Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Proc jsem myslivec! Jakou bych chtel mit myslivost!



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Krabat | 21.01.2014 14:51
Já bych chtěl mít myslivost takovou která by mně bavila, s partou kamarádů. Ale myslivci už řeší hlavně peníze, intriky a ukazování "já na to mám". a taky někteří zapomínají, že MS nejsou firma a kolegové podřízení ke kterým si můžu dovolit všechno abych se mohl chlubit " jak to moje MS šlape".

Autor: prroud | 21.01.2014 11:22
Hezky napsany strejdo:-),az na to "polidsteni opice" :-))))

Autor: Václav Sládek | 21.01.2014 10:35
Míro palec nahor.

Autor: strejda zajíc | 20.01.2014 22:29
Jakou myslivost?Takovou,jakou si uděláme my sami.Každý ať začne u sebe,zdá se mi,že se spousta z nás chová podle známého:"Vodu kázat,víno pít!" Mám zkušenost,že právě ti,kteří se nejvíc zaklínají etikou či zákony,na ně ve skutečnosti moc nedbají.Ano,myslivost je koníček a jako každý koníček něco stojí!A lov k ní bezesporu patří,koneckonců je to jediný účinný prostředek negativní selekce!A lov je lov,ať je úlovek medailový nebo třeba jen pro psy!Maral píše-"...to už je práce,nikoliv koníček."Ale každý koníček je vlastně hlavně "práce",někdy hodně tvrdá a bolí.A jestliže polidštila práce opici,třeba polidští i myslivce,co říkáte?:-)Vnímání myslivosti okolní společností záleží především na tom,jak se my sami chováme.Jeden každý z nás je zodpovědný za obraz současné myslivosti,svým vystupováním,jednáním,často i mlčením.A proč jsem myslivec?Mne se ptejte!Asi jsem tuhle nákazu zamlada někde chytil,u mne to rozhodně není dědičné.Nevím,možná ještě ani myslivec (podle starých mravů)nejsem,ale pořád se o to snažím...:-)

Autor: Ellhenicky | 18.01.2014 22:28
Marale, nemyslím si, že jsi blázen, ale budeš takovej "Jajáček",vše si dovedeš zodpovědět k obrazu svému.Nesnáším, nenávidím, nemám rád ....
Jak dlouho že jsi myslivcem z donucení? Nechci ti křivdit, ale asi nebudeš mít moc kamarádů mezi myslivci.Můžeš používat selský rozum,ale taky musíš dodržovat zákony ,jinak jsi prachobyčejný pytlák a můžeš to zdůvodňovat jak chceš.

Autor: Maral | 18.01.2014 20:10
Vlastíku - ok, beru. Já mám rád přímost. A připadá mi, že spousta myslivců tu svoji loveckou vášeň schovává za různé berličky. Ku.va, ale když mám něco rád nebo něco rád dělám, tak proč si to nepřiznat.
Nehážu nikoho do jednoho pytle, neboť tisíc lidí ( nebo členů HS :-)) = tisíc názorů. Tak to prostě je. Vždy si budu vážit mnohem více člověka, který řekne, že loví z vášně a má lov rád, než člověka, který se bude různě vykrucovat a tuto svoji "slabost" všelijak maskovat. Přitom mu to kolikrát čiší z očí.

A jakou bych chtěl mít myslivost prroude ? Docela normální. Takovou, aby byly stavy zvěře úměrné k úživnosti krajiny. Abych nemusel třeba 40% holé zvěře a srnčat lovit já, jako jeden ze 30-ti členů, protože to už je práce, nikoliv koníček. Pěkně to napsal tuším František Dušák, budu se opakovat - až bude myslivost procházka s flintou, s dalekohledem popř. se psem a jen občas budu muset vystřelit. To je i můj ideál.

Příběh z terénu ? Čekal jsem v červenci celou noc na lišku, která chodila sousedovi na husy. Ráno před kolem asi čtvrté hodiny plus mínus pár minut jsem balil "nářadí", hodil jsem si batoh na záda a beru flintu na rameno a liška vyšla metr ode mě zpoza rohu. Svítil měsíc a snad se už i pomalu rozednívalo, nevím přesně, jen otočila hlavu, podívala se na mě a v klidu odcházela, žádný úprk, jen ladný krok. Jen jsme se pozdravili :-). Ty setkání na "metry" jsou nejsilnější.
Jindy jsem v červnu sedl večer na žebřík u javoru, k mému údivu zde probíhaly obrovské mravenčí manévry. Sedl jsem na desku, kde nebyli, pověsil jsem batoh, stáhnul jsem si bundu kolem pasu, ať mají ztížený přístup k tělu. Za hodinu byli pryč a to jsem byl umytý, tak nevím, čím jsem je odradil :-). Vím jen, že jsem za chvíli ulovil lončačku ještě za světla.

Autor: prroud | 18.01.2014 19:46
A treba i nejaky usmevny,nebo pekny myslenky,proc jsem myslivec,jak jsem se k tomu dostal,by nebyly? :-).Jakou bych chtel mit myslivost......mate urcite dobry pribehy z terenu co vam aspon obcas tu spravnou myslivost udelaji:-)

Autor: ValíkVlastimil | 18.01.2014 17:36
Víš Marale ,že není fér házet všechny do jednoho pytle a zase to platí všeobecně samo že i v myslivosti.Nikdy jsem nezastíral ,že miluji(možná dost silné slovo) lov ale tak to prostě je.Ten lov prostě k myslivosti patří a samozřejmě, že to stojí nějaké peníze. Tak jako mi stojí peníze i třeba rybaření, mám hezký pocit z toho když něco chytím a pustím a stačí mi kolikrát jenom ten rybářský zážitek.Víš já říkám to musí bavit...

Autor: Maral | 18.01.2014 15:54
Figi - nemá, no a co ? Necháš to chcípnout, když to stojí od Tebe 10m a hledí a nemá ani sílu odskočit ? Budeme se řídit striktně vyhláškou nebo používat rozum ? A co sanitární odlov ? Ten taky provádíš mimo dobu lovu. Nechci polemizovat o papírování atd. Na jednu stranu se všichni ohánějí §, na druhou stranu se tyto nedodržují za tichého souhlasu či mlčení přihlížejících. Tak co vlastně chceme ?

Vlastíku - z donucení okolnostmi. Když se snažíš roky dohodnout s myslivci, aby brali ohled na škody, které Ti zvěř působí, a oni Ti neustále alibisticky tvrdí, že dělají maximum a Ty vidíš, že se nedělá nic, nezbyde Ti nic jiného.
Nebudu to pitvat, všichni pamatujete zimu 2005/2006 a pamatujete si tlupy srnčí zvěře na polích. A pamatujete si nářky na jaře 2006, kolik bylo padlých kusů. Všichni mohli na podzim odlovit vše slabé. Jenže to by najednou plány lovu byly přešvihlé několikrát. Když to holt neudělali myslivci, vyřešila průběrný odlov zima.
Dejte si ruku na srdce. Kdo z Vás klidně odloží flintu na hřebík ? Málokdo ? A proč ? Protože prostě milujete lov, řeči kolem jsou omáčka. Tak se nebojte to přiznat, nebojte se přiznat, že jste ochotni za lov zaplatit různě velké částky. Já jsem napsal, že lov beru jako prostředek a proto za něj platit nehodlám a nebudu.
Myslete si, že jsem blázen, u každého uloveného kusu si odstojím svých 5 či více minut, podle potřeby, jak to cítím. Tahám z každé šoulačky v batohu PETky z lesa po hovadech, která je tam pohazují. Když vidím a slyším při různých příležitostech, jak se dlouholetí myslivečtí "kolegové" chovají ke zvěři a jak se o ni vyjadřují, tak nemám slov. I to asi patří k myslivosti.

Autor: ValíkVlastimil | 18.01.2014 12:04
Marale začnu odzadu. Dnes by jsi z toho zvracení nevyšel a to myslím všeobecně.Já na rozdíl od tebe nedělám myslivost z donucení, ale ze zájmu o myslivost a lov jako celek. K myslivosti mi přivedl můj otec a vlastně celá rodina oba dědové, strýcové byly myslivci. A od nich jsem právě ty základy myslivosti jako celku pochytil.Samozřejmě jsem se dál vzdělával(VMZ) a dál se zajímal o nové věci v myslivosti.Možná to zní jako klišé ale je to prostě tak.Všichni víme jak vypadá věc když se dělá z donucení.Ano každý z nás to má jinak a tak to prostě je...

Autor: palkopal | 18.01.2014 10:48
V únoru třeba jen uniklo, střeleno patrně (určitě samozřejmě) ve vyhláškou stanovené době.

Autor: figi | 18.01.2014 09:26
Marale - a jak dlouho jsi myslivec ?
Možná jenom na připomenutí - v únoru srnčí zvěř NEMÁ dobu lovu.

Autor: Maral | 18.01.2014 09:14
Já jsem myslivec víceméně z donucení okolnostmi. Nebudu to zde dlouze popisovat. Ale vím, že první rok jsem strávil pozorováním zvěře a neustálou četbou knih a časopisů s mysliveckou tématikou, článků na internetu a surfováním v elektronické Myslivecké encyklopedii. K tomu obsáhlé studium zbraní a střeliva.
Po čase jsem začal věřit své zbrani, která mě nikdy nezklamala a zjistil jsem, že ve srovnání s kolegy jsem nadprůměrný střelec. Nenásilnou formou jsem je "donutil" k ověřování střeleckých schopností, což považuji za první malý úspěch.
Používám selský rozum, na prvním místě je u mě úcta ke zvěři a k přírodě (proto jsem např. odpůrce norování, proto jsem odpůrce nadměrných stavů spárkaté zvěře v lesích atd.). Nemám problém střelit 6kg srnče, které uniklo kolegům na druhé straně honitby třeba v únoru a dovézt je hospodáři. Nejsem postižený kultem trofejí a nemám potřebu lovit trofejové kusy - ty nejkvalitnější považuji za výsledek své "práce" a věřím, že jsem se o to intenzívním lovem slabých samičích kusů a podprůměrných samců přičinil. Jejich lov milerád komukoliv jinému přenechám. Myslivost vnímám jako komplexní činnost, lov beru jako prostředek k dosažení cílů, nikoliv jako nějakou odměnu za péči o zvěř. Lov černé beru nyní jako trest za podcenění této zvěře. Zároveň je mi líto černé zvěře, která se stala ekonomickým artiklem a myslivci byla ZNEUŽITA k ukojení lovecké vášně.
Nesnáším mizerné střelce, kteří skoro každý kus dohledávají - ti podle mě pohrdají zvěří.
Nenávidím komerci myslivosti a zastávám názor, že peníze do myslivosti nepatří - zde mám na mysli zejména přemrštěné a "vysoutěžené" nájmy a ty "poplatkové" naháňky na černou zvěř.
Zjistil jsem, že jsou mezi myslivci ještě rozumně uvažující lidé a k mému překvapení jsou mezi nimi i ti dříve narození.

Po čase jsem se rozkoukal a viděl neduhy v české myslivosti a chtělo se mi z toho zvracet. Došel jsem tak daleko, že dnes nemám problém kdykoliv s myslivostí skončit.

Autor: prroud | 17.01.2014 17:09
Vazne by me zajimalo,proc je kdo konkretne u myslivcu,mysliveckej zebricek hodnot.Muze nam to dost pomoct dal.....ta otazka me napadla s tim,ze kdyz tak sleduju vsechny ty slozitosti a tezkosti co si vymejslime a jeste za to draze platime,jestli neni pak levnejsi to vsechno "obejit",tim se vyslovene podporuje pytlactvi,a mozna prijde i levnejc :-(.Kdekdo je rad v prirode,kdekdo rad lovi,kdekdo ma rad zverinu,jenze,za jakou vlastne cenu?.........A ma vubec sanci stat se myslivcem?...Nahled "civila" amatera :-)

Autor: prroud | 17.01.2014 17:04
Proc jsem myslivec,zakladni otazka,od odpovedi se vlastne odviji uplne vsechno.Meli bysme se tedy dozvedet,co vlastne jako myslivci chceme a jak si myslivost predstavujeme.Chceme se starat o prirodu,bejt v ni,tim i o zver,mit za to na stole zverinu,aktivne odpocivat,nebo se chceme hrabat v papirech,narizenich a stresovat se abysme "neslapli vedle",cihat na sebe navzajem a hazet si klacky pod nohy,soutezit kdo je "lepsi",jak to vlastne tedy je? Na cem nam zalezi?