na naháňce, kde tito chlapi honili. Při naháňce ve vlastním sdružení to bude stejné,tak že pokud Pavel stojí na zahájení ve vedení, flintu má holt doma. Kam jí potom během naháňky dáš,kdo ti to bude hlídat atd.To se dá pochopit. Víš a nakonec jako předseda sdružení jde myslivcům nahánět - jako honec, bez flinty ,jen se psem. Někdo to možná ani nepochopí....
Co se bezpečnosti střílení týče, to je o jedincích. Na každé akci a všude jinde se nějaký "střelec" najde.
Nad "Lovem dík" už nezbývá než mávnout rukou protože co jsem letos různě absolvoval naháňky, tak je 98% Lovu díků...V těch lidech je to zalezlý jako mor.Řešení snad je, když každý MH na nástupu (nebo doma při čl.schůzi) všem řekne, jak se na Lovu zdar odpovídá a pomalu to do těch lidí dostat, ale on kolikrát i ten MH Lovu díkuje, takže to je v pr ...

Autor: Martin Skřivánek | 14.01.2014 09:41
Michale kterého myslíš? no nevzít si zbraň na výřad a ještě když se to točí,to je špatné.

Autor: prroud | 14.01.2014 09:23
Sakra.....dobra,mazat to uz nebudu,pro pouceni:-)))).Neuvedomil jsem si ze nez strelil,musel prase chytit do hledacku,takze 100% miril primo ve smeru kameramana s prstem na spousti.........

Autor: prroud | 14.01.2014 09:07
Chlapi,tak pro poradek,ve kterym videu by si ten hosan uz nevystrelil?,vsimnul jsem si jen jedny "sporny" akce(streleni toho prasete u cesty)....a prislo mi to trochu diskutabilni,jestli to je ono,jinak to vidi kamera,jinak oko strelce,jasnej uhel tam byl:-).I kdyz jsem se pozastavil jinde,nabijeni zbrane,manipulace se zbrani,noseni zbrane(asi nikomu neni prijemny divat se do laufu nezlomeny buchny na rameni nekoho jinyho...).....flinty nejsou vidle ani hrabe:-))))

Autor: ValíkVlastimil | 14.01.2014 06:23
LOVU DÍK -zřejmě dobrej oddíl, předseda na nástupu bez zbraně, další na výřadu jenom s tesákem, hlavně hoši dodržujte zvyky a tradice ... LOVU ZDAR

Autor: Michal Brabec | 13.01.2014 23:26
Tomáši, podíval jsem se na to video a jen jsem cuknul hlavou. Tak tenhle hoša by si u nás už nevystřelil.

Autor: ondrej paul | 13.01.2014 17:18
14 prosince jsme měli naháňku na černou a vysokou...41prasat a 3 kusy vysoké v jedné leči!!Druhou leč už jsme nestihli..Loni 9 prasat a 4 kusy vysoké,takže nárůst prasat je veliký..

Autor: Tomáš ČENĚK | 13.01.2014 16:05
Snad jsem vybral dobré téma pro vložení tohoto odkazu. Na stránkách http://www.videapro.cz/myslivost/ jsou docela pěkné záběry z naháněk z aktuální sezóny. Kameraman měl tentokráte opravdu štěstí na úspěšné akce a dobrá místa. Ovšem v jedné situaci na cestě bych místo něj stát nechtěl. Doufám, že v reálu to nebylo takové, jak to vypadá z videa.

Autor: Ellhenicky | 04.12.2013 06:01
Máš jednoduchý náhled na věc. U nás se toho tolik nezměnilo, škody které byly do 1989 nejsou o moc větší než bývaly, ALE stačí jeden chytrák a zlikviduje koho si vzpomene.Soudy a náhrady nás stály 120.000,-Kč

Autor: Maral | 03.12.2013 20:08
Ellhenicky - nemáš pravdu. Problém je v tom, že myslivci od vzniku zákona o myslivosti nepochopili, že nastala radikální změna poměrů a to ZMĚNA VLASTNICTVÍ. Jenže myslivci jeli stále setrvačností, jako za minulých let. A dnes sklízí pouze plody své nečinnosti a spánku na vavřínech. Viditelným chovatelským výsledkem myslivosti posledního dvacetiletí je stav siky a černé zvěře.
Jsem v MS, kde téměř neplatíme škody. Nicméně vymáhání škod v penězích soudně je běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.
Nevím, jaké škody platíte ve vašem MS. Pokud škody na polních plodinách způsobené černou zvěří, platí první odstavec. Víc k tomu není co dodat.

Autor: Matěj Fous | 03.12.2013 19:04
To Zdeněk Ondruch - Já tušil,že je ten Tebou zmiňovaný "Garfield" odněkud z pohádky,tedy on kocour,ale nezaregistroval jsem,že je tak i nazývána "toulavá škodná",spletl jsem si to s pohádkovým "Gargamelem"- to je,jak jsem nyní zjistil,zase nějaký plyšový hajzl co požírá Šmouly! No když dokáže sežrat Šmoulu,tak by jistě zajíce sežral také...

Autor: Jaroslav Tatalák | 03.12.2013 16:14
Marale některé Tvé postřehy beru, ale některé myšlenky zachází podle mě do říše přání. Pěkně to vyjádřil Fesoj. Nedovedu si představit, že já jako myslivec budu odebírat vzorky půdy, nechávat si dělat rozbory za svoje a hrdě bojovat proti zemědělským fabrikám. A co bude dál? Státní správa hodí mrtvého brouka jako doposud a nic se nebude dít. Holt zemědělská lobby je v převaze a my jako "připosraní myslivci"(mezi které mimochodem patříš i Ty)budeme zase jen ti špatní. A hony? Já na ně nechodím jenom proto abych si sem tam vystřelil, ale především abych se sešel a poseděl se starými známými a kamarády. Já vím, ono se to už dneska moc nenosí, ale stará škola je stará škola i když mladými zatracována. S pozdravem J.T.

Autor: Ellhenicky | 03.12.2013 15:28
Marale, nezlob se, ale u nás máme taky pár lidí, kteří ví jak na to, ale vše řeší až po schůzích v hospodě. Když víš jak na to, tak to čin a nenapadej normální myslivce, kteří určitě nemůžou za to kolik procent plochy bude ozeleněno.Pokud bude záležet na dobrovolnosti a nebude to formou zákona, tak moc toho nepůjde. Asi také nepatříš do spolku či sdružení, které musí platit za škody způsobené zvěří.Otázka pár měsíců a chytrý zemědělec podnikatel, zlikviduje nároky každý spolek.Vím o čem píšu, proto připosranost je dosti silné kafe. P.E.

Autor: Čestmír Kunetka | 03.12.2013 15:25
Tomáši, nelze než souhlasit.
Velice hezký a poučný článek napsal pan Karel Zvářala, ochranář a ornitolog z Přerova, v Myslivosti 9/2013 pod názvem „Ohrožují faunu pouze invazivní druhy predátorů ?
Zamýšlí se nad pojmy „ užitečný a škodlivý, biologická ochrana“ a uvádí, proč je „myslivost ekologická.“
A jeho velmi zajímavý a logický závěr zní:
„Přemnožená prasata, lišky a kuny mají podstatně větší spotřebu živočišné bílkoviny, než dravci a sovy. Proto úvahám o regulaci dravců musí předcházet snížení stavů výše zmíněných druhů na úroveň šedesátých – sedmdesátých let. Byla-li tehdejší norma 1 liška na asi 500 ha, v dnešní sterilní krajině by měla být ještě vyšší, tj. 1 liška na 1000 ha. Podobně by tomu mělo být i u kuny. Pokud se toto podaří, zvednou se úměrně stavy dravců, jelikož se jim uvolní potravní nika. Stejně tak považuji za logické postupovat u nich. Nelze jeden druh lovit prakticky neomezeně, a jiný – problémový, protežovat, tj. vůbec neregulovat. Že se návrh může setkat s nesouhlasnou reakcí - to už tak někdy u „novot“ bývá.“
Tento článek by si měli přečíst nejen tzv ekoteroristé, ale také majitelé psů, kočiček a to zejména ti, kteří je vypustí do volné přírody po té, co je domácí mazlíček přestane bavit.

Autor: Tomáš Peroutka | 03.12.2013 13:33
Po roce 1989 jsem naivně očekával změnu k lepšímu v zacházení s krajinou, se zvířaty, co v ní žijí a také zlepšení kvality vod. Krom toho posledního se nezlepšilo nic. ale naopak zhoršilo. Bohužel ekonomické zájmy mají v tomto státě prioritu a tak je čím dál tím více vidět, jak příroda ustupuje novým montážním halám, velkoskladům, supermarketům, satelitním městečkům a bůhví, čemu dalšímu ještě. To tempo je přímo vražedné a v kombinaci s velkoplošným osevem řepkou, geneticky modifikovanou kukuřicí a chráněním okřídlených predátorů drobná nemá za tohoto stavu věcí šanci. Nechápu rovněž, jak může mysl. hospodář naplánovat 2 i více společných lovů na drobnou tam, kde takřka nic není.

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.12.2013 13:33
Matěji, Garfield je "toulavá škodná" jak ji jednou nazval Honza Slavětínský.Z

Autor: Matěj Fous | 03.12.2013 13:16
Biopásy jsou v dnešních podmínkách stavu škodné dle zkušeností k tomu,abychom tu drobnou "dorazili",to je holý fakt,další zde nezmiňovaný faktor čím škodí drobné myslivec je "iniciativní blbec je největší nepřítel"-tedy např. nevhodné přikmování,např.zásobníkové krmelce na jádro pro zajíce které jsou záhy prolezlé hlodavci (nemoci a jejich šíření + stažení škodné k uvedenému).U této příležitosti prosím nepsat v hádankách kterým ne vždy všichni rozumí - např.Zdeňku ne každý se kouká na pohádky aby věděl co je to Garfield a ne všichni rozumí co to je osévání v zemědělství to Maralem zmiňované RRD !

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.12.2013 12:38
Biopásy? K čemu? Taky je máme a nepozoruju nárůst drobné, naopak.Na každé haluzi sedí "papoušek" a sleduje co vystrčí hlavu.Navečer odtud vytahují akorát kuny a Garfieldi.

Autor: Jan Slavětínský | 03.12.2013 12:14
Jenže takový vlastník pozemků,který ty své pole pronajal jezedákům je úplně v jiné pozici než myslivci,kterým pronajímají pole jezedáci. Soukromník si může dělat rozbory půdy a uhánět jezevce. Myslivci pokud chtějí "klidnou myslivost" na pronajatých pozemcích ,musí hodně věcí skousnout.Třeba se pletu,ale asi ne...

Autor: prroud | 03.12.2013 11:41
Ted ti Marale tleskam,presny.....
Josefe,ja bych to rozsiril na priposranost obecne!!!Myslim si,ze nemas docela pravdu,jde o to zacit a dotahnout to,mozna by myslivci prohrali par bitev,jenom nez by vyhrali aspon jednu jedinou a pak by nastal prulom,vyhrali by valku,protoze pak uz by k tomu jaksi ani "stat" nemohl bejt lhostejnej tak jak je,jak by povedel magor Zverina: "to by byl takovej ficak,ze by se z toho po.rali,a jejich deti by se z toho taky po.raly"...........Dokud bude vladnout strach a pohodlicko s takovejma argumentama,nezmeni se nic,a kazdej z myslivcu vi,ze skodna je drzejsi a drzejsi,dokud se nema ceho bat.......

Autor: Fesoj | 03.12.2013 11:37
Ne že bys neměl pravdu, ale... Mluvíš o "připosranosti" myslivců ve vztahu k zemědělcům. Jenže pokud si myslivci budou stěžovat třeba na to, že jim zemědělci nehlásí ty zmiňované postřiky, noční práce atd. atd., jak to dopadne ? Maximálně si takového zemědělce pozvou na referát životní prostředí a udělají na něj bububu. Nedělám si iluze, že by došlo k nějakým sankcím. A pan velkostatkář se nasere, protože co si to ti myslivečkové vlastně dovolili - a MS obdrží rekomando dopis s žádostí o náhrady škod v řádu deseti-či statisíců. Lup strejce přes vejce ! Takže se nelze divit tomu, že každý raději drží hubu a krok. Pokud náhodou ten zemědělec není rovněž myslivcem a "netrpí" láskou k přírodě a zvěři - ona ta láska vždy vždy něco stojí a o peníze jde až v první řadě - dopadnou myslivci jako ten, co dráždil zmiji bosou nohou. Jak to říkal Švejk : Kristuspán měl taky pravdu a taky ho ukřižovali.

Autor: Michal Brabec | 03.12.2013 11:03
K tomu není co dodat...

Autor: Maral | 03.12.2013 10:54
Michal Brabec - jasně, všichni mají totiž staženou prdel z toho, že by přišli o honitbu. A proto nikdo ani nepípne a mlčky hledí na to svinstvo. Stačí se podívat, jak dopadla jednání o dotacích na roky 2014-2020. Zemědělci měli povinně ozelenit 7% ploch. První s čím ti idioti přišli bylo to, že na těch 7% budou pěstovat RRD. Opravdu inteligence stříkala na všechny strany. Nyní je ze 7% pouhých 5% a například biopásy mají minimální velikost, takže je to záležitost pouze pro velké megahráče, kteří ale nemají povinnost je zřídit. Ukázkový Kocourkov made in ČR.
Nedělám si iluze o tom, že všude se MS hlásí podle zákona noční práce, postřiky atd. Jenže to si vše dělají myslivci sami právě tou svou připosraností. A pak si v duchu řekne většina, ještěže máme ta prasata.
Řeší se nesmysly, ale podstata zůstává, není tedy na čem stavět. A těch, kteří něco chtějí změnit, je málo. Ale zaplaťpánbůh za ně, protože ti lidé mají výsledky.
Zemědělci stále sázejí na neznalost vlastníků půdy a jejich naivitu. Ale brzy přijde doba, kdy někomu dojde trpělivost a nechá si odebrat sondy a provést rozbor půdy a pak kopne zemědělce do pozadí a naopak bude na nich vymáhat náhradu za způsobenou újmu na půdě, ke které se chovají hůře než prasata, protože ta ji alespoň prokypří.
A letošní hony ? Jdu na "domácí" z povinnosti. Jinak mě nezajímají. Jednak z důvodu střelecké impotence většiny účastníků, dále nekázně některých horlivých jedinců a jednak z důvodu, který jsem již zmínil - ulovil jsem dost různě zmrzačených kusů černé zvěře a byl jsem rád, že jsem mohl její trápení přesnou ránou ukončit.
Howgh.

Autor: martes | 03.12.2013 00:19
Prde zavři klávesnici.

Autor: Tomáš Peroutka | 03.12.2013 00:14
RE Prroud - Neboj, bažanti budou, kohout 10 EUR v bažantnici....
Kamarád z Německa se chtěl podívat k nám na Moravu do bažantnice a když se dozvěděl ceny, tak mu klesla brada...

Autor: Michal Brabec | 02.12.2013 23:57
Tomáši, pro mě je terč na střelnici docela v bezpečí:-)))))

Autor: prroud | 02.12.2013 23:55
Nejsem znalec,ale videl bych prusvih s drobnou v souctu vsech faktoru,kazdej prispiva svym dilem,takze to svadim jak na cernou,tak na zemedelce a rovnou i na system,co podporuje co nema a nepodporuje co ma,stejne jako na myslivce,malo rvou a na spatnejch mistech(ucte se od cikanu),podporujou co nemaj,protoze to nese a taky nepodporujou co maj,protoze je to ztratovy,financne,casove i fyzicky.To neni obvineni,jen konstatovani,chapu,ze kdo chce jinak a obrati se proti proudu( :-))))))))),muze se pripravit na poradnej mazec a ne kazdej je na to dost psychicky,ale i financne silnej.........
Jenze mam strach,ze jak se ta sila nenajde,pujde to rychle do kopru,mozna nenavratne......shodneme se v tom ,ze to takhle bez tragickejch nasledku dlouho nevydrzi?!

Autor: Tomáš Peroutka | 02.12.2013 23:51
Zdravím. Jako jednu z velkých příčin úbytku drobné zvěře vidím přemnožené dravé ptáky, jejichž počty jsou čím dál tím vyšší. Hodně myslivců se diví, kde se ztratili bažanti a zajíci, když tam ještě v srpnu byli. Konec léta a podzim znamená sklizeň, tj. posečená pole a později na podzim i holé stromy bez listí, tj. v obou případech ztrátu přírodních krytin. Drobná zvěř je pak snadným cílem jako terč na střelnici. V menší honitbě stačí přítomnost několika výrů a jestřábů a s drobnou je vystaráno.

Autor: Michal Brabec | 02.12.2013 23:18
Trochu čumím. Myslel jsem, že každý zde zastává názor, že úbytek drobné je způsoben ani ne tak chemizací, ale způsobem obhospodařování zemědělských ploch. Na 50 ha kukuřice nežijí ani broučci, nevidíš tam motýla, tak co by tam dělal zajíček nebo koroptev? Lidi na poušti taky moc nežijí.
Tam si může džízetdýman jezdit, jak rychle chce.
U nás vyměnili termínově lokality sečení luk - a máme po srnčím. Asi 10 srnčat na hadry na jedné louce. Tak je po přírůstku. To dokáže černá během dvou hodin?
A Marale, až příjde ten precedens, dej mi vědět, jak dlouho MS, které vymáhalo na ZD škodu, následně existovalo.
Černá je jistě přemnožená, ale ůbytek drobné na ni nesvádějte......
Chemie je znamenitá podpora toho všeho...

Autor: Maral | 02.12.2013 22:40
Rici - souhlasím, nelze vše svádět na černou. Chemie je svině. Je zajímavé, jak zemědělci vymáhají škody způsobené "zvěří". Ale ještě jsem se nedočetl, že by myslivci naopak po zemědělcích vymáhali škody na zvěři. A to způsobené jednak těmi chemickými sračkami a dále nepoužíváním plašičů, ač to zákon výslovně ukládá. Ale předpokládám, že brzy přijde precedens. Protože to, co si zemědělci dovolují v poslední době, to je už do nebe volající.
Nicméně zastávám názor a budu jej hájit, že černá zvěř, ač ji nazýváme rytířskou, je pro ostatní druhy natolik nestravitelným konkurentem, že si nemůžeme dovolit udělat z ní předmět mysliveckého hospodaření. Kdo tak činí, spláče nad výdělkem.

Autor: rici czech | 02.12.2013 19:58
Maral: Až tak nesouhlasím ,že za rapidním ůbytkem zajíce v letošním roce může černá jak píšeš.Kdyby tomu tak bylo tak by jsme se na ně chodili dívat tak maximálně do Zoo:-).Jsou honitby kde černá je vyjímka ,kde pouze maximálně přejde jednou za uherský rok,a přesto stav zajíce rapidně ubyl a to hlavně letos.Viděl bych to na špatný rok(počasí) a myslím a nabývám dojmu že i vlivem čím dál tím intenzívnější chemizace v zemědělství.Ono ty širokozáběrové stroje o kterých se tu psalo už brázdí pole několik let a přitom před cca 5 lety stavy zajíců stouply a to napříč celou zemí.Poslední 2 roky počáteční nadšení zase upadá.

Autor: Radek Chadim | 02.12.2013 18:45
Chlapi z Moravce (u Křižanova) jezdí k nám pifat divočáky, tak mám věrohodné zprávy z první (no spíše druhé) ruky, že tam se drobné na poměry Vysočiny daří dobře. Ale asi to není jen tak a musí do toho investovat hodně času a patrně i peněz.
Jinak u nás letos přírůstky patrně zdecimoval dlouhotrvající jarní déšť v tušímže květnu-červnu. Před deštěm jsem potkal po honitbě několik bažantích slepic s kuřaty, po dešti už jen slepice a teď jsou pryč i ty slepice. Tak nám nezbude nic jiného než honit jako zajíce divočáky, těch je opět dost :-).

Autor: Jaroslav Tatalák | 02.12.2013 14:44
Drobná mizí. Byl jsem v sobotu v Klenovicích na Prostějovsku. Vloni kolem 60 zajíců na tzv. malém honu, letos 8(slovy osm) zajíců a 5 starších kohoutů, mladý ani jeden. Pamětníci takový stav nepamatují. Údajně se tento stav projevuje především na střední Moravě. S pozdravem J.T.

Autor: Lukáš Turecký | 02.12.2013 14:27
JJ děkuji. Tak drobná je.

Autor: palkopal | 02.12.2013 14:06
Dotyčný je z Mirošova (Moravec, Dolní Rožínka), hon údajně "doma". Asi tak.

Autor: Lukáš Turecký | 02.12.2013 13:30
Kde přesně na Žďársku? Jestli se mohu zeptat.

Autor: palkopal | 02.12.2013 13:21
Honitba na Žďársku, cca 450 - 500 m. n m., minulý týden 30 zajíců a 15 kohoutů (nebo obráceně? - každopádně dotyčný dostal dva zajíce). Kohouti žádná voliera, ale přírodní chov - že by nějaký zapomenutý český bažant, údajně vyhynulý? Taky jsem nevěřil, ale podobně prý loví každý rok.

Autor: Jan Slavětínský | 02.12.2013 07:21
Včera mi říkal kamarád, byl v sobotu na honě někde u Brna. Střelili tři (3!!!) zajíce a asi 60 volierových kohoutů. Tomu nevěřili ani ti domácí chlapi...Je to prostě tím jezedáckým hospodařením a technikou. Svádět něco na počasí nemá cenu. Každý rok byl a je nějaký a zvěř také nějak byla, když budeme mluvit o létech zpět....

Autor: Zdeněk Ondruch | 02.12.2013 06:38
Hony na drobnou-úbytek oproti loňsku asi na 1/2.Je to u nás a v nejbližším okolí, černé moc nemáme.Těm by jsem to na vrub zas až tak nepřičítal. Ještě v srpnu bylo zajíců "komrdesát". Teď nejsou. Myslím, že na vině je zemědělská velkovýroba-stroje se záběrem až 12m, jedoucí rychlostí 15km/h,stříkání strnišť, řepkové monokultury.....Kamarád z blízkého sdružení našel od září do října si 20 padlin zaječí zvěře.Už teď jsou ozimy 4* pohnojeny kapalně. Co to má dělat.A jednoho z těch baronů si "ovčané" za 1 koblih zvolili do vlády. Doufám ,že do večera si pro mě nepřijdou kožené kabáty

Autor: Maral | 01.12.2013 21:32
Rici - a co jako myslivci čekají ? Kde se má ta drobná brát, když černá zblajzne vše, na co přijde. V zimě myslivci "redukují" prasata, takže kdo má čas řešit lišky, jezevce, kuny, mývalovce, mývaly ? :D:D:D
Vše je důsledek mysliveckého primitivismu a honby za černou zvěří. Černá vytlačuje srnčí i drobnou. A přesto jsou MS většinou tak primitivně zaslepená, že v černé vidí jedinečnou loveckou příležitost, ekonomický přínos, organizují se velkolepé "akce" jako např. v Mníšku pod Brdy - nechápu, co tamní MS dělalo celý rok ? Asi poctivě krmili. :D:D:D
Quo vadis česká myslivost ?

Autor: Tomio | 01.12.2013 20:25
Velmi chladný konec zimy a jeden z nejchladnějších dubnů se sněhem. Chladný začátek léta. Počasí drobné vůbec nepřálo.

Autor: rici czech | 01.12.2013 19:57
Ůbytek u drobné rapidní,a pokud to některým jedincům neotevře oči tak se zajícem to bude zlé,velmi zlé.Když to tak zhrnu tak před cca 5 lety kdy stavy zajíců v mnoha krajích i honitbách vzrostly tak letos je to katastrofa.S podivem že v květnu červnu vidět byli,ovšem od září konečná.

Autor: Harry Callahan | 01.12.2013 19:19
Okolí Brna hlásí dramatické poklesy drobné, ruší se hony, omezuje preliminář, výřady a stavy jsou zhruba na 1/3 loňského roku. Letošní jarní a letní počasí, jiné vysvětlení jsem neslyšel.

Autor: strejda zajíc | 01.12.2013 10:08
Včera 9 ks-1 bachyně(2 roky),2 lončáci kňourci,7 selat.Bulo Andulka trochu štupovaná.Zajíc běhy ušoupaný po kolena.

Autor: Radek Chadim | 30.11.2013 08:49
Loni na naší naháňce 10 divočáků, letos 10, úbytek 0, počty běhajících divočáků +- stejné, akorát se většina divočáků přestěhovala z druhé leče do třetí :-).

Autor: Martin Skřivánek | 28.11.2013 17:39
Jaké jsou úlovky ,úbytek oproti loňsku?