Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vypouštění zajíců



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Čestmír Kunetka | 25.12.2013 12:10
Jaroslave, rád bych věděl, zda jste měli vypouštěné zajíce označené a jak, aby bylo poznat, zde se skutečně udrželi v dané lokalitě. Toto bývá největší problém, když někdo vypustí pár zajíců do určité oblasti, že se tam přes léto vyskytne o něco více jedinců a hned je to připisováno právě tomu vypuštění. Přitom stačí v dané oblasti ulovit několik kusů "škodné" a hned se to projeví, nebo stačí jen příznivé jaro. Já na to tzv "ozdravění krve" moc nevěřím, zvláště vypouštěním dospělých zajíců, kteří byli odchyceni v jiném MS.

Autor: Jaroslav Tatalák | 22.12.2013 23:27
Leone, tak před 15 lety jsem měl v rajonu kasáren desítky králíků uprostřed města a přežívali bez nějaké péče mimo zimní přikrmování. Zrušením kasáren zmizeli králíci. A v tom oživování krve u zajíců, můžu potvrdit jeden poznatek, že po vypuštěni í přes negatívní ohlasy u ostatních bylo vidět nárůst zaječí populace, ne mohutný , ale nezadnebatelný. Po vypuštění několika párů vždy do jedné lokality byl do dvou let konstatován dvojnásobný nárůst počtů zajíců. Něco jiného je současný stav, kdy o zajíce nezavadíš i když jich bylo na jaře desítky. S pozdravem J.T.

Autor: Leon Zumr | 22.12.2013 21:02
Radku to není pár zajíců to jsou desítky a králíků stovky val co je na kraji aby nebyla vidět fabrika je jak ementál a trávníky to samý pod každou tůjí nebo keřem je několik nor a doprava tam je taky značná ale jsou vytrénovaný tak jich pod koly moc nekončí

Autor: rici czech | 22.12.2013 20:24
Radku k té tvé poslední větě.No ono se zdá že zajíc toho moc "nesežere" objemově opravdu né ,ale co do pestrosti potravy tak určitě.Souhlasím s Jindrou že zajíc má velmi, velmi pestré složení potravy.Tomu nasvědčuje i fakt kdy na konci léta po žních a zorání krajiny zajíci hynou tzv. potravním šokem,kdy jsou ze dne na den odkázáni z několika druhů rostlin jen na to co zbylo,a zpravidla toho moc není.Troufnu si tvrdit,že pestrost a škála rostlinných druhů má vliv i na reprodukci né do počtu zajíčat ale na kvalitu mléka zaječek.Co jsem četl z výzkumů tak zajíčata nejsou schopna z tohoto mléka navíc "zamořeného" chemií přežít.i v tom možná bude zakopaný pes.

Autor: Radek Chadim | 22.12.2013 20:07
V areálech velkých výrobních podniků bývá zajíců taky dost, jak je to možné? Protože tam není zemědělská chemie a mechanizace, úprava prostředí je tam ruční a pomalejší, doprava tam není taky velká a rozhodně né tak rychlá jako venku, predace od létavých dravců bude stejná jako mimo plot, liška tam občas jistě taky nějaká projde. Potrava nebude to zásadní, protože těch pár zajíců toho zase tolik nesežere.

Autor: Leon Zumr | 22.12.2013 19:42
a když si vezmu jak se daří zajícům i králíkům ve škodovce kde maj jenom okrasnou trávu tak asi ta potrava takový vliv nebude mít a v klidu běhaj mezi auty jak jsou vytrénovaný :D

Autor: Leon Zumr | 22.12.2013 19:38
rici loni my vyprávěl známej jak odchytávali zajíce v elektrárně s tím že převezli jinam a jak myslíš že to dopadlo za chvilku byli zpátky jenom prořídli díky silnic přes kterou se vraceli.Nejlepší by bylo zeptat se Frantíků ti jich z Čech měli kvanta

Autor: Radek Chadim | 22.12.2013 19:35
Rici, já bych na třetí místo dal špatné počasí v jarních měsících, a na další místo různé nemoci. Letos se jarní chladné a deštivé počasí projevilo na drobné zvěři přímo katastroficky, před tím, než začalo dlouhodobě pršet jsem viděl několik bažantích slepic s kuřaty, po těch deštích jen slepice a teď na podzim nic. Jak to poslední dva roky vypadalo slušně a stavy výrazně stoupaly, stačí jedno nepovedené jaro a je to zase dole.
Zajíci jsou na tom o trošku lépe, ti to počasí přečkávají podle mého názoru mnohem lépe, nicméně tam se patrně projevují ostatní negativní vlivy - zejména vliv chemie v zemědělství a obhospodařování polí - u nás je revír v podsatě rozdělen na třetiny, třetina zoraná, na větší třetině zaseto pšenice a řepka a na další třetíně opět zoráno - všechny třetiny v rozsahu stovek hektarů. Další pohromou je doprava, tam i v naších současných nezaječích podmínkách zahyne jistě ročně úlovek za posledních 10 a více let.
Jediná možnost, jak stavy drobné zvýšit, je radikální zlepšení životního prostředí - bez chemie a bez mechanizace, rozptýlená a uměle udržovaná zeleň na co největší ploše. A pak pozvolna vypouštět do takto připraveného prostředí uměle odchovanou populaci a sledovat, jestli to má nějaký pozitivní vliv.

Autor: rici czech | 22.12.2013 19:03
No Leone já bych se moc radami starých myslivců co tvrdili že se musí zajíci probrat moc neřídil.Vysvětlení je jednoduché a to že v současnosti už co probírat zpravidla není.A ty podmínky tehdá a dnes jsou asi jako trabant a mercedes:-).(i když trabanta jsem měl a postačil).Spíše by mne zajímalo konstatování někoho kdo vypouštěl či odchovával a vypouštěl,prostě někoho kdo to zkusil a je schopen objektivně posoudit výsledek,nejde o nějakou rentabilitu ,ale o praktické výsledky.Celkem se mne zamlouvá varianta s "vypouštěcí oplocenkou" nebo něčím podobným.

Autor: Jindřich Šimara | 22.12.2013 18:23
Asi tak jak píše Richard, o zajíce se zajímám už déle.Za prvé musí mít podmínky k životu a rozmnožování.To znamená různé byliny a traviny a na 100 ha by mělo být 35 - 40 ks zaječí zvěře, aby byl zajištěn řádný chov.Je pravda že i u nás na Hané jsou stavy poloviční než loni a jsou lokality kde se chytávalo na jeden zátah 100 zajíců a teď tam není nic.A ktomu vypouštění sem již psal,je to pouhá utopie a v praxi se prokázalo že to nefunguje.

Autor: Leon Zumr | 22.12.2013 13:45
zkušenost ze dvou revírů vedle sebe v částech kde se každý rok loví je zajíc pořád tam kde se pomalu neloví je kulový asi měli staří myslivci pravdu zajíc se musí probrat aby mladý mohli ..... jinak je k tomu starý nepustěj :-))) a chov jde do řiti zatím co vím tak v jednom bylo letos uloveno 51 a v druhém 19 kusů a pořád tam dost zůstalo

Autor: rici czech | 22.12.2013 11:44
PS:a když se i z ůrodné Hané šíří zvěsti ,že tam kde se na honě lovilo několik desítek zajíců a letos jen pár kusů tak situace se zdá být vážnější nežli si myslíme.

Autor: rici czech | 22.12.2013 11:38
No podle mých zjištění je žebříček příčin negativně působících na zajíce:
1: chemie v zemědělství
2:spůsob zemědělského obhospodařování a zastoupení plodin dnes pěstovaných
3: lišky,pernatá škodná a především černá
4:myslivec- neustálým lovem ,i když ví že rok na zajíce byl všeobecně špatný tak se neustále loví dle "schváleného" plánu.Tomu dopomáhá i legislativa ,neboť pokud by byla pružnější(jako za první republiky) tak by se např.lov omezil či zastavil ůplně například na rok či dva kdy by se stavy zase trochu upravily.Ale to né pořád se loví dokud je ,až se přijde na to že nic není začíná se situace řešit a to je dle mne špatně a pozdě.Bláboly že se každý rok musí pár zajíců střelit že to nemá na populaci vliv jsou opravdu bláboly,ničím neopodstatněné.

Autor: Fesoj | 22.12.2013 10:37
Já si myslím, že metodika byla vypracovaná dobře, odchov se jim celkem dařil, ale problémem byla a je nízká rentabilita. Aby se podařilo skutečně zvýšit stav zajíců ve volných honitbách, muselo by těch odchovaných být vypouštěno daleko víc, řádově minimálně v desítkách kusů, ale ceny těch odchovaných zajíců jsou takové, že by si těžko mohl někdo takovou velkorysost dovolit, navíc ještě před pár lety byly lišky v rámci celé republiky přemnoženy natolik, že jakékoli pokusy o podstatné zvýšení počtu zaječí zvěře byly a mnohde dodnes ještě jsou předem odsouzeny ke krachu. Samozřejmě že lišky nejsou jedinou příčinou úbytku zaječí i ostatní drobné zvěře, ale jejich vliv je podstatný. Teď mnohde lišek podstatně ubylo a tak se snad začíná blýskat na lepší časy. Ale stejně to moc růžově nevidím. Mým zbožným přáním je to, aby chov zajíců, jejich vypouštění a zvýšení jejich stavů bylo podpořeno státními dotacemi, třeba i za cenu dočasného zákazu lovu. Vždyť dnes se dotuje kde co, zajímalo by mě, kolik peněz spolkla např. výstavba těch "medvědovodů" na moravsko-slovenské hranici. Jenže zajíc je příliš obyčejné zvíře, navíc není predátor a stejně jako koroptev, jež je ohrožená ještě víc, krom myslivců nikoho nevzrušuje a nezajímá. To by tak hrálo, cpát do myslivosti nějaké peníze, vždyť "ohrožení" krkavci, motáci, jestřábi a ostatní predátoři mají zatím potravy ještě dost a pokud ne, však oni jim ti blbí myslivci za vlastní peníze nějakou vyprodukují !

Autor: Jindřich Šimara | 22.12.2013 07:54
Manželé Kučerovi to zkoušeli a prováděli řadu let,ještě pod LZ Litovel.Kdyby to bylo úspěšné tak to funguje a provádí se.Jenže po neúspěších to zaniklo a nikdo se již do toho nepouští.

Autor: Čestmír Kunetka | 21.12.2013 20:17
Stačí si přečíst publikace manželů Kučerových.
Zajíce odchycené v jiných honitbách a jejích následné vypuštění ve vlastní honitbě k tzv "ozdravění krve" - to jsou vyhozené peníze. Zajíc je zvyklý na určité prostředí a odchází jinam hledat prostředí podobné, které se mu zamlouvá. Jedna z teorií říká, že vsadíte vlastně cizince do určité sociální skupiny a tato skupina ho nepřijme. Je to to samé, kdyby po svatbě do mladé rodiny přišel cizinec s tím, že jim přišel ozdravit krev a dožadoval se soulože s nevěstou. Asi by ho hnali.
Když vysazovat zajíce, pak jen mladé z farmových chovů. Z počátku je nechat uzavřené v ohradě, tu po čase otevřít ale ponechat ji na místě, aby se zajíčci mohli na noc vrátit a stále je přikrmovat a hlavně důsledně tlumit škodnou, která se k takovému místu stahuje.
Asi nejlepší cestou je zajíčky si odchovat, a to přímo na místě, kde je chceme vypouštět.

Autor: radekbartik | 20.12.2013 14:49
zkoušeli jsme také a absolutně bez efektu, jeden zajíc se dokonce našel uhynulý v aklimatizační ohradě uhynulý, tím že se zamotal za zadní běhy do vysoké trávě, to asi mluví o všem...

Autor: červenka emil | 20.12.2013 14:28
Fesoj,možná by se zvýšila porodnost v dané lokalitě.

Autor: Fesoj | 20.12.2013 12:10
Další cestou je pozvat Strejdu Zajíce a vypouštět ho do honitby, třeba i opakovaně a i v doprovodu jeho Zaječice. Jak ho znám, určitě by došlo k obnově - ne sice krve, ale aspoň dobré nálady.

Autor: Martin Skřivánek | 20.12.2013 12:09
Jindro je to jak říkáš po povodních 97 jsme taky koupili a většina se našla přejetá na cestě.

Autor: Jindřich Šimara | 20.12.2013 12:02
Je to utopie,u nás ještě zajíc je proto se na okrese po povodních 1997 vypouštěli zajíci,takzvaně na obnovu krve.Byli značkováni ve slechu.V lokalitě vypouštění nezůstalo nic,zbytky byli viděny a uloveny až ve vzdálenosti 40-50km od vypouštění.
To bylo oficiálně dokladováno.

Autor: Fesoj | 20.12.2013 11:37
Honzo, copak Asociace chovatelů zajíců už nefunguje ? Mělo by stačit najít ji na netu, zvednout telefon a domluvit se. Ale ty ceny...

Autor: Martin Skřivánek | 20.12.2013 07:57
Hodně těchto vypuštěných zajíců skončí na cestách přejetých.vzpomínám si jak psával Jožo Begala že se vypuštěný zajíc snaží dostat zpátky a většinu přejedou auta,něco na tom je.

Autor: Jan Slavětínský | 20.12.2013 06:53
Ahoj Jirko, asi zopakuji co už ode mne víš, u nás to efekt mělo. Občas jsme sehnali 3-4 páry odchycených dospělých zajíců a různě jsme je pustili jen do nějaké části honitby, kde se náš zajíc objevoval. Někdo říká, že to nemá cenu, že ten zajíc odejde atd. Prostě jsme oživili krev a v těch lokalitách zajíci byli vidět. Od mladíků,půláků až po dospělé a ve viditelně větší koncentraci. Když si na čekané vídal 1-2 zajíce, tak najednou se ti tam honili čtyří a nad mezí byli dvá a o kus dál další. Osobně si myslím, že specialně u nás ten zajíc měl lepší výsledek než lítání okolo bažanta, který do měsíce z honitby zmizel. Dnes je problém odchyceného zajíce sehnat. "Můžeš řechtat zlaťákama, ale zajace nět.."..Ahoj a šťastné a veselé svátky.

Autor: Martin Skřivánek | 19.12.2013 15:06

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: prroud | 19.12.2013 15:04

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Polák Jiří | 18.12.2013 17:42
Jaký máte názor na vypouštění zajíců a jaké s tím máte skušenosti!