Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: kocourvbotach | 29.12.2013 13:21
Dnes jsem si v novém čísle Myslivosti 1/2014 na straně 48 přečetl článek známého Jozefa Begaly...Kdyby mě po tom někdo viděl,řekl by "zavřete hubu Kelisova když se divite"...pro pamětníky jistě nemusím připomínat jeho revoluční názory ohledně lišek,tentokrát jde o černou zvěř.je až s podivem co všechno pan Kasina nechá vytisknout:-)))))

Autor: Leon Zumr | 26.12.2013 21:37
mi měli zase na honu otužilce co šel do Jizery místo feny výmara když se na kachny vys... :D

Autor: Jaroslav Rejdák | 26.12.2013 21:12
Dnes tradiční hon na Štěpána. Ulovena 4 prasata, jeden lončák dostřelen u rybníka, po ráně odskočil do vody, do místa, kde je výpusť, hloubka cca 2m. Jeden odvážlivec šel dokonce do trenýrek a do vody, lončák nakonec vytažen rybářským prutem na trojháček na sumce. Naprosto nezapomenutelný zážitek. Zase budeme na okrese slavní :-)

Autor: Karel poslík | 25.12.2013 12:27
Čestmíre, Mikováků mám několik, od starých jednoduchých s vytahovačem na brokové nábojnice, z uhlíkaté oceli přes různé kombinace s pilkou a jinými nástroji, až po novějšího Jelenáře s pevnou čepelí z oceli 440C, který dnes stojí snad už přes tři tisíce. Nedám na ně dopustit. Mikováky jsou prostě historickou součástí naší myslivosti. Já střídám hodně nožů pořád do kola. Je to takový rituál a přináší mi štěstí. Vždycky se podívám na poličku a vezmu do ruky nějaký, který už dlouho nebyl venku. Každý je něčím vyjímečný a některý třeba tím, že jsem ho dostal jako dárek od dětí, které na něj našetřily ze svého kapesného, když jim bylo 10 - 12 let. Je čas svátečního lenošení, asi si půjdu své ocelové miláčky prohlédnout , přeostřit a namazat. Zdar Karel

Autor: Čestmír Kunetka | 25.12.2013 12:03
Karle, to je pravda, to bychom se tu mohli umlátit argumentama a každý by stejně chválil to svoje. Už kdysi na "Old foru" tato diskuze proběhla, a na závěr to rozštípl Karel Chalupník slovy, že každý máme doma kudlu od tří tisíc více ale stejně to pižláme Mikovama, jen abychom ty drahé krasavce v lese neztratili.

Jak jsem psal, já mám čepel z Feromaxu, kalený na 61 HRC o síle čepele 4 mm. Je to taková "balda", ale vyhovuje mi to protože nepoužívám pilku. Nůž do zámku prostě narazím a rozlomím ho. Používám ho na vše - klobásou počínaje a vyvržením konče. Na stažení či vykostění mám doma vykosťovák.
A s tou kvalitou ruky naprosto souhlasím, to jsem poznal několikrát osobně.

Autor: prroud | 25.12.2013 11:17
To je slovo nekoho kdo zna a umi,diky,to si ulozim:-)

Autor: Karel poslík | 25.12.2013 11:04
Přátelé, k diskusi o nožích řeknu stručně asi toto. Hledat univerzální lovecký nůž je stejné jako hledat univerzální zbraň nebo ráži. Vždycky to při rozhodování bude souboj ústupků a priorit.Obecně platí zásada, že tenčí nůž vám bude lépe řezat = půjde lépe do řezaného materiálu, musí být však materiálově měkčí, aby se nezlomi = bude se rychleji tuput ostří. Na druhé straně stojí nůž tvrdčí, ale musí být silnější aby se nezlomil = udrží déle ostří, ale subjektivně vám bude připadat tupější, protože bude mít tupější úhel ostření. První varianta se aplikuje u kuchyňských a řeznických nožů, druhá je pro lovecké a různé out door nože. Lovecké nože mám osobně nejraději ze severských typů čepelí a materiálů. Jako velmi vhodné mi dlouhodobě přijdou čepele od HELLE nebo MORA, kde je používán nerezový ( i uhlíkový)sendvič s prostředním tvrdším plátem a postraními "měkčími". TloušTka je nejlepší cca 3 - 3.5 mm. Tvrdost těchto materiálů kolísá v rozmezí 57 -59 HRC. docela to drží ostří a ještě se to dá rozumně broustit. Mám i materiály s tvrdostí 62 a více HRC, tam už to broušení vyžaduje určité zkušenosti a trpělivost. Materiály s tvrdostí pod 56 HRC nejsou špatné, ale musíte mít u pasu ocílku. Už jsem zkusil a také brousil stovky nebo tisíce nožů a podle mého názoru s přihlednutím k rozumné finanční dostupnosti se jakémusi univerzálu pro myslivost nejvíce blíží Wenger. Mimo ceny mám na mysli materiál, ergonometrii a velikost. Pilka u Wengerů nemá v běžném sortimentu konkurenci. Schpnost rozžiznout nožem zámek nebo hrudník, je mimo kvality nože dána také "kvalitou ruky". Přesné nalezení chrupavčitého spoje v zámku znamená rovnou méně násilí. Hrudní koš je lepší neřezat uprostřed v hrudní kosti, ale těsně vedle v chrupavčitém napojení jednotlivých žeber. jde to jako po másle a ještě můžete "machrovat", jak máte ostrý nůž. Proberem to zase v Roudné. Zdar Karel

Autor: prroud | 25.12.2013 09:26
A porad je jaro,a na dest,skoro 4 nad nulou.

Autor: Maral | 24.12.2013 21:36
Pískový brus, znám velice dobře - Páni kluci - nůžky, nože brousím...

Autor: prroud | 24.12.2013 21:15
mam sutr na rucni pohon Cestmire:-),klasickej dvoustrannej brusnej kamen:-),jezisek nezklamal:-)

Autor: Čestmír Kunetka | 24.12.2013 20:16
Denní hlášení: štědrovečerní večeře dopadla dobře, žádná kost v krku a i Ježíšek potvrdil, že jsem byl celý rok hodný.

Na výrobu nože zkuste materiál FEROMAX - je to prášková nerez ocel, s velmi dobrou pevností a výborně drží ostří. Při broušení nožů by se nemělo používat technologií, kde vzniká teplo, pak se ostří popustí a ztrácí tvrdost. Výborý je pískový brus na nožní pohon s vodním chlazením.

Autor: Leon Zumr | 24.12.2013 16:37
hlavně to chce pořádný kámen jinak to je carborundum brousek ubere velký kousek :D

Autor: Tomáš Peroutka | 24.12.2013 15:39
RE:Prroud - s tím brouskem umím kosu, nůž ne, jsem na to levý. Jinak na lov půjdu také až mezi svátky, o Vánocích nechávám zvěř na pokoji.

Autor: prroud | 24.12.2013 14:22
Bud rad Radku,ze nepockal,mel bys z toho radost,zabijet o vanocich? ;-).Nech to na "mezi svatky" :-)

Autor: prroud | 24.12.2013 14:20
Taky tu fouka a je pod mrakem,ale ma to daleko i do silnyho vetru,natoz vichrice,nedivil bych se kdyby zaprselo,na snih je moc teplo.Njn Tome,zadnou sadu nemam,jen kamen a keramickej hrnek:-).Ucim se brousit "na kolene".Neumim si predstavit ze bych sebou nekde v batohu tahal sadu na brouseni a nic z ni neztratil:-).Ja radeji ty "primitivni dovednosti".

Autor: Radek Chadim | 24.12.2013 14:01
Tady celý minulý týden byla mlha, až v sobotu ráno než jsem jel na naháňku svítil měsíc a vycházelo slunce a bylo úplně jasno. Když jsem vyjel pár stovek metrů za dědinu, tam už ustupovala/nastupovala mlha. Na místě naháňky u přessousedů byla mlha tak nějak celý den, dopoledne se sice slunko snažilo prosvítit mlhu a námraza na stromech tála, ale v poslední leči už zase byla mlha jak v pytli - ale toho kňoura co nedaleko ode mě vyskočil těsně před tlakem jsem viděl :-). Při návratu domů a po dva dny byla mlha, že nebylo vidět ani 50 m, včera sice přes den slunce opět trošku prosvítalo, ale nakonec se do večera udělala další hustá mlha. Až dnes ráno se to rozfoukalo, je sice zataženo, ale bez mlhy, za to začal foukat vítr. To jsem si myslel, jak budu chodit celý týden ven a byl jsem jen v pátek na dopoledne obeznané lišce, která samozřejmě do večera nepočkala, a včera jsem byl i přes mlhu šoulat po dopoledne obeznaném divočákovi, který kupodivu na mě do večera taky nepočkal :-). Takže s tím počasím si člověk teďka moc nevybere.

Autor: Tomáš Peroutka | 24.12.2013 12:15
Taky je u vás tak silný vítr? Tady pod Chřiby je skoro vichřice.
Prroud : Mě se osvědčila na broušení sada Lanski,tj. postupné přecházení od velkých úhlů při broušení k malým, nakonec doladím ostří silnou hovězinovou kůží.

Autor: prroud | 24.12.2013 11:50
Vypada dobre,ten hunter,na bucky moc nejsem.O nozich by nam urcite povedel zajimavy veci Karel Poslik,kterej material by byl nej na kazdodenni uzivani vzhledem k brouseni,jeho noze se mi moc libej,mel jsem moznost na vlastni oci :-).Na kazdej pad mi dobre poradil jak brousit to moje "kopyto" na vsedni dny:-)

Autor: Tomáš Peroutka | 24.12.2013 11:40
Ten můj je zavírák a už ho nedělají. Našel jsem na něj starší odkaz :http://www.nakupzdomu.cz/cold-steel-ultimate-hunter-p-48865.html
Loni jsem dostal k narozeninám ještě tenhle s pevnou čepelí http://www.buckknives.com/index.cfm?event=product.detail&productID=3667

Autor: prroud | 24.12.2013 10:52
Tome huntera od nich mam koupenyho,jeste ho neposlali,je v baliku veci co jsem si objednal,az to bude stat za postovny,kamos ho posle,ten co mam je zavirak,ale velikosti dyky,byl to tenkrat svatecni kup omezeny serie,Gunsite,tanto s kratonovou rukojeti.Je mi jasny,ze nuz ma makat a ne se setrit v supliku,njn,jsem z chudy rodiny tak si veci dost vazim a rasuju ty co jsou vyslovene na rasovani vyrobeny:-).Teda relativne chudy :-))),nez me nekdo honem nazve "sockou" :-)).No tim hunterem uz hodlam opravdu i rezat Tome,tak uvidim co vydrzi:-).Ale hunteru je vic,podivej se ,jak je od steelu,urcite to na nem je napsany.
http://www.coldsteel.com/Product/36JSK/MASTER_HUNTER%2c_STAINLESS-CONCEALEX.aspx

Autor: Tomáš Peroutka | 24.12.2013 10:37
RE: Prroud - Ty taky ? Není to náhodou ultimate hunter od cold steel? Dlouho jsem ten nůž sháněl, te´d s ním nejčastěji stahuju čuníky.

Autor: prroud | 24.12.2013 10:31
chlapi ahoj , nj,to jsem ja,zase jsem se nepodival na nuz:-)),jasne ze VG-1,san mai,dik:-). Tome ja se v nozich az tak nevyznam,poradil jsem jak bylo kdysi poradino me,a ten nuz je opravdu jako britva.Mozna je ta ATS 34 lepsi,nevim,to by ukazala az praxe.Priznam se,ze si ten cold steel setrim tak,ze jsem s nim jeste nerezal:-)))

Autor: Tomáš Peroutka | 24.12.2013 10:18
RE: Prroud - Ahoj, měl jsi určitě na mysli japonskou ocel VG -1.Velmi dobrá ocel, snadno brousitelná, stálost ostří docela dobrá, o něco lepší se mě jeví ATS 34, drží delší dobu ostří.

Autor: Krejčí Karel | 24.12.2013 10:09
Zdar,díky za pěkný vánoční dárek,který jsem dostal od někoho z Vás do schránky,když jsem psal od listopadu,že sháním z jeleního shozu rovně 2ks uříznuté,na střenky loveckého nože.Zatím nevím komu mám poděkovat?Pěkné svátky,hlavně zdraví.K.

Autor: ValíkVlastimil | 24.12.2013 08:22
Peťane dej odkaz na tu ocel V-1 neměl si na mysli VG-1 :-))

Autor: prroud | 23.12.2013 23:26
Lovu zdar Vaclave!........a vyzkousej cold steel a jejich V-1 japonskou ocel. ;-)

Autor: Václav Pašek | 23.12.2013 21:57
Dnes mi byla Diana s Hubertem nakloněni jako už dlouho ne. Večer jsem šel znovu na čekání na holou siky. Spíše jsem čekal klidný večer s obeznáváním srnčího na řepce jako poslední týdny. A ejhle, s přibývajícím šerem vyšla z lesa na řepku sika. Z cca 15ks jsem vybral nejslabšího koloucha-laňku a tu ulovil. Vzdání pocty a následovala červená práce. Včera jsem dostal nůž Fiskars, tak jsem ho dnes mohl hned vyzkoušet. Co mě překvapilo, oproti Mikovu nebylo třeba používat pilku. Nůž přeřízl zámek i hrudní kost, jako by řezal pouze svalovinu. Nyní vím, co je to nůž, Mikov budu mít na buřta k ohni. :)

Autor: Jaroslav Tatalák | 23.12.2013 18:25
Prroude já už jsem s tebe nasra.ky. Ty do toho dovedeš vždy navodit perfektní situaci. S pozdrsvem J.T.

Autor: prroud | 23.12.2013 12:12
A dnes mame jaro,plus 7 stupnu a jasno,bomba,kamos z Yuconu pise ze se prileti ohrat,za tejden,uzit si leto:-)))

Autor: Václav Pašek | 23.12.2013 11:14
Dnes ráno před půl sedmou dávám zbytky z kaprů na újeď k zarostlé roklině, kde jsou nory. Vítr pořádně fičí, ale třeba se přeci jen něco ukáže. Snažím se ještě odlovit holou jelena siky, ale nějak se pořád nemůžeme potkat, a je tomu tak i dnešní ráno. V 8:16 vylézá liška k újedi, okénko je v mžiku otevřeno, bod sedí a liška po ráně zůstává v ohni. Stříleno na 87m s 6,5x55SE.

Autor: prroud | 21.12.2013 09:11
Poslusne hlasim,ze..........dnes zase zamrzlo,holomraz -6.

Autor: František Dušák | 21.12.2013 06:22
Dnes nás čeká brokový závod o "Vánočního kapra". Sejdeme se, vystřelíme na 15 asfalťáků, pak si dáme groček, klobásu a pokecáme o úspěších a neúspěších. Potom že ten život není krásný. Je krásný. Jen ty chvíle krásy hledat a hýčkat si je jak to jen jde.

Autor: červenka emil | 20.12.2013 20:58
Dnes doma s Maláskovým klavírem.Prasátka emigrovaly asi pod dojmem novelisované doby lovu,svině zůstaly.Divná zima,už i kapři chodí pěšky ,panímáma byla koupit kapra a jeden se vydal na cesty,do plácal se až k silnici ,musela na něj upozornit prodejce.

Autor: prroud | 19.12.2013 17:16
Ted tu pada omrzlice,ze padaj i chodci,opatrne s autem do a z reviru!Je to trosku horor.

Autor: Jiří Janda | 19.12.2013 13:07
Všem přátelům v zeleném a jejich rodinám přejeme klidné a pohodové prožití Vánočních svátků a do nového roku jen samá NEJ NEJ NEJ v osobním životě a také "trochu" v té naší myslivosti. Užijte si to !!!!!! Jirka a Irena Jandovi.

Autor: Fesoj | 19.12.2013 07:52
Pytlačení v cizím pelíšku ? V knize Dějiny ženy jsem se dočetl, že naši předci, staří Slované, to řešili tak, že "cizoložný muž byl potrestán na svých genitáliích tak, že pokud to přežil, v žádném případě podobného skutku se již dopustiti nemohl" a "cizoložné ženě byly uříznuty stydké pysky a přibity na vrata k výstraze kolemjdoucím". A pan Plzák blahé paměti na základě svých výzkumů došel k závěru, že stoprocentní partnerská věrnost je dnes výjimkou a vyskytuje se asi ve třech procentech manželství. Pane jo, to by bylo zdobených vrátek !

Autor: Jan Slavětínský | 19.12.2013 05:54
Václave ,Lovu zdar!

Autor: Václav Sládek | 18.12.2013 12:47
Nechci domyslet co by se sekalo za pytlačení v cizým pelíšku.Abych se vrátil k tematu v pondělí 19.30.kňourek cirka padesát kg vyvržený.Přišel v rudlu dvanácti kusů.300WM PMC 11,7g komora na 120m.Naviják použit dle Dědy jen starší rok výroby.Včera mě vyhnala zima s kamarádkou mlhou o půlnoci.

Autor: prroud | 17.12.2013 22:08
Dedo,ja si myslim,ze by to tak nedopadlo,proste by se prestalo krast,bylo by to vyjimecny :-)

Autor: Děda z lesa | 17.12.2013 21:55
A kdo by potom tady pracoval, když by 90% národa bylo bez ruky nebo dokonce bez obou ?

Autor: prroud | 17.12.2013 18:11
Nekdy si rikam rici,ze by nebylo od veci zavist stredoveky tresty,mely neco do sebe....

Autor: rici czech | 17.12.2013 17:49
No sic to s myslivostí moc nesouvisí ,ale dnes mne nějaká lidská kurva ukradla z auta na trase Nový jičín -´Příbor doklady ,klíče od baráku, flint,auta.Jediné pozitivum že myslivecké doklady zůstaly doma.Takže nahlášení a sepsání na PČR ať ty doklady nikdo nezneužije.A další zážitek byl doma když jsem se dozvěděl že jednomu z mých psích kamarádů se podařilo "zneškodnit" slepici,zrovna tu nejoblíbenější.Se na to dneska v...ru.To byl zas den.

Autor: prroud | 17.12.2013 16:19
Emile,napodobne:-(,pred chvili jsem dovezl novy indicky bezce,ze ctyr mi zustal jeden pochroumanej,snad se zmatori.......

Autor: Jan Slavětínský | 17.12.2013 12:46
Máte material na újeď...Minulý týden mlhy, inverze jako blázen a na vnadišti denně činnost.Vypadalo to dost nadějně. Teď co svítí,tak mrtvo. Jen srnčí si chodí přilepšit trochou kukuřice. Prostě klasika.

Autor: červenka emil | 17.12.2013 11:46
Veselé vánoce,jak pro koho.Včera mi zaúřadovala ve slepičkách nějaká potvora,prokousnutá hrdla,ujedné vykousaný mozek,jedna pokousaná na hlavě.Na kunu se mi to nezdá,v tuto dobu se mi ještě nestalo aby mi něco dávilo slepice.Panímáma bude pořádně nasraná (jinak to nejde slušně napsat),že to odneslo letošní kuře pěkna kropenatá.Ach jo..

Autor: Fesoj | 17.12.2013 11:03
Františku, napadlo mě to samé, ale byl jsi rychlejší - chudák pan prezident, takhle si z lidského neštěstí prdel dělat !

Autor: Radek Chadim | 17.12.2013 10:16
Já jsem byl na čekané po delším čase v pondělí, od 7 do čtvrt na 12 jsem neviděl ani chlup. Chvíli u potoka skolila liška, co už mě párkrát školila :-), a v lese občas prošlo asi srnčí, jinak nic. Holt prosinec je vždycky marný, ale aspoň mám chvíli loveckého klidu, tak mně to ani nevadí.

Autor: František Dušák | 17.12.2013 06:18
Marale, nepij na Ruské ambasádě vodku a nebudeš mít virózu.:-)

Autor: Maral | 17.12.2013 05:55
Jo, venku je zima, mají to jako v lednici, tak nespěchají...
I tak jsi vytrvalec. :-) Dnes úplněk a já dřepím doma s virózou.

Autor: Fesoj | 17.12.2013 03:10
Právě jsem se vrátil z noční čekané. Újeď byla sice netknuta, i když jsem lištičkám a prasátkům naservíroval menu o několika chodech - králík, kuře, hlavy a vnitřnosti z dalších kuřat, hlavy a výhoz ze dvou ovcí a dokonce i kosti z grilovaného kuřete. Zatím si toho nic nevšimlo, ale louka u kazatelny je pěkně zrytá, ovšem prasátka ji navštěvují dost nepravidelně. Ale vidět bylo /a ještě je/ jak ve dne, tak jsem si řikal, co kdyby se štěstí unavilo a sedlo na vola... Jenže hovno, hovno, slavný soude ! Vůbec mi nevadí, když nic neulovím, ale aby se za celou noc ukázali jen 2 zajíci, to je trochu málo. A ani to by mi tak nevadilo, ale o půl jedné začalo hrozně fičet a v půl třetí jsem to vzdal, neb jsem byl zmrzlý jak sobolí trus.

Autor: Michal Brabec | 16.12.2013 21:50
Jardo, dobře, žes to ukázal. Snad někomu dojde, jakou zodpovědnost na sebe bere snahou ulovit zvěř bez jistoty dobré rány. Myslím ale, že tady na fóru to cítí asi každý.
Jinak bych sem nechodil

Autor: Jaroslav Miňha | 16.12.2013 21:30
Do fotogalerie jsem vložil dost neradostný osud divočáka, v reálu tedy nic pro slabší povahy...

Autor: Radek Chadim | 14.12.2013 18:34
Dnes jsem byl na naháňce. Hned na začátku první leče byla skalnatá borová stráň prudce asi 50 m do kopce, nad kterou navazovala už jen prudká :-) trošku odrostlejší, ale pořád dost mladá a hustá, dubová stráň. Když jsem vylezl po 50 m nad skaliska a vešel do dubového, slyším volat kolegu v tlaku po levé straně prasata doprava - říkám si, sakra, já jsem vpravo :-), tak jsem nabil flintu, co kdyby, a už po řadě od volajícího kolegy jde přibližně 7 divočáků přímo z boku na mě. Střílet jsem nemohl, tak jsem čekal, co prasátka udělají až zjistí, jaký kancobijec stojí proti nim - zarazili se tak 20 m předemnou, pár jich šlo dolů, pár nahorů. Nahoru blízko samozřejmě obýhala bachyně, selata za ní, tak nešlo vystřelit. Dole podemnou žádné rány od nastoupených střelců nepadly - asi jsme s tlakem byli ještě moc blízko - tak jsem samozřejmě myslel, že se ty 3 zbývající kusy zarazily někde na skále pode mnou, udělal jsem pár kroků zpět, začal mě obíhat takový 60-70 kg kus a za ním sele, oběhl mě do kopce a oba se zastavily mezi stromy, ten velký samozřejmě pěkně na široko - to by byla ranka jedna radost - a to sele o 20 m dál na horizontu. Asi 10 vteřin postáli a pak hupky přes horizont ode mě zase bez rány, o něco později mě ještě po stejné trase zespoda nahoru obýhala poslední samotná velice slušná černá bachyně. Njn, zase jsem nic nepifl, ale ono to není jen o tom vidět něco, ale mít taky štěstí :-). Kdyby ta selata chodila jako ty velký kusy, tak to by byly ranky jedna radost, ale takhle... Pak už jsem nic neviděl, jen ve třetí leči soused dostřeloval sele zalezlé pod prořezávkou - sele poměrně dlouho stavěli dva pejsci a po příchodu střelce nás ještě chtělo trošku prohnat :-), ale zdárně jsme to zvládli. Celkem se ulovilo 6 divočáků. I když to místy dost klouzalo a na vysokou jsme nenarazili, byla to pěkná procházka krásným listnatým lesem.

Autor: prroud | 14.12.2013 09:09
Karle,lovu zdar!U nas taky mlha,tak do 100 metru by to slo.

Autor: Radek Chadim | 14.12.2013 04:45
Tady je už třetí den mlha, že není vidět na 100 metrů. I když meteorologové říkají, že bude zataženo až mlhavo, místy mrholení, místy i mrznoucí, místy polojasno až jasno, tak tady je pořád mlha :-)

Autor: Karel poslík | 14.12.2013 01:57
Večer a prakticky celý den tady také byla mlha. Kolem desáté to malinko fouklo od severozápadu. Jen takový lehký pohyb vzduchu a hned na několika místech mlha ustoupila. To bylo moc dobře, protože v půl dvanácté, tedy ještě v pátek třináctého, se objevila tlupa černé. Dvě bachyně a několik selat. Pro jedno to byl nešťastný den, už visí doma na háku. Bude mít asi 25 kg. Zdar Karel

Autor: strejda zajíc | 13.12.2013 16:57
Kdysi jedna známá u mysliveckých zkoušek pravila:"Pes vodič,hlasič a...(pak ji osvítilo)..udavač!"Léta jsme se tomu smáli i s dcerou,pak na škole při zkoušce z myslivosti to měla tak zmotané,že z ní místo oznamovače nakonec ten udavač vypadl také.Ostatně prvně zmíněná byla vždy zásobárnou perel:ptáčnice byla ptákovnice a kůžožrout nákůžák.

Autor: Maral | 13.12.2013 16:54
Ne, v mlze ne. To se raději věnuji večer doma manželce. Venku stejně večer za tmy p... vidíš, tak to ji raději doma potmě navětřím :D:D:D

Autor: Václav Pašek | 13.12.2013 13:48
Dneska je venku mlha jak v ... Přemýslím, jestli jít vůbec na čekaní. Chodíte třeba do lesa, nebo čekáte na lepší počasí?

Autor: Fesoj | 13.12.2013 09:40
Podle všech příznaků, zejména podle těch klíšťat soudě, byl někde v jezevčí noře. Škoda, že nemůže povídat, jak to celé probíhalo !
Tomáši, k té kachyni - připomnělo mi to dva známé, shodou okolností zaměstnance různých lesnických učilišť. Jeden /školník/ si u zkoušek z myslivosti nemohl vzpomenout na název lžíčáka pestrého, tak ho nazval "plácačkou barevnou". A ten druhý, s výraznou rezavou kšticí, byl učni všeobecně nazýván "zrzohlávka rudozobá".

Autor: Ellhenicky | 13.12.2013 07:47
Tak tohle taky znám. Člověk prohledá místa možná i nemožná a čeká a čeká a když se smíří s nejhorším a pes se nečekaně objeví i v zuboženém stavu, tak pomalu začne věřit na zázraky. Ale ty rány, jak spadne kámen ze srdce je slyšet hodně daleko.

Autor: Michal Brabec | 12.12.2013 22:34
Konec dobrej - všechno dobrý.
Já měl taky dobrý dva dny - dvě prasátka selátka.

Autor: Radek Chadim | 12.12.2013 22:06
V sobotu na honě se mimo jiné kolegovi ztratil jezevčík v druhé leči v místech, kde spolu skoro každý den chodí. Ještě 50 m před koncem leče jsem ho viděl běžet předemnou dolů podél potoka do údolí. Po leči ale nepřišel, do večera taky ne. V neděli jsme jej jeli hledat, kolega objížděl chaty v lese, já obcházel nory v místech, kde jsme ho viděli naposledy, u každé trošku šláplé jsem zavolal do vsuku a počkal na odezvu, ale nic. Celý týden se ani nikdo po vyhlášení v obecním rozhlase v naší a sousedních dědinách neozval, přestože už jsem myslel, že ho někdo naložil do auta a čubl, pes byl prostě fuč. Před chvílí mě kolega volal, že před chvílí přišel domů a jezevčík (Aron) seděl před vratama, prý má odřený nos, trošku zakrvácený reflexní obojek, plno klíšťat a je pohublej - 5 dní byl někde venku, ten kdyby uměl vyprávět, to by byl příběh. Tak snad se z toho rychle dostane :-).

Autor: Hardy | 12.12.2013 14:10
Osobně radši používám ASPI, podle mého názoru lepší jak Codexis a rychleji aktualizují...
Jinak vše ohledně doby lovu a ostatních věcí kolem toho ukáže až praxe...

Autor: Tomáš Peroutka | 12.12.2013 13:44
Chlapi, já bych to s tou vedoucí nebo vůdčí bachyní nezatracoval, to je jak mezi babama, vždycky bude mít některá navrch, tak to bude vedoucí nebo vůdčí a je to !! Ještě zbývá vypracovat metodický návod, jak se to pozná !
Jeden můj známý u zkoušek na první lovecký lístek řekl místo bachyně kachyně, patrně v klamném domnění, že bachyně má namísto ryje zobák.

Autor: Václav Pašek | 12.12.2013 13:06
Super, děkuju. Budu si to pamatovat. Normálně používám Codexis, ale tam to bude až zítra, ale bude tam alespoň celé aktuálně platné znění.

Autor: František Dušák | 12.12.2013 12:48
Stránky MZe vynech. Použij stránky ministerstva vnitra: mvcr - legislativa- rok 2013

Autor: Václav Pašek | 12.12.2013 12:41
Datumu jsem si všiml, jen jsem to dnes čekal na stránkách MZE, ale asi mají moc práce. Ve sdružení mi to nevěří. :-)

Autor: František Dušák | 12.12.2013 11:35
Re. Václav Pašek. Pokud píšeš o té vyhlášce, tak vše máš tam. Stačí důsledně přečíst. Rozeslání 12.12.2013

Autor: Václav Pašek | 12.12.2013 09:59
Nikde na internetu jsem to zatím oficiálně nenašel. Kdy to má být zveřejněno?

Autor: prroud | 12.12.2013 08:21
Kruci,Vlastiku diky,takovej zasek hned po ranu.....to zas bude skodolibosti,ale vy ze me toho myslivce jednou udelate,ja vam chlapi verim :-))

Autor: ValíkVlastimil | 12.12.2013 08:02
Peťane žádná vůdčí bachyně není. Zkus pohledat jaký je rozdíl mezi vedoucí a vodící...tak je hodnejjj :-)

Autor: prroud | 12.12.2013 07:32
Proc mam pocit,ze je minena vudci bachyne,ale nekdo to proste bud spatne napsal,nebo opsal?....

Autor: Fesoj | 12.12.2013 03:41
Že je nemyslivecké střelit samičí kus spárkaté zvěře, vodící mládě či mláďata, je zakotveno v Mysliveckém řádu a snad není potřeba vysvětlovat, proč. Ale jen u černé někdo považoval za nutné toto vtělit do vyhlášky a bachyni vodící selata hájit, přičemž ulovit vodící srnu, danělu či laň je dle téže vyhlášky zřejmě v pořádku.

Autor: strejda zajíc | 11.12.2013 20:59
Františku,máš pravdu,ostatně jako obvykle.A protože umím číst ve vyhlášce mezi řádky,dovodil jsem si,že pokud nepovede bachyně seleta tak říkajíc za ruku,není vodicí!Opět přesné vymezení pojmů,jako ostatně ve většině naších právních norem.

Autor: František Dušák | 11.12.2013 18:30
Radku, dal jsem to sem proto, že tady bylo hrozné pozdvižení ohledně nové vyhlášky. Nakonec se černá vrátila tam, kde byla a siku bych z pohledu lesáka střílel 365 dní v roce bez rozdílu pohlaví, věku a chovnosti. Takže zase bouře ve sklenici vody. Tak jako vždy.

Autor: prroud | 11.12.2013 18:25
Predpokladam Radku,ze ten :-)je ironickej :-)

Autor: Radek Chadim | 11.12.2013 18:16
Teď už to snižování početních stavů půjde samo :-).

Autor: František Dušák | 11.12.2013 09:44
Tak tady vám vkládám tu tolik proklínanou změnu vyhlášky o dobách lovu. Bylo hodně křiku a nakonec pohoda.


Ročník 2013
SBÍRKA PŘEDPISŮ
ČESKÉ REPUBLIKY
PROFIL PŘEDPISU:
Titul předpisu:
Vyhláška, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 245/2002 Sb., o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu, ve znění vyhlášky č. 480/2002 Sb.
Citace: 403/2013 Sb.
Částka: 158/2013 Sb.
Na straně (od-do): 6896
Rozeslána dne: 12. prosince 2013
Druh předpisu: Vyhláška
Autoři předpisu: Ministerstvo zemědělství
Datum přijetí: 5. prosince 2013
Datum účinnosti od: 1. ledna 2014
Platnost předpisu: ANO
Pozn. k úč.:
Hesla rejstříku:
(budou doplněna až po uzavření ročníku podle věcného rejstříku redakce Sbírky zákonů)
Vydáno na základě:
449/2001 Sb.
Předpis mění:
245/2002 Sb.
Předpis ruší:
Text předpisu:

403
VYHLÁŠKA
ze dne 5. prosince 2013,
kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 245/2002 Sb.,
o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu,
ve znění vyhlášky č. 480/2002 Sb.

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 68 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění zákona č. 59/2003 Sb., k provedení § 42 odst. 2:

Čl. I

Vyhláška č. 245/2002 Sb., o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu, ve znění vyhlášky č. 480/2002 Sb., se mění takto:

1. V § 1 písmeno l) zní:

"l)

prase divoké - kňour a bachyně, kromě bachyně vodící selata, od 1. srpna do 31. ledna s výjimkou uvedenou v § 2 odst. 1 a 2; sele a lončák od 1. ledna do 31. prosince,".

2. V § 1 písmeno n) zní:

"n)

sika japonský - jelen a laň od 1. srpna do 15. ledna s výjimkou uvedenou v § 2 odst. 1 a kolouch od 1. srpna do 30. dubna s výjimkou uvedenou v § 2 odst. 1,".

Čl. II

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2014.

Ministr:

Ing. Toman, CSc., v. r.

Autor: Fesoj | 10.12.2013 19:35
Čestmíre, co se týče p. Zvářala, je to mezi ochranáři výjimka, potvrzující pravidlo - ač nelovec, nebojí se nazývat věci pravými jmény a souhlasí s rozumnou redukcí některých dosud přísně a vcelku zbytečně chráněných predátorů. Nejvíce mne překvapil jeho názor na poštolku, kterou by asi nikdo z myslivců lovit nechtěl, neboť lovné zvěři rozhodně neškodí, ale podle něj má lví podíl /zejména její městské populace/ na úbytku až vymizení dříve celkem běžného chocholouše.

Autor: Čestmír Kunetka | 10.12.2013 14:53
Marale, generační problém je v každém MS, horší je, když se na lovu podílí minimum těch mladých.
A pokud píšeš, že jsi na svém úseku lovil slabé kusy z chovatelského důvodu, pak to je marný boj. Toto nelze pouze na úseku a dle mého názoru ani v rámci jedné honitby. Vždy se ti budou objevovat slabé kusy od sousedů.
A z důvodů jaké uvádíš si v Myslivosti vybírám články, které mě zajímají a které jsou pro mě přínosem, jako např. článek od ochránce a ornitologa Karla Zvářala.

Autor: Čestmír Kunetka | 10.12.2013 10:32
Tome, svoje foto neposílej, raději pošli foto té flintičky. :-)))
Co tam máš za kukr, když je zbraň subtilní, aby to i dobře vypadalo.

Autor: Tomáš Peroutka | 09.12.2013 21:47
Čestmír Kunetka : Kulová jednuška Krieghoff Hubertus
Mám ji v provedení hlaveň osmihran,napínáček a vypouštění bicího mechanismu, ocelová baskule s rytinou. Ráže 6,5 x 65 R RWS.
Mám s ní uloveného muflona, muflonče a srnce. Pohodová lehoučká a přesná flinta. Někdy pošlu svoje foto, momentálně ho nemám k dispozici.
Tím puškařem jsi měl na mysli zřejmě pana Hanáka,že ano ? To bylo tenkrát dílo, vadná montáž, nedalo se to v podstatě nastřelit.Nakonec jsem tam nechal dát švenka Recknágel.

Autor: prroud | 09.12.2013 18:47
Elhenicky.......sakra nech si toho! :-)))))))))))))

Autor: Maral | 09.12.2013 18:24
Čestmíre a J.T. - díky za to, že si mám na co vystřelit. :D:D:D
Ale vážně - pokud mám děkovat za černou, tak je to pro mě danajský dar, protože ji lovíme cca 4 členové z 28. Super !
Pokud mám děkovat za srnčí, tak je to další práce, hrát si se zanedbaným chovem. Tři roky jsem jen na "své" straně honitby lovil paličkáče, slabé srny (max. 12kg) a ještě slabší srnčata. To byly desítky a desítky hodin. A pro zajímavost - populace dosahovala stavů v průměru 30kusů na 100ha. Poslední redukce proběhla díky zimě 2005/2006. Vím přesně, jak to před tou zimou na loukách a polích vypadalo - jako na kozí farmě. Nedaleko jsem napočítal vedle sebe dvě tlupy, jedna 150 a druhá 240 kusů. Od té doby jsem to již neviděl.
Mám vysazeno několik remízků a keřových pásů pro drobnou zvěř, která se tam pomalu začíná opět usazovat.
A kromě toho všeho pak na schůzi poslouchám, jací se dříve lovili srnci, kolik se lovilo zajíců a bažantů a proč jsem loni odlovil tolik holé zvěře a proč chci, aby každé druhé prase bylo střelce, když pak z toho MS nic nebude mít.
V Myslivosti si poté přečtu, jak zemědělci zapříčinili populační explozi černé zvěře, jak myslivci "namnožili" siku a jak z toho ven, jak vzrůstá populace všech predátorů. Dále si přečtu několik reportáží z naháněk s bohatými výřady. Následuje nějaký článek o škodách zvěří a poté reklamní okénko.
Nakonec se zeptám, co nám ti zatracovaní "strejcové" zanechali a vím, že taky budu jednou "strejc" (ten výraz mě neuráží, předpokládám, že ani nikoho jiného). Ale nechtěl bych, aby mi jednou nějaký Maral mladší v MS vyčítal, v jakém stavu jsem mu zanechal populaci zvěře. A dělám vše pro to, aby tomu tak nebylo.

Autor: Ellhenicky | 09.12.2013 18:01
V pátek 13.-tého, to má tak někdo pech:)

Autor: prroud | 09.12.2013 17:33
Stastnej to chlape,to Vam blahopreju :-)

Autor: Tomáš Peroutka | 09.12.2013 17:32
RE: Prroud - s manželkou čekáme pravděpodobně v pátek tento týden narození syna, tak mám ještě jednu šanci....

Autor: prroud | 09.12.2013 17:25
Je Tome,a nejhorsi je,ze kdyz napisu,ze ty mlady nekdo vychovaval,budu sezran za ziva,protoze "jakej pan,takovej kram" hned tak nekdo neprekousne!Ja si uvedomuju,ze jako mladej tata jsem vychovu svyho kluka nedocenil a nebyl dost zodpovednej,neznal nasledky toho co mi z nej udela system,kdyz to dopustim.Jenze na to bohuzel prichazi clovek az kdyz je uz prilis pozde.Tak se aspon snazim ty "chyby" v ramci moznosti v reci nenapadne napravovat,pozde,ale prece :-).Nakonec i sebe jsem musel menit,taky jsem byl dravec a zralok,co rad pocital prachy a jezdil v peknejch autech,to byla moje predstava rodinnyho stesti.......nez se mi, zatimco jsem "delal prachy" ta rodina jaksi rozsypala.........protoze jak jsi spravne naznacil,ty pravy hodnoty jsou nekde uplne jinde,na kontech je nenajdes.

Autor: Tomáš Peroutka | 09.12.2013 17:11
RE : Prroud - Ahoj, vykašli se na to. Máš sice pravdu, ale když si to člověk uvědomí, tak je to na palici. U těch mladých aspoň tady v práci chybí v hodně případech 2 veledůležitá kritéria - morálka a obyčejný selský rozum.Nevěřím, že je to jinde, např. v myslivosti jiné.

Autor: prroud | 09.12.2013 16:51
Ono Jardo,asi tak: jenom diky tem myslivcum,vetsinou starsim chlapum,navic Myslivcum a ne "myslivcum",to je jeste aspon takovy,jaky to je,az zmizej kdyz nebudou mit nasledovniky,ale jen to co dominuje dnesnim hodnotam,pak panbuh s myslivosti........a rekni,ze kecam......

Ps: nemyslim si,ze to Maral myslel tak jak to Cesta podal.....jenze to je ten problem: kdyz si lidi hazou vsechno co se rekne jen do ty bily,nebo cerny,jsou vztahovacny a nevnimaj tu sedivou mezi,ktery je nejvic...A casto!bejva nejvic vztahovacnej prave ten,koho Maral presne trefil a vystihnul,ten se poznal a zacal nepricetne jecet,klasika ;-) :-))))))))). Neradno zapominat ,ze neni spatnej jen ten kdo zlo vymejsli a provadi,ale i ten kdo k nemu mlci a nepostavi se mu! A je vinnej naprosto stejne!A to je nase Ceska bolest!

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.12.2013 16:44
Tak jsem po přečtení příspěvků Marala došel k obdobným závěrům jako Čestmír. Zkrátka jsi to Česťo pěkně trefil- Já MARAL a vy ostatní ve většině nazvaní "strejcové". Ono Marale bez těch většiny strejců by sis už nevystřelil, protože bys neměl už vůbec na co. Než něco začneš zatracovat a něco vyvyšovat, tak si zjisti jaké jsou podmínky i mimo Tvoji působnost. Ne všichni mají finanční prostředky a možnosti jako Ty, tak je nezatracuj. S pozdravem J.T.

Autor: Fesoj | 09.12.2013 16:38
Včera večer se oteplilo, stále drobně prší a sníh jde rapidně dolů. Ale byla u nás návštěva, kamarád nemyslivec z Lázní Bělohrad a po obědě jsem ho ukecal na zdravotní procházku ke krmelci. Přiznávám, že jsem tím sledoval vlastní sobecký zájem - ač jsem tam byl předevčírem, stopy byly zaváté a přece jenom je lepší, když v skoro půlmetrovém sněhu prošlapují cestičku 2 lidi než 1. Nemám to moc daleko, je to jen do mírného kopce a kamarád je asi o 20 kg lehčí a 10 let mladší, než já - ale ač jsem šel první, musel jsem každou chvíli zastavovat a čekat na něj, jen funěl a měl toho dost. A když jsme se vrátili, povídám mu :"Zdendo, až se setkáš s někým, kdo Ti bude tvrdit, že myslivci jen střílejí zvířátka a cpou si bachor zvěřinou, tak si na tuhle procházku vzpomeň a trochu ho umravni !" Ale aby nepoznal z myslivosti jen ta negativa, k večeři dostal guláš ze srnčete, zapili jsme ho zaječí krví a byl víc než spokojen.

Autor: Tomáš Peroutka | 09.12.2013 16:33
RE Čestmír - Ahoj, napíšu k tomu něco večer okolo 21 hod. Jsem ještě v práci a vládne tady čilý obchodní ruch.

Autor: Čestmír Kunetka | 09.12.2013 15:44
Tomáši, buď pozdraven - na les a na chování v něm máme stejná názor, bohužel .....

Sice to sem nepatří, ale kdybych věděl, že máš svého aristokrata, jednušku Krieghoffa, u nás u puškaře, tak jsem se jel na ni podívat. Poděl se o pocity s ostatními.

Autor: Čestmír Kunetka | 09.12.2013 15:38
Marale, když čtu tvoje příspěky, tak mám dojem, že jsi myslivce rozdělil na dvě skupiny: jedna skupina jsi TY, ten dobrej a ve druhé jsou ti ostatní, ti špatní.
Společných akcí jako je výsadba stromků a jim podobných mám za sebou mraky a přesto se jich rád účastním, protože je na nich kromě práce taky sranda.
Ale přece ne všichni myslivci a ne všechna MS jsou špatná. Jak jsem psal, na naší sobotní naháňce černá přešla v klidu bez úprku a náznaku stresu.
Spíláš myslivcům a co pytláci, motorkáři, čtyřkolkáři, majitelé nevychovaných psů štvoucí zvěř. Tito jmenovaní a další jiní způsobují stres zvěři každý den, zatímco my máme jedinou naháňku v roce. Takže v mém případě nejde o žádné vymlouvání se na tradice, já jsem jen chtěl říct, že i společné lovy patří mezi tradice myslivosti.

Autor: prroud | 09.12.2013 13:55
Je to jenom o zebricku vyznavanejch hodnot Tome,o nicem jinym,o vykladu stesti a falesnyho stesti.......co je vetsi stesti,zdravy deti,nebo nejlepsi auto?Prece to nejlepsi auto!Nebo aspon lepsi nez maj druhy.Neni stesti prat druhejm,ale je stesti sam vlastnit,treba na jejich ukor,ucel sveti prostredky.Muzu bejt svinskej charakter,mit mluvu a chovani reznickyho psa,presto se mi bude prokazovat ucta a moje slovo bude platit,protoze na to budu mit prachy,co na tom,ze za rohem reknou co jsem za vola,kdyz za ty moje(vlastne jejich ;-)) prachy stejne udelaj co budu chtit!? O tom to Tome vsechno je.To je ten zkazenej zebricek hodnot a s nim i clovek a kvalita jeho prezivani,nerikam zivota,protoze zivot je uplne o necem jinym.
Uz sama demokracie smrdi na sto honu Tome :-)).Demokracie je neco co si vubec nepreju,kdo si taky z rozumnejch lidi muze prat "vecnou revoluci"??? Vsichni chteji mit klid a je to tak v poradku,jen tu predstavu toho klidu ma jinou poctivej clovek a jinou kriminalnik,nebo parazit.Koncim s "politikou",i kdyz tohle o ni zrovna neni,nez nas tu sezerou,jsme v Dnes :-)

Autor: Tomáš Peroutka | 09.12.2013 13:33
RE: Prroud - tenhle národ z velké části na demokracii nikdy nevyzrál. To co tady je připomíná Aljašský Clondike v moderním podání a jako Clondike také dopadne, ani lejno z vlka tady nezústane. Kdyby bylo bývalo, jak se říká - smůla byla, že císař František prohrál 1. světovou.

Autor: prroud | 09.12.2013 13:21
Presne Tome,je to o tech prachach a pristupu k nim.Stala se velka chyba,ale neni tezky ji napravit,chce to jen uvedomit si,chtit a ridit se tim,konat.Tezky je to masovy uvedomneni si!Staci jen prestat bejt "ludrama".

Autor: Tomáš Peroutka | 09.12.2013 12:49
Prroud - Jo kamaráde, tak to dopadá, když je vše podřízeno moci peněz,jak to nazval jeden pán ,,volná, neregulovaná ruka trhu ´´ Z lidí se pak stáva sviňská svoloč bez cti, morálky a také bez citu k přírodě a všemu živému.
Na štěstí v honitbě kde lovím se tohle neděje, tady někdo hodit dělobuch v lese nebo se prohánět na čtyřkolce tam a zpátky jako šílenec, tak to nerozchodí.
Já jsem vždy miloval les a jak říkal můj nebožtík děda, v lese má být klid,tj. máme se chovat potichu a nerušit pokud možno zvěř víc, než je nezbytně nutné.

Autor: Fesoj | 09.12.2013 09:55
Rone, jakýpak upír ? To by musela být zaječí barva ! Zaječí krev = víno červené suché Cabernet Sauvignon 0,7 l, země původu Bulharsko ! Méla jen jedinou vadu - smrdělo to málem, měli jsme pouze 1 lahvinku.

Autor: prroud | 09.12.2013 09:49
Vypravejte to chlapi nekterejm lovcum a "myslivcum",ktery pri lovu mirej aby trefili zvire,ne kam ho trefej,a tem vsem co udelaji cokoliv,aby se ke zvireti vubec dostali,a to urcite a pokud mozno rychle,"na objednavku",jak uz bylo psano,napriklad delbuchy,a kdyby mohli,nohy mu prerazej,aby nemohlo utyct.......ucta k prirode na kazdym kroku.Ale copak o to,ze takovy jsou,vzdycky byli a vzdycky budou,to neni az takovej tezkej problem,na tom jde casem pracovat,ten horsi prusvih je,ze jim to my ostatni svym chovanim,nebo prave nechovanim,umoznujeme!Jinak by se nikdy "nerozvinuli".....

Autor: Maral | 09.12.2013 09:33
Figi to píše naprosto přesně. K tomu není co dodat.
A společné akce mohou být i jiné, než naháňka. Co takhle třeba společně vysadit remízek na pronajatém pozemku ? Společně se domluvit na celodenní akci na střelnici ? Atd.
Ty vysoutěžené nájmy jsou samostatná kapitola. Podívejte se na stránky APM (profimysl.cz). I Ústavní soud konstatoval, že myslivost není komerční činnost. Není to činnost za účelem vytváření zisku. Náklady by měly cca být v rovnováze s výnosy.
To, že Sýkora se svými pohrobky nastavil tuto laťku svědčí o jejich debilitě, neznalosti práva a primitivní orientaci na zisk. Takže dokurvil jak LČR, tak stačil dokurvit i myslivost tam, kde LČR pronajímaly honitby. K tomu se přidalo pár "podnikavců", kteří za myslivostí a pronájmem honiteb vidí zisk a máme zde výsledek - neúcta ke zvěři, lovy téměř čehokoliv za peníze, nekázeň, amatérismus, neznalost. Škoda mluvit (psát).

Autor: figi | 09.12.2013 08:52
Chápu poplatkové naháňky, chápu i společné akce. Konec konců za více než 30 let praxe jsem jich hodně absolvoval. Ale to je právě to. Před dvaceti a více lety to byly akce příjemné, pak morálka postupně upadala a s ní i způsob výkonu práva myslivosti. Na společných akcích je to nejvíce vidět a slyšet.

Ani polatkové lovy z ek. důvodů, ani jiné argumenty ( např. přemnožení ) nejsou a nemouhou být důvodem k týrání zvěře. To by si měli všichni uvědomit.

Autor: Ellhenicky | 09.12.2013 07:43
Ne každý může sáhnout pod polštář a vytáhnout desetitisíce aby zaplatil nájem.Poplatkové naháňky jsou jedním z větších příjmů do společné pokladny. Proto neuznávám jednoduše vše odsoudit. Nejsou všude podmínky stejné a každý tu píše, jak to probíhá u nich,tak by se to mělo i brát.

Autor: Maral | 09.12.2013 00:59
:D:D:D
To jsou pouhé hračky. Do klasického "péčka" to má daleko.

Ale k věci. Jak dlouho se ještě chcete ohánět tradicemi ? "Tradiční naháňky", kde se v drtivé většině sejde 90% střelecky impotentních členů a hostů. 5-10ran na jeden ulovený kus. Ta zvěř není hloupá a těmi naháňkami ji akorát rok od roku myslivci více nasírají. Naprosto souhlasím s figim - lov není trestná výprava.
Drtivá většina "strejců" nebude v zimě vysedávat venku do půlnoci či šoulat do rána, ale taková společná akce, to je něco jiného. Co na tom, že se střílí pánubohu do oken. Však ona se nějaká ta rána ujme.
Také nesnáším naháňky, chodím jen z nutnosti na domácí jako člen. Preferuji individuální lov. Na černou chodíme na čekanou často ve třech, někdy ve čtyřech. Je tak daleko větší pravděpodobnost úlovku a zpravidla se daří. Bohužel více lidí prostě večer do lesa nevytáhne paty.
Na to ohánění se tradicemi už jsem alergický. Pokud vím, tak černá zvěř od dob Marie Terezie tradičně nebyla. To český myslivec v touze po loveckých zážitcích dopustil její velkochov, který se mu zhruba od roku 1997 vymknul z rukou a nyní to svádí na zemědělce.
Dnes (vlastně včera) opět ve čtyřech cca do 23:00, uloven 1 kus. Napočítáno kolem 30 kusů. Sníh je sníh.

Čeští vynalézaví a podnikaví myslivci si leckde z naháněk udělali slušný zdroj příjmu. O tom, že tito "šikulové" si nevidí dál, než na špičku nosu, není třeba polemizovat.

Autor: prroud | 08.12.2013 22:02
Dikec ;-)

Autor: Tomáš Peroutka | 08.12.2013 21:58
Prroud : Ano P1 od Zevety. Ty zvláštní předpisy na to už neplatí a seženeš to v obchodech s potřebami pro paintball.

Autor: prroud | 08.12.2013 21:41
Sakra,to neni spatnej napad.....kde se to shani??Ja tady tu verbez vyskolim ve velkym.Jednou holt toco a bude mi lesnich tvoru lito,ale s vedomim,ze to je zrejme naposledy.

"Zeveta - Zásahová výbuška P1 - velká s UVZ.Klasická policejní výbuška s vrhovým univerzálním zapalovačem určená k rozhánění demonstrantů. Prodej omezen zvláštními předpisy pouze pro držitele příslušného oprávnění. Svojí objednávkou potvrzujete, že jste držitelem průkazu odpalovače ohňostrojů, nebo pyrotechnického průkazu."......je to tahle? Co myslis,staci jim objednavka jako potvreni? ;-) :-)))
nebo jsi mel jen tuhle? http://www.alfatactical.cz/zeveta-zasahova-vybuska-mala.html

Autor: Tomáš Peroutka | 08.12.2013 21:32
RE: Prroud: Tady se v období mezi vánocemi a Novým rokem takřka nedá lovit, protože bouchá kde kdo immervere furt a zvěř takřka nevychází. Loni jsem vyřešil sousedy, kteří s tím nedali pokoj tak,ze jsem jim hodil před barák policejní zásahovou výbušku, mojí sice nadskočily hrnky v kuchyni na stole, ale pak byl svatý pokoj.

Autor: prroud | 08.12.2013 20:55
Tradice jsou urcite pekna vec,ale mozna maji uz dneska ne vsechny smysl a ne vsechny plnej ucel jakej kdysi mely? Lpet na tradicich za kazdou cenu jako celku,muze bejt postupem doby vic na skodu,nez k uzitku.Nevim,ale asi bych rozumne zachovaval ty ktery jdou a jsou uzitecny,nebo aspon neutralni,nez vsechny,a ze jich je porad dost,jak jsem byl s potesenim a prijemnym prekvapenim svedkem v Roudny :-).Na ty "jiny myslivecky spolecensky akci" neco je Tome,vubec mi to neprijde hloupe.Ale pravda,nejsem holt ten myslivec,jen to tak za sebe vidim.Navic bych delal co se da,abych mohl treba tradice obnovit zaroven s myslivosti,ktera jde k sipku vinou "jistejch" zmen.Ale to chce proste zatnout zuby a vic delat nez jenom mluvit a rikat proc to nejde,jak spravne napsal Maral.Paklize je tedy vubec zajem,samozrejme.....

S tema honama a nahankama to vidim taky jako stressovani veskery zvere,stejne jako tu prastenou modu delbuchu a ohnostroju na kazdy prasteny prilezitosti.Aspon u nas v udoli obklopenym lesama to vidim jako s prominutim pekne svinskou,bezohlednou zabavu.

Autor: Tomáš Peroutka | 08.12.2013 19:37
RE: Čestmír : Ahoj, tohle je hrozně smutná a zlá doba.Ctít tradice - samozřejmě ano, na druhé straně společné lovy na drobnou, jaké já pamatuju, se v 70 tých letech dělali s výřadem někde okolo 100 a více kusů kohoutů, zajíců a koroptví nepočítaje. Kdyby se tehdejší myslivečtí hospodáři ocitli ze dne na den v dnešní době, tak by je s největší pravděpodobností trefil šlak ale zcela jistě by hon na drobnou tam, kde je jí jako šafránu nedělali.Možná to bude ledaskomu znít hloupě, ale já bych namísto společného lovu tam, kde skoro nic není udělal jinou společenskou akci, třeba soutěž ve střelbě na loveckém kole a večer posezení s tombolou.

Autor: Ron Gordon | 08.12.2013 19:35
No nevím Fesoji co ti odpoví strejda zajíc, ty zaječí upíre, ale že zrovna zaječí krev ?

Autor: Fesoj | 08.12.2013 19:17
Dnes jsem poprvé v životě ochutnal zaječí krev - a byl jsem příjemně překvapen, jak byla dobrá. Strejdo Zajíci, nejen Tobě ji doporučuji pro občasnou transfúzi !

Autor: Čestmír Kunetka | 08.12.2013 18:13
Tomáši, to máš pravdu, ale to vyženeš i pří honu na drobnou. Zrušme tedy všechny společné hony, i na drobnou, aby se ostatní zvěř nestresovala, drobně je stejně málo. Ale to bychom svým způsobem popírali myslivecké tradice.
Já jen mohu potvrdit, že při naší akci černá odešla v klidu mírným klusem - žádné petardy, žádné řvaní "huš" nebo "kšá".
Ale musím s tebou souhlasit, že např. medializovaná společná mega akce v Mníšku byla jen zoufalým pokusem. Zvláště když se lovilo pouze sele a lončák. Jen tisk se nažral a koza zůstala celá.

Autor: prroud | 08.12.2013 17:46
U nas se Vlastiku bojej velkyho knoura ti co jezdej na konich,parkrat uz na ne vyrukoval,a neni dlouho,kdy napadal lidi jinej,ranenej.......dnes jsem se dozvedel na farme kam jezdim pro mliko,s jednim myslivcem jsem si tam dobre popovidal o honech,zakonech,cerny a praktikach,rozumnej chlap to byl.

Autor: Tomáš Peroutka | 08.12.2013 17:22
RAdek - Záleží na podmínkách, u nás při naháňce spolehlivě vyženeš krom černé několik desítek kusů srnčí a dańčí zvěře.

Autor: ValíkVlastimil | 08.12.2013 17:17
Vyšlo DNES-http://www.novinky.cz/krimi/321469-myslivce-na-opavsku-napadl-divocak-tahal-ho-po-zemi-a-pokousal-ho.html

Autor: Radek Chadim | 08.12.2013 17:09
V naší převážně polní honitbě děláme dvě společné akce za rok, proženeme těch našich 150 ha nesouvislého lesa, pokaždé (tedy většinou) honíme jinou část revíru během jednoho roku, žádoucí počet kusů černé zvěře v našem revíru je 0. Včerejší třetí leč měla kolem 10ti ha a je v ní právě jedna jediná houština, kromě těch divočáků jsme vyhnali pouze 2 kusy srnčí zvěře. Vzhledem k počtu divočáků v naší oblasti hoblováním tlupy bez vedoucí bachyně, která byla patrně ulovena předchozí den na naháňce u sousedů a která by selata vyvedla ven z leče a zavčas, nevidím nic dramaticky nemysliveckého a neetického - stejně jsou to neperspektivní kusy do chovu, proto je dobré, že se jich polovina ulovila, stejně by na ně na čekané asi brzo došlo. Kdyby se to tak dělalo už před 10ti lety, nemusely stavy černé zvěře být takové jaké jsou bez ohledu na to, jaké to má další vesměs nepříjemné souvislosti.

Autor: Ellhenicky | 08.12.2013 16:44
To co píše Radek je běžná praxe.Nevím, co je na tom tak odpudivého. Uvedl, jak to chodí v lečích a ne přijet, postavit se, střelit popřípadě něco zaplatit a odjet. Když je obstavená leč a není nijak veliká a dá se projít a jsou tam prasata,tak není problém se vrátit a"hoblovat a hoblovat". Jak už bylo řečeno,prasata se chovají jinak, než se chovala.Čekají na poslední chvíli, chodí mezi honci, popřípadě jdou na ostro proti lidem i psům. Každý má a uznává nějaký způsob lovu. Nemusím souhlasit s tím jak to dělají jinde, ale nezatracoval ani neodsuzoval bych je. Pokud někomu vadí vyprávění starých myslivců, tak nevím co si o něm mám myslet.Ne všechno staré bylo špatné. Většiny myslivců chodí na společné akce i z důvodu, že si popovídá a poslechne staré myslivce.

Autor: Tomáš Peroutka | 08.12.2013 16:01
RE Figi - Naprosto s Tebou souhlasím. Dle jednoho velmi známého německého autora knížek o lovu a chovu černé zvěře je naháňka v lese poslední zoufalý způsob, jak slovit černou. Je to silně stresující záležitost nejen pro černou zvěř ale pro veškerou zvěř.Gró odlovu černé by mělo spočívat v čekané a v šoulačce. Jedna větší naháňka naruší významným způsobem integritu zvěře, která se teprve po delší době vrací na svá původní teritoria. Krom toho mě loni dorazilo i to, že jsem v autě cestoval s jedním debilem, který zapoměl vybít po leči kulovnici, což se zjistilo až z toho auta vystoupil. Ne nebaví mě to a chvála Pánu Bohu, že nejsem v žádném klasickém mysliveckém sdružení, kde bych byl k tomu nucený v rámci plnění členských povinností.

Autor: prroud | 08.12.2013 13:35
Co se to s tou nasi myslivosti jenom stalo.... :-(, respektive s lidma,tak je to mineny :-(.Na "jenom lovce" se nadava,ale ti maji casto k prirode bliz(ne ty svatecni), nez nektery slavny "myslivci".Za vsim hledej cloveka.

Autor: figi | 08.12.2013 13:24
To je na té naší české myslivosti hezké: " mrtvý prase - - dobrý prase ".
I sám Kostečka se takto vyjadřuje.

Hoblovat a hoblovat až do úplného vyhoblování.

Na společné akce už vůbec nechodím, bráním se tomu zuby nehty a je to o mně i známé. Přesto jsem nedávno absolvoval ( tedy téměř absolvoval ) povinnou naháňku v jednom z MS, kde jsem členem. Ukrutně nasraný a znechucený jsem po první leči odjížděl, když jsem vyslech několik historek z posledních naháněk. Hobluje se až do tmy či naprostého vysílení honců, po černé se hází petardy a dějí se podobné věci. Opravdu už jen poslouchat naše české myslivce je často utpení. Ale jak psychicky trpí zvěř v těchto lečích si většina vůbec neuvědomuje.

Možná by sami měli prožít to, co černá zažívá celý podzim naprosto pravidelně. Pochybuji ale, že by ti přeživší neměli trvalé psychické následky už po prvním víkendu.

Lov není trestná výprava.

Autor: Radek Chadim | 08.12.2013 08:46
Včera u nás hon pro domácí na zajíce s lečemi na divočáky - všehovšudy +-18 lidí. Třetí leč se šla stráň nad řekou k houštině 80x30 m, kde loni bylo přes 20 divočáků a já netrefil 5 kg sele na 5 metrů. Letos jsme šli opačným směrem, loni jsme nastupovali v tlaku u oplocenky, letos byla oplocenka s houštinou až na konci leče. Když jsem přicházel k houštině, tak oproti předchozím rokům hodně povyrostla, takže bylo vidět skoro skrz, což vypadalo co se týče divočáků dost beznadějně. Ještě před krajem však malí psi zavětřili, oběhli oplocenku a na protějším rohu napříč přes oplocenku začali hlásit. Padly dvě rany. My jsme pozvolna vstupovali do houštiny, hned na kraji byl takový vývrat a u něj ostružiny přímo přede mnou, za ostružinami tmavý flek, jako by hřbet a hlava se slechama, pozvolna sundávám flintu a už vyskakuje jeden divočák za druhým - přibližně 6-7 kusů, všechny vypadají stejně veliké, mám je sice poměrně pěkně, ale já lovecký optimista :-) si říkám, že vyběhnou ven z houštiny na střelce stojící venku ve vysokém stojáků, takže je nebudu zbytečně znervozňovat střelbou. Čekáme na výstřel, ale dlouho rána nepadá, tak postupujeme napříč na protější roh houštiny, hned o plotu se k sobě tisknou selata, jedno stojí zvlášť, já je všechny mám trošku za ostružinou, ale kolega po pravé straně dává jednu ránu na to samotně stojící, které zůstává v ohni, a pak druhou ránu na další sele, všechny proběhli skrz řadu honců. Na zad zůstal jeden střelec, čekáme na výstřel, ale rána dlouho nepadá. Proto se otáčíme a hoblujem zpátky, jdu stejně jako tam prostředkem houštiny, když docházíme ke konci, na kraji pod ostružinou stojí 4 selata hned u sebe, mám je na tři čtyři metry, ale úplně nevidím, jak jsou ke mně postavené, navíc střelec na zad je přímo za ními, tak ještě s jedním honcem do nich šťoucháme, selata opět přebíhají přes nás zpátky. Takže opět otočka, když docházíme na úroveň prvně střeleného selete, divočáci ho pomaličku obíhají obloukem napravo, a zastavují se na pár metrů od kolegy stojící venku vedle houštiny. Ten dává ránu - druhé sele zůstává v ohni, zbývající jedno vybíhá dále doprava, a tři dopředu přes rokly do vysokého, kde na ně padají ještě další rány. Po prohnání zjišťujeme, že i první střelec v této leči byl úspěšný, tak se tam ulovili 4 divočáci na ale 8-10 ran - to není špatný :-). To by člověk nevěřil, jak ten lov může být dramatický a napínavý do poslední chvíle :-).
Celkem se ulovilo 5 divočáků a 2 zajíci do tomboly.

Autor: prroud | 07.12.2013 21:28
Eheh,Cesto........a ulovky?,zapomels na konecny zuctovani :-)

Autor: Čestmír Kunetka | 07.12.2013 21:05
Dnes ráno jsme se sešli na plánovanou naháňku. První zjištění - je nás málo, ale postavili jsme se k tomuto problému prsama a po nástupu vyrážíme. První leč - se dvěma kolegy se dostávám na téměř nejvyšší bod naší honitby. Vítr ustal, vyšlo sluníčko a kolega povídá " to je ale krásně, tady bych vydržel celý den, tak jdeme" a pak to začlo: severák a proti nám bílá stěna. Během minuty jsem neviděl kolegu 20 m přede mnou. A tak jsme se proti větru probíjeli celou první leč a z černé ani chlup. Druhá leč poměrně malá a během krátkého času ji obstoupíme. Po zahájení kolem mě projde několik kusů srnčí zvěře - v klidu - mít tak foťák. A najednou zvolání - černá - ale to již asi 12 kusů černé prorazilo bez rány. Další dvě leče bez černé ale za neustálého silného větru a sněžení.
V poslední leči stojím na silnici, shora jede silný vůz, odhaduji ho na šestiválec. Když projede, podívám se zpátky nahoru na silnici a vidím jak ze vzdálenosti tak 30 m na mě civí krásný daněk - lopatáč, přímo uprostřed silnice. Po asi půl mínutě přeskočí svodidlo a zmizí v lesním porostu.
Nádherný den i přes sněhovou vánici. A to nemluvím o tom, co vše jsem vyhrál v tombole.

Autor: ValíkVlastimil | 07.12.2013 17:14
téměř stejně...

Autor: téměř | 07.12.2013 02:48
dobré ráno všem kdo nemůže dospat,ráno jdeme k sousedům na naháňku a já nemohu oči zamhouřit,venku je krásně bílo,jen doufám že ten fičák se umoudří,jsem zatím jen adept,ale na každou naháňku se těším jak malé dítě. Nemůžu prostě samou dychtivostí ani usnout,jen kdyby to takhle bylo v týdnu když vstávám do práce,co vy jak jste na tom před honem??

Autor: prroud | 06.12.2013 21:07
Ja vzdycky vyrazim se psem z brlohu,nahazu ji snehovy koule a je stastna jak blecha v kozise,zakourim a zas zapadnem do tepla,a snezi a fuci porad pryc :-)

Autor: červenka emil | 06.12.2013 21:02
Dnes poslouchám Mirelle Mathieu,brouzám po forech a sežral jsem utoho celou čokoládu na vaření.A fučí,a fučí.

Autor: Fesoj | 06.12.2013 20:54
Východní Krkonoše - počasí pro zvěř i myslivce přímo "ideální". Večer začalo chumelit, o půlnoci mírná obleva, takže to povolilo, k ránu zase přimtzlo, čili perfektní ledová krusta a do toho další sníh a vítr /zatím spadlo kolem 20 cm/, vločky šly spíš vodorovně než svisle a k tomu ten led pod sněhem, člověk se bál jít do lesa, aby mu nějaký ten zlom nepřistál na hlavě, ale už se to trochu umoudřilo a zítra bezpodmínečně pomažu založit do krmelce, neb jsem už 2 dny vynechal.

Autor: prroud | 06.12.2013 18:49
severni Cechy....a fouka a fouka.....,ale v kamnech praska,drevo voni,teploucko a pohodicka :-)

Autor: červenka emil | 06.12.2013 18:41
Českotřebovsko,včera před půlnoci začalo foukat,déšt,pár blesku,do 1hod na kazatelně,dnespoprašek sněhu,silný vítr,sedíme doma.

Autor: Karel poslík | 06.12.2013 17:52
Přátele, nevím jak kde, ale tady na severu to pořád ještě slušně fouká a přidal se i sníh. Zítra máme hon na bažanty, jestli tohle počasí vydrží, bude to nepochybně velmi osvěžující procházka. Zdar Karel

Autor: Karel poslík | 06.12.2013 17:43
Přátele, nevím jak kde, ale tady to pořád ještě slušně fouká a přidal se i sníh. Zítra máme hon na bažanty, jestli tohle počasí vydrží, bude to nepochybně velmi osvěžující procházka. Zdar Karel

Autor: strejda zajíc | 06.12.2013 17:37
Karle,na to máš říkat:"Ano,je to škoda,ale není to neštěstí.Neštěstí by bylo,kdyby někdo střelil tebe,ale to by zase nebyla škoda!"Občas to tak dělám a jsem proto za hrubiána.:-)

Autor: prroud | 06.12.2013 17:04
Jesteze me "trofeje" nikdy nebraly a neberou :-),ale dneska tu poradne fouka!,jde to i se snehem....

Autor: Jaroslav Tatalák | 06.12.2013 15:31
Františku D. plný souhlas, ale když mě příjde trofejový kňour a můžu střílet, neváhám. Nejsem žádostivý po každé ráně, ale zkušenost s ostatními členy mě k tomu tlačí. Jak jsem už vzpomínal, nestřelíš ty, střelí jiný. Šetříš srnce s výstavními parůžky, vídáváš ho přes rok, pak tam vlítne namistrovaný lovec a je po radosti. S pozdravem J.T.

Autor: Fesoj | 06.12.2013 15:00
10.4.1995 napadl sníh a proto jsem se v noci vydal na šoulačku za černou. Potkal jsem bachyni se čtyřmi selaty, jedno z nich jsem střelil. Šlo o bachyňku, vyvržená s hlavou a běhy 29 kg. V sobě měla 4 selata, krátce před metáním. Já i myslivecký hospodář jsme něco podobného viděli poprvé , nicméně shodli jsme se, že z chovatelského hlediska jsem se nedopustil žádné chyby. Píšu o tom proto, že tenkrát to byl vzácný extrém, dnes téměř normální stav, zejména tam, kde je té černé opravdu hodně.

Autor: Václav Sládek | 06.12.2013 13:10
Karle jaké moudro by asi vypadlo z takového "chytráka" kdyby viděl uloveou plnou bachyňku po vyvržení vážící 35 až 40 kg což se v místech kde je dost černé stává.

Autor: Harry Callahan | 06.12.2013 12:43
Karle to je naprosto dokonalé! :D ale vážně, přesný zásah kladivem na pověstnou hlavičku hřebíku! a ještě zábavnou formou :D :D

Autor: Karel poslík | 06.12.2013 12:32
Ale v praxi to Františku chodívá i jinak. To se například při společném lovu střelí roční bachyňka a o hmotnosti cca 45 kg. Sejde se kolem ní pár rádoby všeznalých. Chvíli moudře civí někam na střed těla uloveného a vyvrženého kusu a očima jej „váží“ Důležitě pokyvují hlavami jako konsilium znalců a potom směrem ke střelci položí otázku, zdali to je bachyňka nebo kňourek. Po odpovědi, že je to bychyňka, se dokonce některý skloní k hlavě a předstírá zájem o chrup. To samo o sobě je velmi zábavné, když víte že nemá ani ponětí o závislosti vývinu chrupu a stáří, a sám nedokázal ani určit pohlaví, ovšem na první pohled to vypadá efektně. Potom se ujistí , zda je sledován a místo aby popřál lovu zdar úspěšnému mladému lovci, řekne za stálého moudrého pokyvování prázdnou lebkou něco v tom smyslu:“ Pěkná bachyňka , je jí škoda.“ Nebyli jste nikdy svědky podobného výjevu ? Nebo jste určitě už slyšeli vyprávění o tom, jak někomu přišlo na hromadu deset nebo více kusů najednou, ale on neměl na co střelit, protože všechno bylo okolo padesáti kil a když se zeptáte proč jedno nestřelil uslyšíte odpověď, že si u nich ve sdružení mohou nechávat jenom do XY kg. Když se toho pana moudrého( co kývá palicí) zeptáte, co je škodného na ulovení čtyřicetikilové, nevodící, roční bachyňky v listopadu, dostanete jednu z následujících odpovědí. 1- Nikdy jsme to nedělali. 2 – Nikde to tak nedělají. 3 - Zopakuje že je to škoda. 4 – Mohla mít na jaře spoustu selat. I těmito příběhy je nutno dotvářet pohled na myslivecké hospodaření s černou zvěří. Když někdy poslouchám všelijaké názory mužů ve váženém věku, na jejichž slova mnoho mladých věří, vzpomenu na již nežijícího klasika humoru pana Horníčka. „Moudrost přichází s věkem, často však ten věk chodívá i sám“. Zdar Karel

Autor: František Dušák | 06.12.2013 05:45
Pro Jardu T. Stavy snižíme tím, že budeme střílet na potkání samičí zvěř bez ohledu na věk a velikost a to zákon dovoluje zcela jednoznačně v § 36 odst. 5. Kňour má sice hodně spermií, ale hodně selat mají bachyně.

Autor: prroud | 05.12.2013 23:09
Co bylo driv,slepice,nebo vejce? :-)))))

Autor: Leon Zumr | 05.12.2013 23:00
když si nezašukaj tak se nerozmnožej :-))))

Autor: strejda zajíc | 05.12.2013 22:14
Chlapci moji,musíme střílet hlavně dospělé samce-jak u černé, sik i evropáků!Tak se stav přece sníží nejlépe,nebo se mýlím?:-)))Bez muckejch totiž ty baby samy vyhynou!:-)

Autor: ValíkVlastimil | 05.12.2013 21:14
Už někde fungují výkupny zvěřiny pro f. Bidvest ?

Autor: ValíkVlastimil | 05.12.2013 21:10
Radek promine ale vyšlo DNES :-) http://ekonomika.idnes.cz/mrazirny-zveriny-bidvest-zahajily-provoz-fjh-/ekoakcie.aspx?c=A131205_180507_ekoakcie_neh

Autor: ValíkVlastimil | 05.12.2013 20:51
Jaroslave odpovědí ti může být ta medializovaná MEGA naháňka a přístup některých hospodářů v místě kde se uskutečnila...

Autor: Jaroslav Tatalák | 05.12.2013 20:22
Nevím, ale teď jsem zblblej, tak chceme tu černou lovit a tím snížit její stavy, nebo budeme diskutovat o tom jak velký kus zachovat abychom se měli čím kochat? S pozdravem J.T.

Autor: Fesoj | 05.12.2013 18:12
Milano - je zajímavé, že tam, kde je velká koncentrace černé, je problém mimo chrutí silného kňoura potkat. jsou to samotáři, mají rádi svůj klid a i do polí za žírem vycházejí jindy, než bachyně se selaty a lončáci, zpravidla později, nebo, mají-li tu možnost, jdou i za žírem někam jinam. Často se zdržují i tam, kde je jinak černé dost málo a pokud tam není černá normována, je jejich legální ulovení prakticky vyloučené, dokud v době chrutí nevyrazí hledat sexuální potěšení někam, kde je černá normována. Za "starých dobrých časů" na okrese Trutnov platilo, že dospělého kňoura v době lovu mohl ulovit kdokoliv a kdekoliv - ovšem s výhradou, že v rámci okresu byl jejich lov limitován /zpravidla se jednalo o počet, rovnající se zhruba 5 % z celkového úlovku černé v okrese za minulý rok/, MH byl povinen ulovení kňoura bezodkladně hlásit na okres a po naplnění plánu vyhlásila státní správa myslivosti dalšímu lovu kňourů pro danou sezóńu stop. Tím pádem nemohlo dojít k jejich vystřílení a bylo to z hlediska myslivců rozhodně spravedlivější řešení, než dnes, kdy si např. u nás nesmí nikdo střelit kňoura ani jednou za deset let.

Autor: ValíkVlastimil | 05.12.2013 17:54
Ale pánové p.del vám natrhne i ten sekáč jak píše Harry a psovi se postaví taky.Trochu zjednodušeně střílet velké kňoury proto, aby jsme se vyvarovali toho se s ním potkat ,no nevím... Srnče ti sebere, ale kolik jich sebere tlupa čítající 30-40 kusů. Kdo ji viděl jak se rozprostře na poli či louce, tak ví o čem mluvím.Posledně pozorované tlupy v různých částech honitby 37 další 45 a poslední čítající kolem 30 kusů.

Autor: Tomio | 05.12.2013 16:10
proude: proboha, co jsi to vymyslel v posledním příspěvku v jeho první části. SSM v dnešní době ne, že by neuměla, ale ona má tak očesané ruce a nechce, že je to vždy jen otázka toho, kdo si revír pronajme a jak hospodaří. Jinak by se některý zvěrstva, která jsou znamé nemohly dít.

Autor: Maral | 05.12.2013 15:33
I já jsem hájil tyto "hromotluky", jak píše Michal. Ale za nějakou dobu jsem názor poněkud poopravil. Nikdy se totiž nepodaří odlovit všechna selata a lončáky a tak těch "hromotluků" přibývá. Přirozený úbytek je menší než současný růst stavů.
Takže nyní lovím.

Autor: Pavel Černý | 05.12.2013 13:10
Znám několik dobrých myslivců, kterých si vážím, a kteří se během několika málo let dostali od názorů typu Petra Bílka (i když to je opravdu extrém zcela mimo realitu) až k názorům praktiků typu Harryho a Honzy Slavětínského. Stačí jednou přijít o psího člena rodiny a jednou zastavovat kamarádovi krvácení na stehně... A tyhle případy bohužel přestávají být vzácné. Divočáci jsou pod tlakem, málokterý nemá zkušenost, že po zvuku výstřelu přichází bolest (viz broky pod škárou, zhojené průstřely běhů...) a roste jejich počet i četnost útoků.

Autor: Harry Callahan | 05.12.2013 12:45
Je to už pár let, můj a kamarádův pes těžce potrhaní, odvoz na šití, třetí pes se z leče vůbec nevrátil (KO :-() a byl jsem vděčný tomu střelci, že toho 60 kg sekáče střelil, když viděl co psům dělá. Naháňky nejsou jen a pouze zábava pro pár představených střelců.

Autor: prroud | 05.12.2013 12:20
Kdyz chce nekdo obetovavat svy psy............at si ty mrchy v reviru "pestuje".........
Podle myho nazoru by bylo jen rozumny dat kazdymu mysliveckymu hospodari pravomoc vyjimky kdykoliv,mel by vedet nejlip co se mu v reviru deje a bejt k rozhodovani nejpovolanejsi a hlavne rychlej.Ne nejaky "patlalove" nekde daleko v predstavenstvu u psaciho stolu v teply kancelari.........

Po me uz cerna sla,kdyz mi fena harala(spis po ni).......a mam svyho psa radeji,nez vsechnu cernou dohromady a koneckoncu i nez dost lidi :-)))),ale hadejte co se stane,jestli mi ji,nebo me cerna napadne tak,ze ublizi......pak si vsichni muzou se zakonem vytrit rite!!!!V pripade tech spatnejch,ne tech smysluplnejch, zakonu a justice naseho Kocourkova se sam stanu zakonem,soudcem a vykonavatelem,s ohledem a odvolanim se na ustavu.Vic psat nemusim ;-)

Autor: Petr Bílek | 05.12.2013 12:01
Když chce někdo lovit velkého kňoura pro trofej a hlavně pro "Ego",
měl by ho také sám bez pomoci dopravit domů a tam ho také nejlépe osobně zkonzumovat.
Jenom tak bude zážitek kompletní, nehledě na paragrafy.

Autor: Vrba Frantisek | 05.12.2013 11:49
Pokud nepřihlédnu k tomu,co napsal F.Dušák-ostatně v minulosti platily jiné zákony,tak za 45 roků jsem ulovil jediného knoura 105 kilo ve čtvrtkách v loudně,a to dokonce s-ballou.Těch které jsem "pasl"bylo mnohem víc,a o některých vím jak skončily.Kvůli jadnomu jsem nemohl odejít z posedu,protože se rozhodl dát si dnacet 50 metrů od posedu a trvalo mu asi dvě hodiny než se prospal a odešel a za dva dny jsem pomáhal s dosledem.Dalšího zvedly braky ve stráni,kus ho hnaly,pak se karta obrátila a ustupovaly psi.To se párkrát opakoval a já se jenom bál aby psi nehledaly ochranu u mně.Nakonec knour odešel,nedbaje dorážení psů.A přesně jak napsal Děda,do týdne ulovil jeden lovec z N.P.silného kance par set metru opodál.

Autor: Michal Brabec | 05.12.2013 11:25
Ono ta srnčata - když už - vyzobe i daleko menší prasce. Já jsem taky pastevec těhle hromotluků, ať mamka nebo taťka.

Autor: Leon Zumr | 05.12.2013 11:25
Honzo máš recht ten kdo měl někdy možnost tyhle větší kusy vidět na volným place vojtěška řepka atd. ti řekne to samý a pro psi to je kat i pro ty co ho jenom vystaví

Autor: František Dušák | 05.12.2013 10:49
Hoši, hoši. Nyní mi zde napište, jak ho legálně ulovíte pokud nemáte normované stavy. Na § 36 odst.5 v žádném případě, páč bude určitě starší než 2 roky. Pochybuji, že má někdo § 39, protože to by musel střílet černou systémem genocidy. Tak zbývá pouze na naháňce na výjimku § 45 odst. 1 písm. u). Takže, buď jsou ve spolku perfektní vztahy a někdo si ho střelí za odměnu a napíše se jako lončák a ostatní budou mlčet, nebo se bude spoléhat na náhodu a někdo ho uloví na naháňce na výjimku. Pokud víte o jiném legálním systému, sem s ním.

Autor: Děda z lesa | 05.12.2013 10:30
Bývalo zvykem, že silní kňouři žili výhradně samotářsky a hlavně mimo výskyt ostatní černé - viz např. ulovení kdysi nejsilnějšího kňoura v r. 1964 u Kolína. K tlupám ostatní černé se přidružovali pouze jen v době chrutí, což dnes již neplatí, protože černá je prakticky už všude.
Ten areál 500ha je v chrutí minimum, časem jej rozšíří na 5.000ha a "chtivých" myslivců se najde dost...

Autor: Jan Slavětínský | 05.12.2013 10:06
Z debat s chlapama a se známýma hospodářema po naháňkách a při různých příležitostech všichni začínají mluvit dost stejnou řečí. Přítomnost takového těžkého kňoura v honitbě není žádné štěstí. Za prvé, tenhle kus se jinak chová. Díky své velikosti se nebojí, neutíká. Je to zabijecí monstrum pro lovecké psy, kteří s ním přijdou do kontaktu. Jsou nebezpeční i pro samotné honce. Těžký kňour (mluvíme o 150-200kg) z pohledu chovnosti není nijak vyjmečný proti 90 kg sekáči. Tito samoťáci vám v honitbě posbírají každé srnče,které potkají.
V podstatě všichni tito chlapi jsou pro lov těchto kusů. V neposlední řadě se už jedná i trofejový kapitální kus.Osobně se k tomuto názoru přikláním také.

Autor: milano | 05.12.2013 09:16
Chlapi a má podle Vás přítomnost takového kňoura v určitém úseku vliv na přítomnost ostatní černé ? Myslím mimo dobu chrutí i když to je dnes široký pojem.Kamarád, velký "prasečkář", který dnes už loví někde u Huberta, tvrdil, že takový kus je značně nesnášenlivý vůči ostatní černé.Pokaždé, když se potkám s takovým kusem a obzvlášť v noci na pár metrů a na zemi, tak je to pro mě krásný zážitek a nechám ho jít. Snad někdy příště :) M.P.

Autor: Tomáš Peroutka | 04.12.2013 23:29
strejda zajíc : Máš pravdu, nechám ho na pokoji. Tady se loví hodně prasat a svým způsobem má i můj obdiv,že těch svých ca. 7 let ustál bez úhony. Podle mě o něm ví víc myslivců,kteří smýšlejí stejně jako já.Před pár lety bych neváhal, ale s přibývajícím věkem se na to dívám jinak, nehledě na to martýrium po ulovení někdy ve 2 hodiny v noci,jedině vyvrhnout a ráno sehnat další 2 lidi a naložit jej do vozíku za auto.Jeden můj myslivecký kamarád, důchodce má na Rackové u Zlína obrovskou bachyni,pojmenoval ji Božena, která se na něj chodí už několik roků dívat přímo k posedu Většinou jak uslyší, že tam nasype krmení, tak netrvá dlouho a je tam.

Autor: strejda zajíc | 04.12.2013 22:33
Tome.to dobře znám!Nenech se ukecat,jen ať běhá a š..á!

Autor: ValíkVlastimil | 04.12.2013 20:13
Tomášovi se vůbec nedivím a sám to mám stejně. Dnes na samotné kusy téměř nestřílím, rád se na ně dívám, pozoruji je. Těch opravdu velkých až tolik není a možná je to i věkem, kdy se člověk více stává pozorovatelem :-))

Autor: Maral | 04.12.2013 19:46
Tomáš - taky poslední dva roky "pasu" podobného kňoura. taky jsem uvažoval stejně. A hle, letos jsem kromě něj "objevil" další dva podobné. A kromě nich objevuji méně srnčí zvěře v lese.
Takže neváhej, pokud lovíte dost černé, zdaleka to nebude jediný. A nechej si klidně určit přesný věk od Ing. Bádra.

Autor: Jaroslav Tatalák | 04.12.2013 18:37
Tomáši, aby to nedopadlo tak, že nestřelíš Ty, střelí druhý a nedejbože v chrutí. Pokud má trofejovou hodnotu, tak neváhej. S pozdravem J.T.

Autor: Tomáš Peroutka | 04.12.2013 18:17
Zdravím všechny zúčastněné. Opakovaně jsem se dnes přesvědčil,že ten kňour,který je ve fotogalerii mě chodí ke kazatelně takřka pravidelně.
Má bratru dobrých 160 -170 kg. Možná se mě budete smát, ale mě je ho líto ulovit. To zvíře je teritoriální kus, v okruhu dalších min. 500 ha další takový asi není a navíc je tak nádherné, že já prostě nemám srdce na to ho zmáčknutím spouště proměnit na beztvarou hroudu zvěřiny bez života a trofej, na kterou bude doma sedat prach.

Autor: Jan Slavětínský | 04.12.2013 07:05
No, já mám ještě pár těch oranžových papíráků se dnovým ražením SBP , "made in czechoslovakia" a se ževlotkou kapslem. To budou patrony z 80.let a něco i z novější výroby, ty už jsou v plastu a se zápalkou W209. Já tyhle plastiky používám hlavně v Brnu supr protože má velké zahrdlení. Někdy s nějakým kolegou ten plastik zhandluji za slug, pokud mi to vymění, prostě je také sháním jak se dá. Nechci tu flintu trápit různým olovem, hlavně horní plně úžený lauf. Plastiky fungují , v papírech od supra ze zbrojovky píšou, že jsou ve zbrani použitelné a jelikož jsem jich za léta zpět vystřílel bedny, tak jim nějak víc věřím než těm "italským vrtulím". Ty náboje pokud jsou skladovány ve skříni, v suchu při pokojové teplotě, tak budou fungovat i za padesát let. Nejhorší jsou ty pět let tahané v hubertusu, několikrát rozmočené a doma na troubě usušené,s uvolněným zakroužením a se sedřeným potiskem a lakem. To jsou ty, které potom zklamou a zůstávají seklý v laufu a prase běží dál...

Autor: Georg.H | 03.12.2013 19:10
Jaroslav Tatalák : je to tak 95 a 99 je rok

Čestmír Kunetka: pokud sou k mání odkoupím

Autor: Čestmír Kunetka | 03.12.2013 16:05
Pánové, asi jste mě přesvědčili a nevyhodím je. Ale před použitím hajdy na střelnici a tam je zkusím do terče. Pro jistotu. A díky.

Autor: Jaroslav Tatalák | 03.12.2013 15:15
To Česťa- prohlížím si krabičku od shora dolů a žádné datum, ale na vnitřní straně víčka je tento nápis 53/95/4139 a 64*99*5822, tak usuzuju, že by to mohl být rok 1995 a 1999. Možná poradí více znalí. S pozdravem J.T.

Autor: Ellhenicky | 03.12.2013 15:05
Měl jsem taky pár S-Ballů s krabičkou s cenovkou 33,-Kčs a vystřelil jsem je v pohodě, pár S-Ballů novějších ještě mám a rozumně používám.

Autor: Čestmír Kunetka | 03.12.2013 14:41
Honzovi Lovu Zdar, je vidět, že je mladý a rychlý a holkama vyhledávaný.
Současně mám na něho a Jaroslava Tataláka dotaz. Jak staré máte ty S-bally Plastik. Já mám doma ještě dvě krabice od doby, co se začaly vyrábět Slugy a dnes už mám strach je použít, protože časem ten plast, který slouží jako vodítko v hlavni, zkřehne, ztvrdne a vlastní střela by mohla letět bůhví kam - v lepším případě.
Sice to sem nepatří, ale když už se ty S-bally nakously.

Autor: Pavel Černý | 03.12.2013 13:52
Fesoji, s tou poslední výjimkou máš pravdu, ale jinak mám stejný problém jako Martes. Kdybych já komentoval každý druhý příspěvek na fóru florbalistů, kde neznám pravidla, tak mám za pár dní obtisknutou tu mřížku z jejich "hokejek" na gesichtu 3x z každé strany.

Autor: Pavel Černý | 03.12.2013 13:43
Honzo, Lovu zdar! Ty jsi snad větší predátor než Matěj, a to už je co říct! Jinak ze všech stran slyším, že prasat je letos přes loňský rekordní lov zase víc, takže lovit je opravdu třeba.

Autor: Fesoj | 03.12.2013 11:40
Martes, koukám, že na Tebe ten Proud už působí jak červenej hadr na bejka - vždyť výjimečně nenapsal nic takového, zač by zasloužil kritiku !

Autor: Vrba Frantisek | 03.12.2013 11:19
Dnes jsem se mimo jiného hrabal ve fotkách,tak že na www.rajce idnes.cz jsou fotky z Roudné-Sraz 2011 salix

Autor: Jan Slavětínský | 03.12.2013 06:54
Lovu zdar ...

Autor: martes | 03.12.2013 00:20
Prde zavři klávesnici.

Autor: prroud | 02.12.2013 16:58
No a dnes,tak nejenze se mi pred domem cas od casu protahne cerna,v noci,ale dneska pred polednem jsem dokonce natrapiroval dve mlady lane,a to jsem par minut od namesti,mezi barakama a zahradama.......ovsem misto flinty jsem mel v ruce aku sroubovak,sel jsem opravit planku na plote:-).Taky lovu zdar Honzo:-)

Autor: Vrba Frantisek | 02.12.2013 16:57
Honzo Lovu zdar.Ty divochu!Plastiky pomalu dochází a v Sobotu jsem jeden prodrbal.Táhnu po seleti-sele,dub,sele,dub,a vtom sele,tak střílím,a on dub...

Autor: Jaroslav Tatalák | 02.12.2013 14:58
Honzo taky Lovu zdar a přiznám se, že Sbally mám pořád a jsem s nimi spokojen. S pozdravem J.T.

Autor: Fesoj | 02.12.2013 13:11
Honzo, velké Lovu zdar k tomu "trojstřelu" !

Autor: Harry Callahan | 02.12.2013 10:11
JS - k těm průstřelům, to je právě to peklo, pamatuji před pár lety na akci dostal kamarád pod koleno od souseda odraženým plastikem po průstřelu lončáka, střela po odrazu od země (nebo stromu?) úplně změnila směr! Velké štěstí, že už slavný plastik neměl tolik energie, něco ještě pobral dlouhý hubertus a tak zranění nebylo vážné, ani se to nevyšetřovalo.

Autor: Jan Slavětínský | 02.12.2013 07:13
Jednou jsme tady řešili ty dříve vyráběné vlašimské eSball plastiky. Já ty patrony rád používal a pokud se zvěř trefí na "platné", tak vždy fungovaly. Mě se s nima v sobotu opět povedlo střelit tři 40 kilová selata a účinek mají pořád stejný. Nechci se rozepisovat. V poslední leči - takové trávy,bordel,trní a olše s potokem, tak jsem jako závodčí zůstal poslední na předním rohu leče. Chvíli po křiku honců - prasatáá! a po několika ranách to v bordelu přede mnou zapraskalo a tím olším se valila metráková bachna a za ní asi osm selat + nějaký lončák.Tak se mi asi na 25 kroků povedlo těma zatracovanýma plastikama a ze svého supra střelit na tupl dvě. Díky vyhazovákům jsem tam stihl strčit ještě jednu patronu a zmáčknout na poslední sele jak mě míjeli. Všechny kusy měly průstřely! Já prostě na plastiky nemůžu říci křivého slova...Celkem jsme ulovili šest kusů. Lovu zdar.

Autor: Radek Chadim | 01.12.2013 21:01
Dnes jsem byl na naháňce u sousedů, brali se 3 leče a druhá 3x a pokaždé se z ní vyhnali divočáci :-). V té druhé byli divočáci vždy v asi 500 m dlouhém a 50 m širokém pásu smrčin, ve které byla týden stará prořezávka. Od divočáků pochozeno dost, ale ti byli zalezlí pod těma prořezanýma smrčkama a ven se jim moc nechtělo. Já jsem viděl taky hodně divočáků, chodili pořád dokola, ale žádného jsem tak nějak neulovil, takže už i já si říkám, proč se tahám s flintou, ale co už :-). Pro mě mnohem zajímavější byl výřad, protože jeden kus byl bílý s černými skvrnami, já jsem takové skvrnité prase viděl naživo (naneživo) napoprvé v životě. Dále jsem se od místních dověděl, že v nedaleké kukuřici přes léto byla bachyně a takováto selata měla 3. Celkem se dnes ulovilo 7 selat a jedna liška.

Autor: Radek Chadim | 01.12.2013 07:08
Prosincové Dnes.