Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Odstřel mladé samičí zvěře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Čestmír Kunetka | 12.12.2013 15:30
Tak ještě jednou, snad se to povede.
Františku a Strejdo, u nás je plán lovu nezměnitelným zákonem - nahoru či dolů. Byl jsem přesvědčen o tom, že ho OSSM i schvaluje.
Strejdo, jsou oblasti, kde je srnčí viditelně slabší a bylo by potřeba ho skutečně doslova "vystřílet". Ale pokud lovení slabých jedinců za účelem zlepšení chovu srnčí zvěře zůstane pouze na jednom MS a sousedi se nezapojí, pak je to vcelku marný boj.

Autor: strejda zajíc | 11.12.2013 21:21
Je lehčí svádět to např na plán nebo na SSM,než použít zdravý rozum!Plán si mohu uzpůsobit,nahoru či dolů,ale některé myslivce bych musel asi zastřelit.Je přece lepší mít hodně kriplíků,aspoň se dělá dobře průběrný odstřel,ne?A nemusíš jít na holou třeba 10x,lepší picnout prase do mrazáku.A když mi někdo řekne:"Ty bys to srnčí nejraději vymlátil!",to pak utvrzuji svou image hrubiána.
Za velkým srncem si nohy,chlapci,uběhaj,ale mizerného bulkaře?A ještě vařit hlavu?
Jinak zastávám názor(a nehodlám ho měnit),co je slabší než průměr,musí na výřad!Bez rozdílu věku,pohlaví či politické příslušnosti::-)))Trofeje mne příliš nezajímají,ale na slabém těle a tudíž i hlavě těžko čekat silnou trofej.A u dančíků to platí dvojnásob.Tam je důležité,co je za hlavou a ne na hlavě!
Sem se nějak rozkecal...:-)

Autor: Fesoj | 10.12.2013 23:30
Franto, máš sice pravdu, ale znáš to - setrvačnost v myšlení lidí hned tak nezměníš a spousta mysliveckých hospodářů přisuzuje SSM práva, která jí nenáleží - např. kolik je možno ulovit bachyní, zažádá-li o jejich lov honitba, kde není černá normována.

Autor: František Dušák | 10.12.2013 20:00
Co sem pořád taháte plány lovu. Plán lovu mohu měnit každý den, když mi ho podepíše honební starosta. Plán se dává na SSM jen na vědomí, jinak je to dokument mezi držitelem a uživatelem honitby. Skutečný mysl. hospodář ho normálně alespoň 3x za sezonu změní podle vývoje stavů. Jen takové plánování má smysl. Ne to plánování opíšem to z minule a nějak to napíšem, aby to vyšlo. Všechny ty Mysl 1 až nevím kolik jsou bludy úřední obludy, které pokud nejsou používány s rozumem a znalostí okamžitého stavu tak jsou akorát na hov. No však víte.

Autor: Fesoj | 10.12.2013 19:26
Co se týče plánu lovu - nemělo by to být dogma. Nejlépe to vystihl Figi, když napsal, že plán lovu v případě naplnění chrání slabé kusy a v případě neplnění je hrozbou pro ty silné. A zejména to platí pro holou zvěř. Co se týče zvěře trofejové - u nás platí, že každý může, až do splnění plánu, lovit 2 srnce, z nichž jeden musí být I. VT a pokud v daném roce srnce I. VT neuloví, musí v roce následujícím I. VT začínat. Je to dobré opatření proti "vychcánkům", kteří by chtěli lovit jen silné srnce a paličkáře by nechali běhat. A už se to tak vžilo, že mnozí z nás sami sobě ukládají takové omezení, že dokud se jim nepodaží ulovit "kriplíka", na staršího, byť odstřelového srnce, nezmáčknou. Horší je to s lovem holé, tam se stává to, že člověk tak dlouho hledá vysloveně slabý kus, že se bojí sáhnout do průměru a nakonec se nesplní plán. Soudím-li podle sebe, má to souvislost i s věkem - čím je člověk starší, tím je opatrnější a tak dlouho vybírá, až přebere a nakonec neuloví nic. Týká se to hlavně srn, u srnčat přece jen není takový problém ulovit slabší z dvojčat nebo takové, které je v porovnání s matkou vyloženě prťavé.

Autor: Ivan Nedvídek | 10.12.2013 17:19
Honzo, Čestmíre a Jardo a není to také naše chyba nás starších a starých, že trpíme, nebo mlčky přecházíme,i když se to netýká našeho MS, že se střílí na co vyleze. Ani váženému hostovi by nemělo být tolerováno, když zmáčkne na co neměl. Chce - li takový chtivý rány hodně střílet, tak má možnost být úspěšný v lovu lišek, nebo černé a je třeba mu to říci. O starých myslivcích se (přiznám,že někdy oprávněně) mluví zde jako o těch strejcích co nectí myslivecká pravidla, ale zase takoví strejci jako byl můj táta a strejda by takového hosta vyhnali holí a už by se u nich nesměl ukázat. A řada strejců jako já, (bude mi 68) když mohou a zdraví jim slouží jako mně, tak jsou v revíru každý den a i v zimě čekají v noci na černou třeba třikrát, čtyřikrát týdně. Promiňte to není moralizování, ale jen připomenutí, že Myslivost (resp. lov v ČR) by neměla být dostupná každému blbci, nebo nadutci. V Africe, když mu to dovolí si může střílet jak si to vyjedná a zaplatí. IN

Autor: Jaroslav Tatalák | 10.12.2013 15:40
Honzo, u toho daňčího máš pravdu, že odstřel do dvou let je nešťastná definice. Sám jsem se to naučil až když jsem začal chodit do daňčí obory, kde máš více času a možností pozorovat nadějné a odstřelové špičáky. Při doprovodech bylo kolikrát zdůvodňováno, proč nemohl lovec střílet, "když to mělo jenom špice". Bohužel, pořád platí to jak si napsal co vyleze a nemá to výsady do výše slechů honem flintu a leží. A u holé zvěře už málokdo posuzuje kondici, siluetu ale i to jaké nám tento kus vodí potomstvo. Ale to je zase o tom pořádně si tyto kusy obeznat několikrát a až potom střílet. A poslední dodatek co mám a navazuje na příspěvek pode mnou je sražená a uhynulá zvěř, započítávána do plánu lovu. Pak kryplíci musí zůstat, protože plán lovu byl splněn. S pozdravem J.T.

Autor: Čestmír Kunetka | 10.12.2013 15:24
Jó pánové, myslivost je neustálý boj s čímkoliv a s kýmkoliv o cokoliv.
Jak píše Maral, vysadil jsem si 16 javorů, srnčí mi je sežralo. Vysadil jsem si pár jedlí, že tomu srnčímu zrovna nejvíce chutná termínální pupen a tak je to pořád dokola.
I já ve své naivitě se pořád snažím lovit dle zásad průběrného odstřelu, ale co nadělám, kdy MH hlásí srnčí holá - plán lovu splněn a já si sednu a přijde mi slabá srna se slabým srnčetem-srnečkou. A další rok tato srna dá zase dvě slabá srnčata a její dcera to samé, tak to už bude v honitbě 6 slabých kusů-jenže plán lovu je splněn. Tady vidím toho zakopaného psa. MH by měl mít přehled o počtu a stavu zvěře v honitbě s tím, že určí, kolik kusů bude uloveno s tím, že oproti 10-ti kusům dle plánu lovu bude uloveno kusů třeba 30. A pak se tento běh na dlouhou trať výrazně zkrátí, i když nikdo nemůže čekat že za rok bude lovit medailové srnce.
Jak říkával prof. Hromas "Všechno souvisí se vším" a ověřil jsem si mnohokrát, že je to pravda. A naše příroda je toho důkazem.

Autor: Jan Slavětínský | 10.12.2013 14:04
U toho dančího je neštěstí ten lov zvěře do dvou let. Stejně dvouletý daněk nemá žádnou trofej, buď je to bulkař nebo špičák. Tyhle trofeje asi nikdo na zeď dávat nebude. Tomu střelci jde jen o ránu si střelit na daňka protože k nim do honitby dančí chodí, normované ho nemají a jiným způsobem si na dančí nevystřelí...
Tyto mladé daňky většina těch střelců posuzuje stejným okem jako srnce a vůbec neřeší kondici kusu,sílu pučnic atd..,rychle flintu než to uteče... Tímto způsobem končí hodně nadějných kusů. S holou to bude podobné. V těchto honitbách se střílí na kus ,který vyleze,hned. Zde se střetávají zásady chovu honiteb s normovanými stavy s honitbami např.sousedními, kde si pouze aktivně zažádají o povolení lovu zvěře do dvou let.Tento problém je znám, ale to je vše...Některý myslivec je vyjímkou a kus pustí, ale když poslouchám rozhovory některých "myslivců" mezi sebou, jen se mi můj názor utvrzuje. Bohužel.

Autor: Ivan Nedvídek | 10.12.2013 13:07
Honzo, máš pravdu, je to skutečně omleté téma, pokud jde o srnčí. Ale nemyslím si, že v případě daňčí, nebo jelení myslivec vystřelí na evidentně mladého 30, nebo 40 cm vysokého špičáka. Nemáme ani daňčí, ani jelení ve stavu, tato zvěř zde pouze přechází a tak nemohu říci, že mám s ní zkušenosti a co jsem z vysoké a daňčí ulovil bylo jinde. Ale u srnčí si troufám říci, že vím s nadsázkou prakticky o každém ks v revíru. A k lovu paličkáčů zastávám většinový názor, že z paličkáče dobrý kus nebude a proto odlovím všechny na něž mám povolenku. Zajímaly mne však v kontextu s jednoznačným tvrzením pana jednatele, jehož zkušenosti, ani teoretické znalosti, dané dosaženým vzděláním nechci zpochybňovat, hlavně praxí podložené odlišné názory od většinových. Tedy na př.ano, věděl jsem o paličkáči, který pak na třetí hlavě nosil pěkné, sice nemedailové, ale hezké paroží šesteráka. IN

Autor: prroud | 10.12.2013 10:17
Vim Honzo,ze se to dobre pise od stolu,ale v praxi je to tezky:-(,navic mate i pravdu,ze kdyz se v tech problemech nehejbu v praxi,jsem dost mimo,ale prijde mi,ze tim,ze se to bude porad odkladat,"to riznuti do bolesti",bude to horsi a horsi jako doted.Myslim ze se musi proste zacit a budou nasledovat "hubeny" leta nez se to zmeni,ale melo by to stat za to,vychazim z pohledu treba figiho a dalsich,kde cekam ze opravdu neco vedi,z praxe....
Je mi uplne jasny to mysleni,ze : ted se bude strilet jak o zivot a pristich par let si skoro neskrtnem............a do toho se nikomu logicky nechce:-).Jenze se bude muset,jestli se ma priroda a myslivost zachranit.Nakonec az takovej utrum to prece nemuze logicky bejt,stavy se budou muset udrzovat tak jako tak,cerna se mnozi jako krysy,skodny je taky dost......
Hele Honziku,Teslovi taky hazeli klacky pod nohy a zapalovali svicky a petrolejky s tim,ze jiny to nebude:-)))))))))).Kazdej "porod" je tezkej:-),ale poradnej kopanec do vajec je horsi:-)))

Autor: Jan Slavětínský | 10.12.2013 09:55
Proude , teoreticky by výsledek na konci snahy mohl a měl být takový jak říkáš.
Ale, jak píší chlapi výš. Za 60 let se to zatím nepovedlo. Já střílím nějakých 30 let,myslím si, že se snažím, mám revma v kolenou,v zádech, vše díky posedům a čekaným za každého počasí. Já už jsem v těchto věcech ztratil optimismus a dnes už vidím realitu.

Autor: prroud | 10.12.2013 09:37
Honzo,pri vsi ucte : "Kdyby nebylo těch neodlovených slabých kusů, nemáte na co chodit, na co čekat a no co zmáčknout....je to tak!" tohle je filosofie na ho.no,proc by se melo min lovit? Mackalo by se na zdravy kusy,lepsi,tim lip!Rovnovahu musis zachovavat porad. Tohle je opravdu hloupa vejmluva!A myslivost prave na komerci dojizdi,nebylo napsano nahodou ze BY nemela bejt komercni? :-)

Autor: Jan Slavětínský | 10.12.2013 09:15
Srnčí, 100x omleté a diskutované téma a pořád boj s větrnými mlýny. Na druhou stranu díky těm neodloveným slabým kusům můžete vyrážet do revíru a pořád je lovit.Každý rok z kraje května hledáte toho svého paldu a těšíte se na 16 tého.Máte v ruce povojenku na jedničku a až jí ulovíte dostanete srnce vyšší třídy. Skostnatělé leta praktikované vžité pravidlo. Když nemůžete v úseku najít toho paličkáře, jste neštťastní....Jo, chlapi, to je druhá strana diskutované věci a také pravdivá.Kdyby nebylo těch neodlovených slabých kusů, není na co chodit, na co čekat a na co zmáčknout....je to tak! A nikdy i kdyby ste se snažili sebevíc, je všechny neodlovíte. Zvěř nezná hranice honiteb, střelíte a objeví se další, přijde. A genetika je běh na delší trať...
Já naprosto souhlasím s Fesojem. U toho povolování lovu mladých daňků, to je neštěstí. Zvlášť když je loví lidé, kteří o věci nic neví, ale denně sedí s kulovnicí na stromě...Myslím si, že i další generace po nás bude řešit podobné věci a pořád dokola. Pokud ta myslivost ještě bude existovat. A že myslivost není komerční? Tomu se musím zasmát, kdo že to psal?

Autor: Leon Zumr | 09.12.2013 18:21
Františku jediný určitě nejsi ale nemá cenu se s někým dohadovat když má svou 100% pravdu :-))a k srnčímu když má srna slabý srnče tak je dobrá taky do guláše se říkávalo a já si myslím že to je pravda ale dneska každej kouká jenom na trofej a na to že za ty roky kvalitního chovu mají srnci o 10kg méně už nikdo nekouká a ani sibiřský to nezachránil :D

Autor: rici czech | 09.12.2013 18:03
No já bych si i klidně 1ha koupil,nicméně za 1.-tam kde by ten hektar měl v budoucnu nějaký význam ,tam prostě na prodej nic není, a za 2-cena je cca 15-20kč za metr tudíž 150-200000kč za hektar,no a to by rodinný rozpočet asi zaplakal neboť hektarem střechu nespravím:-))).

Autor: Maral | 09.12.2013 18:00
Precechtel - velice pěkně a výstižně napsáno. K těm škodám - srna je typický okusovač, takže atraktivní zmlazení spase. A jednou či dvakrát skousnutý terminál znamená na 90% produkci paliva.
J.Tatalák - nemám vždy pravdu. Kdybych ji měl, sedím na hradě. Monokultury - psal jsem před 100 lety. Nestudoval jsem lesnictví proto, abych si sedl na zadek z lesnictví věkových tříd. A LČR - kapitola sama pro sebe ve stylu po nás potopa. Stačí se podívat na "boj s kůrovcem".
A jak jste na tom s tou jedlí ? Chutná zvěři ?

Autor: František Dušák | 09.12.2013 17:56
No on Maral to píše hodně ostře a hodně neučesaně. Ovšem smutné je, že má téměř ve všem pravdu. Ale to učesané a kulantní řečnění nikam nevedlo a nevede. Stále se v drtivé většině honiteb spárkatá zvěř nechová, ale množí, aby bylo co střílet. Pro drobnou se nic nedělá, protože je to moc pracné a moc drahé. Je málo myslivců, kteří vloží práci natož majetek do nákupu pozemků a jejich změny. On píše, kupte si každý myslivec 1 ha v honitbě a upravte ho k obrazu svému. A to je to co se zde Maral neustále zdůrazňuje, ač pro některé trochu nestravitelně. Jsem zde asi jediný jeho zastánce, proto chci napsat, že opravdu nevím o koho jde a neznám ho. Ovšem má názory, které jsou mi blízké a proto se ho zastávám.

Autor: precechtel | 09.12.2013 17:33
již několikrát jsem se k obdobnému tématu vyjadřoval... Jako bývalý zootechnik jsem přesvědčen, že je nutno se zaměřit v chovu veškeré zvěře na tělesnou hmotnost a pořádný rámec. Nesmyslné pronásledování paličkáčů po dobu 60ti let nemá žádný význam a výsledek, pokud nechám žít jeho slabou sestru. Tam je zakopaný pes - tj. neprovádí se řádná selekce ve slabých srnách. Základem veškerého chovu je kvalitní matka, úplně se mi ježí chlupy, když slyším staré strejce říkat - tu srnu jsem nechal, ta je dobrá, ta má každý rok dvě srnčata. Já mám raději jednu silnou srnu s jedním silným srnčetem, srna s dvěma srnčaty okamžitě budí mou pozornost a zkoumám, zdali jsou srnčata silná, pokud nikoliv, zaměřím se na ně a lovím je přednostně a nejraději i se slabou matkou. Taky je mi jasné, že když se střelí srnče o hmotnosti 6 kg tak nastává nerudovská otázka co s ním. Proto někteří strejci - rádoby chovatelé nechají odejít slabé srnče se slovy - zima pořádek udělá. Já prosazuji co nejrychlejší odlov slabých srn a srnčat hned v září, ať neujídají z podzimního koláče zvěři, která má šanci zdárně přezimovat. Prosadil sem u nás motivaci - srnče do šesti kilo patří střelci. Hmotnost neberte jako dogma, nutno vyjít z místních podmínek a úživnosti honitby, u nás se zásadně neloví srny od 15ti kg nahoru a srnčata nad 10kg. Paroží u srnců mně osobně nějak příliš netankuje, pokud někdo uloví červeného srnce, je to daleko menší chovatelský prohřešek, než když se uloví 17ti kilová srna na guláš, to by mně čerti vzali. Ke škodám v lese se nevyjářím, nejsem lesák a nerozumím tomu, ale myslím, že ze spárkaté srnčí v lese škodí nejméně.

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.12.2013 17:05
Emile, neodporuj Maralovi, protože on má vždy pravdu. Možná má ve svém sousedství dementní majitele nebo bývalé majitelé lesů, ale já jsem na takové třeba ve Vsetínských vrchách a Javornících nenarazil, mimo enklávy (ne všechny), kde hospodaří Lesy ČR. Tento podnik je založen na nepřehledném drancování lesů pod jeho správou, neplacení firmám, které pro něj těží. Ale jsou na výši v likvidaci zvěře pod pohrůžkou udělování pokut a (ne)plánovaném chovu všeho, co žije v lese. Tady je jasně vidět působnost dřevařské lobby. A pro Marala- monokultury se nezakládaly jen před 50 lety, ale mnohem dříve. S pozdravem J.T.

Autor: Maral | 09.12.2013 15:41
Emil - no tak sejděte do podbeskydí podívat se na přirozené zmlazení :-). Předpokládám, že v Beskydech v tom případě nemáte žádný problém s jedlí, jakožto původní dřevinou :-) a odrůstá bez ochrany.
Jen mi pak uniká smysl oplocení v Salajce :D:D:D:D:D:D
A vyrabované lesy ? Ty soukromé, to pochopím, protože někteří dementní vlastníci k lesu přišli jako slepí k houslím a chtěli být přes noc milionáři.
Ale vyrabované lesy u LČR ? Tomu nevěřím, vždyť v čele byla kapacita jménem Sýkora. Ten člověk firmu postavil na nohy a dosahoval rekordních zisků. Tak se přece podle toho musí vzorně hospodařit. :D:D:D:D:D:D:D
Je to těžké, když "vzdělaní" lesníci neposlouchají své "praštěné" kolegy, kteří již před 100 lety uozorňovali na nebezpečí monokultur, před 50 lety věděli, jak pěstovat jedli a stejně se tím dodnes nikdo neřídí. :D:D:D:D:D:D:D
A závěr : Mladou samčí zvěř je třeba lovit a k tomu i slabou mladou samičí zvěř a vždy lovit podle rozsahu obnovy v lese. Čím větší rozsah obnovy, tím větší lov. Až kultury odrostou vlivu zvěře, může se stav zvěře zvýšit. Jenže tohle v praxi nikdo nedělá, protože se z něčeho musí zaplatit nesmyslně nekřesťanské nájmy... :D:D:D

Autor: Ivan Nedvídek | 09.12.2013 13:44
Někteří, zdůrazňuji někteří myslivci před x lety rádi říkávali " lovíte samé bezparožáky (rozuměj bulkaře, paličkáče...atd) a máte pořád samé slabé srnce". Těžko jim bylo vymluvit, že se jedná o genetickou záležitost, respektive o nedůsledný průběrný odlov srn. Nemaje takové odborné vzdělání jako pan jednatel, mohu jen u srnců oponovat praktickými zkušenostmi (jelení, ani dančí ve stavech nemáme). Většina paličkáčů je v srpnu, září stále ve zvěřině slabých a na začátku zimy jsou, pokud narazím na neodlovené, často slabší než srnčata - silní srnečci. Možná existují vyjímky potvrzující pravidlo, ale nesetkal jsem se s nimi. IN

Autor: červenka emil | 09.12.2013 12:21
Pane kolego Marale,lesy spasené apd..,jsem půvoním povoláním lesník,ale u nás nic takového nevidím ani ve svých rodných Beskydech jsem je neviděl,zato vyrabované ano.
Po těžbě se vyčisti paseky dočista na výrobu štěpky,ještě nikoho nenapadlo vysát listí ,dám si to jako zlepšovák.

Autor: Fesoj | 09.12.2013 10:03
Samozřejmě souhlasím. Jenže když teorii, že odstřel mladých samců je špatný, protože to naši předkové taky nedělali, zastává někdo, kdo složil zkoušky před x lety a domnívá se, že mu to stačí do konce života, dá se to pochopit, i když si o takovém člověku myslím své. Ale propaguje-li tento názor jednatel ČMMJ, to je na pováženou !

Autor: Maral | 09.12.2013 01:18
Plky, bodejť by současný systém za 40 let přinesl výsledky, když se všude šetří holá a normované stavy jsou překračovány. Na stav ekosystému nikdo nehledí. Lesy spasené, vytlučené a oloupané.
V posledních 30-ti letech se totiž myslivost změnila ve velkochov ve volné přírodě. Myslivce z jejich pokrytectví vždy usvědčily tvrdé a dlouhé zimy, naposledy 2005/2006. To bylo padlin. A úplně zbytečných, protože kdyby to odlovili na podzim, nemuseli to pak po hromadách sbírat.
Hlavní pro většinu je totiž přijet do lesa, sednout a do hodiny odcházet s úlovkem. A pokud nic nevidí, tak prostě není zvěř, strašně jí ubylo a podobné plky.
Odlov mladých samců konkrétně u srnčí zvěře je správný a dokázal to i Pavel Scherer. Paličkáč prostě ty pučnice ani za dalších deset let nezvětší.

Autor: Fesoj | 08.12.2013 18:24
Podle mého názoru se jedné zejména o daňka, kde bych opravdu /samozřejmě s výjimkou nemocných a tělesně zřejmě podprůměrných kusů/ začínal s průběrným odstřelem podle paroží až u vařečkářů. U srnčího se jedná o něco zcela jiného. Každý srnec - paličkář je lovný. Zpravidla je totiž ve vývoji paroží pozadu, roček, který nasadil silného, vysokého špičáka nebo paroží členitější, si vždy prošel stadiem paličkáře už na podzim, to, co má na hlavě v době lovu, je již paroží druhé. Netřeba zkoumat, proč je ten či onen roček paličkářem a jaká je jeho tělesná hmotnost, nikdy z něj nic kvalitního nebude. A u 7, 8, 9 kg vážících ročních paličkářů, kteří jsou zpravidla promořeni parazity, bych jejich ponechání ve stavu pokládal za závažnou chovatelskou chybu.

Autor: Ivan Nedvídek | 08.12.2013 12:47
Oprava a omluva. Samozřejmě samčí. IN

Autor: Ivan Nedvídek | 08.12.2013 12:35
Zdravím všechny. Téma, které jsem založil není právě teď aktuální, ale za půl roku bude a asi bych na ně v kontextu posledního čísla Myslivosti zapoměl. V článku Marcely Kasinové jednatel ČMMJ Ing. Kostečka Ph.D mimo jiné vyslovil svůj kritický názor na současně uplatňovanou praxi odstřelu mladé samičí zvěře viz str. 27. Podobné názory, týkající se hlavně srnčí měli také někteří staří myslivci i když se (podle mne)nedá říci, že by se dali zevšeobecnit na každou honitbu a na všechny podmínky chovu srnčí. Jaké jsou prosím vaše zkušenosti. Myslíte, že by měla být změněna norma pro ostřel mladé samičí spárkaté? IN